Annonce
Kultur

Apollokoret runder 125 år i ”stilhed” - festen er udsat

Det 125-årige Apollokor fotograferet lige før afstandskravene som følge af coronaen umuliggjorde gruppebilleder som dette. Foto: Apollokoret
Sangforeningen Apollo fylder 125 år i år. Selv om man er et kor, kan man godt være stille. Det er det gamle arbejdersangkor i hvert fald, når det gælder jubilæumsfesten. Den er udsat til næste år på grund af coronaen.

Vejle: - Ærlig talt, jeg erindrer s’gu ingen Ting fra den Tid.

Sådan skrev forretningsfører W. Jacobsen i 1920 i 25-års jubilæumsskriftet for arbejdernes sangforening, i dag kendt som Apollokoret.

Og det er måske meget godt. I hvert fald beskriver skomager L. Nielsen i 1907 tjansen som kasserer på denne måde: ”En stor Del af Arbejdet bestod i at undgaa Apollos Kreditorer og forny tvivlsomme Veksler i Banken samt hjælpe Formanden med at se nedbøjet ud og ryste på Hovedet.”

Annonce

Arbejdersangkor

Den 11. august 1895 blev Sangforeningen Apollo stiftet. Oprindelig som et ”arbejdersangkor” og kun for mænd! Først i 1963, næsten 50 år efter at de fik stemmeret, fik kvinderne også lov til at synge med.

I dag er det så præcis 125 år siden, og den gamle sangforenings stemmeafgivere mødes da også over et glas bobler og for at synge. Naturligvis med afstand. Festen derimod er udsat til 2021.

Reception og korfestival med byens andre kor er i respekt for Covid 19-udfordringerne udsat til 2021, hvor der er planlagt en festkoncert i Vejle Musikteater søndag  26. september 2021.


En stor Del af Arbejdet bestod i at undgaa Apollos Kreditorer og forny tvivlsomme Veksler i Banken samt hjælpe Formanden med at se nedbøjet ud og ryste på Hovedet.

L. Nielsen, Apollokorets kasserer i 1907


125 års levedygtighed som forening og som kor kommer ikke af sig selv. Et solidt sammenhold, entusiastiske dirigenter og akkompagnatører og altid ildsjæle nok blandt sangerne er hovedårsagen, men løbende fornyelse og opgør med traditioner er medvirkende til, at fødselaren runder festdagen i fin form.

Et par år efter stiftelsen så Apollokoret sådan ud. Det var et arbejdersangkor for mænd og dermed basta. Først i 1963 hørtes de første feminine stemmer fra koret. I 25-års jubilæumåret 1920 var der 46 aktive medlemmer - og 241 passive. De sidste var muligvis sanginteresserede, men nok snarere medlemmer for ikke at gå glip af sangforeningens balarrangementer. Billedet fra 1897 blev bragt i korets 25-års jubilæumsskrift. Foto: Apollokoret

- Et par arbejdersange kan vi stadig levere. Det er kun et par år siden, vi sidst støvede dem af til Socialdemokratiets grundlovsarrangement i Skyttehushaven og ved et skønt nordisk stævne i Oslo. Men det er rigtig mange år siden, de fleste af medlemmerne havde partibogen i orden, siger Apollokorets formand, Inge-Lise Smidt.

Annonce

Inviterer til åbne korprøver

Får du nu selv lyst til at være med i en del af de næste 125 år, er det nyttigt at vide, at dirigent Birger Sørensen, ny akkompagnatør Ove Rasmussen og hele Apollokoret inviterer til åbne prøver 25. august og 1. september.

Den del kan man læse mere om på hjemmesiden apollokoret.dk.

Annonce
Vejle For abonnenter

Vejles gamle miljøskib kæmper for rent hav i Norge

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Sådan tjener du penge på Instagram: Influencere er blevet den nye reklamesøjle

Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Erhverv

40 mand holder øje med dig: Hammeren falder, når lovgivningen ikke overholdes

Erhverv

Planen for tiny houses i Vejle siger byggemodning og salg i 2023: Men en tidsramme på to år er "meget ambitiøs", lyder de seneste meldinger

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

De brølende 70'ere: Hjælp, politiet drukner i knallerter, slut med skattegabestok og tom plads

Alarm 112

Folk på bredden så et tomt surfboad og frygtede drukneulykke: Helikopter, båd og biler rykkede ud

Sport

Danmarks første medalje er i hus: Se Jesper Hansen skyde sig til OL-sølv

Alarm 112

Beboer kørt til kontrol efter brand: Madlavning brændte på

Billund For abonnenter

Marian og Bent droppede huset: Nu bor de fast i en campingvogn

Debat

Sæt pris på naturen, også når vi bygger motorveje

Annonce