Annonce
Egtved

Arkæologer glæder sig over flotte fund fra vikingetiden

Kirkehuset i Egtved skal udvides, men inden det kan ske, har VejleMuseerne været ved at undersøge området bag kirkehuset for spor fra fortiden. Her ses arkæolog Klaus Risskov Pedersen i et af de udgravede områder, hvor der engang i vikingetiden har ligget et grubehus. Foto: VejleMuseerne
Arkæologer fra VejleMuseerne er mere end tilfredse med udbyttet af den arkæologiske udgravning af området bag Kirkehuset i Egtved. Blandt andet blev der fundet flere spændende spor fra vikingetiden.

Egtved: Egtved har formentlig haft en anseelig størrelse tilbage i vikingetiden. Det vurderer arkæolog ved VejleMuseerne Dorthe Horn Christensen, efter hun har været ved at gøre status over de fund, hun og kollegaen Klaus Risskov Pedersen har gjort i området bag Kirkehuset i Egtved.

- Vi fandt i udgravningen spor af i alt fire grubehuse, bygget over to faser, og to langhuse. Sammenholdt med de spor af grubehuse fra samme tidsperiode, vi for nogle år siden fandt i en større udgravning ved Parkvej, begynder der at tegne sig et billede af, at der faktisk har været en boplads og et helt lille samfund her, forklarer hun.

Grubehuse er en konstruktionstype, der blev brugt i vikingetiden, jernalderen og op til den tidligere middelalder. Det var små arbejdshytter, hvor man gravede en halv til en hel meter ned i jorden og lavede gulvniveau her. Over det blev der så lavet et tag. Sammenholdt med nogle af de keramikrester, der også er fundet under udgravningen, er arkæologerne ret sikre på, at der her er tale om grubehuse fra vikingetiden.

Annonce
Vi er så positivt overraskede over, hvor mange fine fund vi gjorde under udgravningen. Det var over al forventning.

Dorthe Horn Christensen, arkæolog

Flot ornamentik

I udgravningen er blandt andet fundet en del vævevægte af ler i det, der engang var gulvet i grubehusene. Det tyder derfor på, at husene har været brugt som vævehytter.

- I særligt et af husene fandt vi rigtig mange vævevægte, hvoraf de fleste var ubrændte. Men vi har også fundet nogle hele, brændte vævevægte, som er udsmykket med en meget flot stempel-ornamentik, som vi ellers ikke finder ret mange af. Det er ret fascinerende at finde sådan nogle flotte eksemplarer, fortæller Dorthe Horn Christensen.

De mange vævevægte skal nu stabiliseres hos en konservator og derefter opbevares de i museets magasinerne.

- De kan måske være fine, hvis vi på et tidspunkt skal lave en udstilling om vikingetiden eller om Egtved, vurderer hun.

Måske flere fund i vente

Selvom udgravningen nu er afsluttet, er det ikke sikkert, at de sidste fund fra jorden i Egtved er gjort. Jorden under det, der engang var gulvniveauet i grubehusene, har arkæologerne fået gravet op og taget med, så det på et senere tidspunkt kan soldes.

- Det var den måske vådeste marts måned nogensinde, så jorden var simpelthen så fugtig, at vi måtte opgive at solde det på stedet. Men når vi solder det, altså kører det gennem en stor sigte, kan man nogle gange være heldig at finde gamle perler eller andre småsten. Vi ved, der blev fundet nogle enkelte perler i udgravningen på Parkvej, så vi tænker, der er en god sandsynlighed for, at vi også finder nogle her, lyder det fra arkæologen.

Denne fine, gamle vævevægt er udsmykket med fin stempelornamentik, som man ikke finder ret ofte i fund fra vikingetiden. Foto: VejleMuseerne

Over al forventning

Alt i alt er Dorthe Horn Christensen rigtig godt tilfreds med udbyttet af det store udgravningsarbejde, selvom hun på et tidspunkt under udgravningsarbejdet nåede at blive lidt skeptisk.

- Der viste sig at være så meget moderne aktivitet i jorden, at vi på et tidspunkt begyndte at spekulere på, hvor meget vi mon kunne finde, og hvor meget der i givet fald var blevet gravet i stykker. Men heldigvis endte det slet ikke sådan. Tværtimod er resultaterne over al forventning, og vi er meget tilfredse, siger hun.

I det gamle gulvlag i det, der engang var et grubehus, har arkæologerne fundet adskillige gamle, ubrændte vævevægte. Det giver en klar indikation af, at grubehuset i sin tid har været brugt som vævehytte. Foto: VejleMuseerne
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

Vejle

Folk er alt fra bange og vrede til lettede: Kommunen præsenterer podcast med coronaoplevelser

Annonce