Annonce
Debat

Arbejdsmarkedsparadoks: Al snak om at rekvirere arbejdskraft uden for EU må forstumme

Rune Mikkelsen. Pressefoto

Læserbrev: Der har igennem længere tid været skrevet om behovet for at nedsætte det lovfastsatte beløb for virksomhederne til at kunne rekruttere arbejdskraft uden for EU, Norge, Island og Schweiz.

Vi befinder os for tiden i en usædvanlig historisk situation, hvor udbuddet af arbejdskraft inden for visse sektorer er mindre end efterspørgslen. Vi skal tilbage til boom-årene 2004-08 og 60'erne for at finde en lignende situation. Det vil derfor ikke vare ved, for i åbne markedsøkonomier sviger konjunkturerne altid med faste mellemrum.

For tiden er der mangel på både faglærte og ufaglærte jobs, og især i de større byer skriger arbejdsgiverne på rengørings- og restaurationsområdet på arbejdskraft.

Annonce

Der er stadig titusindvis af ufaglærte på overførselsindkomst, som vil kunne rekrutteres, og som gerne vil i arbejde, men de er ikke specielt motiverede, da der er tale om lavtlønsområder.

Det er forståeligt, men ikke acceptabelt, hvis man går ledig, at man afviser at tage et lavtlønsjob, indtil man finder et job, som man bedre kan lide eller med en højere løn, men allerede at være i job vil også forbedre ens chancer på arbejdsmarkedet.

I Danmark er der ca. 76.000 unge under 29 år, der ikke er i job eller under uddannelse. En arbejdsreserve, som skal kunne aktiveres. Hvor er jobcentrene henne?

Rune Mikkelsen

I Danmark er der ca. 76.000 unge under 29 år, der ikke er i job eller under uddannelse. En arbejdsreserve, som skal kunne aktiveres. Hvor er jobcentrene henne? Unge, der ikke er syge, skal inden for en lovfastsat periode, sendes i job, ellers skal de ikke kunne modtage skatteyderbetalt kontanthjælp eller dagpenge.

Er der tale om handicappede, herunder psykisk syge, må de selvfølgelig, i det omfang det er muligt, visiteres til skåne- eller fleksjobs. Det giver personligt selvværd at være en del af samfundsmaskineriet.

De kritiserede jobcentre, som der desværre ikke er politisk opbakning til at nedlægge, må oppe sig for at få den sidste reserve gelejdet ind på arbejdsmarkedet, og så må arbejdsgiverne i de berørte brancher også gribe i egen barm og lokke med højere løn.

Kan den ikke rekvireres i Danmark, og er der tale om jobs uden kundekontakt, så er der stadig millioner af arbejdsløse i EU-landene i Sydeuropa og Sydøsteuropa, som arbejdsgiverne kan komme i kontakt med via EU's jobdatabaser.

Al snak om at rekvirere arbejdskraft uden for EU må forstumme. Kun i sjældne tilfælde med jobs, der kræver særlige kvalifikationer, bør lovgivningen kunne hjemle dette.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Hun blev headhuntet til stillingen i 2020: Nu fratræder direktør 'efter gensidig aftale'

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Vejle

I kan stadig nå det: Men der er ekstra run på bryllupperne på en speciel dato

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Debat

Klarsyn efter kommunalvalget: 10 millioner til skolen skal findes

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Annonce