Annonce
Navne

Arbejdersønnen, der blev Aarhus' borgmester, fylder 75 år

Regionsrådsmedlem og tidligere Aarhus-borgmester Flemming Knudsen fylder 75 år mandag 31. maj. Han bor på Marselis Boulevard, lige ved ASA's baner. Her startede han som seksårig fodboldspiller i AIA sit livslange engagement i aarhusiansk idræt. Foto: Kim Haugaard
Tidligere Aarhus-borgmester Flemming Knudsen fylder 75 år og stiller ved valget til november op til endnu en periode i regionsrådet.

Fødselsdag: Han er efterhånden ikke så lidt af en lokal- og regionalpolitisk veteran, men faktisk var Flemming Knudsen en voksen mand på 39 år, da han første gang blev valgt ind i Aarhus Byråd i 1986.

Kom han sent i gang, er byens tidligere borgmester, der mandag 31. maj fylder 75 år, til gengæld klar til at fortsætte langt ud over pensionsalderen i regionsrådet for Region Midtjylland, som han har været valgt ind i, siden han i 2010 takkede af i Aarhus Byråd.

DSU'er som 13-årig

- Jeg er blevet opfordret til at stille op igen ved valget til november. Det har jeg sagt ja til. Nu er det så op til vælgerne, om jeg skal have en periode mere i regionsrådet, siger Flemming Knudsen.

Han synes ikke, at han har nået sin politiske udløbsdato endnu.

- Nej, jeg er ikke for gammel. Der skal være nogle til at varetage også min generations interesser. Vi skal have et bredt sammensat regionsråd, siger Flemming Knudsen, der har været medlem af den socialdemokratiske bevægelse, siden han som 13-årig Viby-dreng meldte sig ind i DSU.

Det er nu ikke der, Flemming Knudsen har længst anciennitet.

Annonce

69 år i AIA

Fra altanen på 8. sals-lejligheden på Marselis Boulevard, hvor Flemming Knudsen har boet sammen med sin kone, Lisbeth Lautrup, siden 1999, har han udsigt ned over ASA's boldbaner - eller banerne ved Dalgas Avenue, som Flemming Knudsen stadig kan finde på at kalde dem.

- Det var dernede, jeg startede med at spille fodbold i AIA som seksårig. Jeg cyklede ind til træning fra Rosenvangs Allé, hvor vi boede. Min far havde stået på mål for AIA, og det var jo arbejderklubben, så det var helt naturligt, at det var der, jeg startede.

- På Rosenvangskolen, hvor jeg gik, spillede man dengang enten i AIA eller i AGF, fortæller Flemming Knudsen, der voksede op i en 1. sals-lejlighed overfor Rosenvangskolen med en far, der var arbejdsmand, en mor, der gjorde rent og lavede mad for folk, og en syv år ældre søster.

Karrieren på banerne ved Dalgas Avenue blev kort. Allerede i 1954 rykkede AIA til Åhavevej, og så var det i den retning, unge Knudsen vendte cyklen. Siden tog han turen med, da AIA flyttede sydpå og blev til AIA-Tranbjerg.


Min træner forslog, at jeg valgte, om jeg ville være spiller eller leder og træner. Det endte så med det sidste. Det var der, mine talenter var størst.

Flemming Knudsen


Og det i en sådan grad, at Flemming Knudsen siden 1985 har båret foreningens æresmedlemsnål i guld i reverset.

Annonce

30 år som leder og træner

Fra 1965 og fire år frem, da han uddannede sig som lærer i matematik, tysk og idræt på Marselisborg Seminarium, blev det til et gensyn med ASA's baner.

- Til idræt havde vi blandt andre Henning Enoksen. Det foregik på banerne dernede, siger Flemming Knudsen.

Nok startede det med fodbold i AIA, men snart begyndte Flemming Knudsen også at spille håndbold, og det endte med, at håndbolden kom til at fylde mest.

- På et tidspunkt var jeg i bruttotruppen til 2. divisions-holdet i håndbold, samtidig med at jeg også var træner og leder. Min træner forslog, at jeg valgte, om jeg ville være spiller eller leder og træner. Det endte så med det sidste. Det var der, mine talenter var størst, siger Flemming Knudsen, der endte med at være træner og leder gennem 30 år og foreningens hovedformand fra 1980 til 1992.

Annonce

Tredje halvleg

Men faktisk fortsatte han også på banen helt frem til folkepensionsalderen.

- Jeg spillede old boys- og veteranhåndbold i AIA i mange år. På et tidspunkt måtte vi dog nedlægge holdet, fordi vi kun var seks spillere tilbage. Resten var stoppet på grund af skader.

I dag nøjes han med at mødes – uden bold – med gamle håndbold- og fodbold-kammerater en gang om ugen.

- Vi har altid vundet tredje halvleg. Nu springer vi de første to over og går direkte til den, siger Flemming Knudsen og understreger med sin karakteristiske latter, at kedeligt har det aldrig været.

Annonce

Nederlaget

Det joviale gemyt og den ikke specielt asketiske livsstil var på en gang Knudsens styrke og svaghed som byrådspolitiker. Han var folkelig – og lige rigelig folkelig efter nogles smag.

Politikeren Flemming Knudsen

  • Medlem af Aarhus Byråd 1. januar 1986 – 31. december 2009.
  • Rådmand for magistratens 4. afdeling  - skoler, kultur -  1. januar 1994 - 22. oktober 1997.
  • Borgmester i Aarhus 22. oktober 1997 - 31. december 2001
  • Rådmand for Magistratens 1. Afdeling - sociale forhold, børn og unge -  1. januar 2002 – 31. december 2005
  • Viceborgmester 1. januar 2002 – 31. december 2005
  • Rådmand for Magistratsafdelingen for Kultur og Borgerservice  1. januar 2006 – 18. februar 2009
  • Regionsrådsmedlem Region Midtjylland 1. januar 2010 -
  • Medlem af regionsrådets forretningsudvalg 1. januar 2010 – 31. december 2017.
  • Medlem af bestyrelsen i KL - Kommunernes Landsforening - 2000-2006

Det kostede ved byrådsvalget i 2001 ikke bare Flemming Knudsen men også Socialdemokratiet borgmesterposten i Aarhus, som partiet havde siddet solidt på, siden den første folkevalgte borgmester trådte til 82 år tidligere.

Valgresultatet var tæt, og da de to radikale byrådsmedlemmer, Peter Thyssen og Uffe Elbæk, der ikke just tilhørte Knudsens fanskare, valgte at støtte Venstres Louise Gade, blev hun byens første borgerlige borgmester.

Flemming Knudsen stod tilbage som ham, der tabte det hele på gulvet efter fire år, to måneder og 10 dage som Thorkild Simonsens efterfølger på borgmesterkontoret.

Annonce

Korkproppen

Ingen tvivl om, at nederlaget nagede ham, men af natur er Flemming Knudsen som en korkprop – han kommer op til overfladen igen.

Det gjorde han også som eks-borgmester, hvor han ikke som en indebrændt og skuffet mand vendte tilbage til lærergerningen på Næshøjskolen i Harlev men i stedet kom til at trives i byrådet og i byen som rådmand - ikke mindst som kulturrådmand.

Fødselsdagen fejres under private former - sådan da.

- Når nogen spørger, siger jeg, at jeg på dagen kan træffes hjemme mellem kl. 14 og 17, lyder det fra den engang seksårige AIA'er, der mandag fylder 75 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Crazy Red and Whites: Seks Vejle-kendisser fortæller om deres bedste landsholds-oplevelser

Navne

Loge i Vejle har fejret tre jubilarer

Vejle

Glæd dig: Nu kan du alligevel se EM på storskærm i en af Vejles parker

Alarm 112

Travl aften for politiet i Vejle

Annonce