Annonce
Vejle

Arkitekten håber på en højere mening

Metin Aydin tegner både moskéer, folkekirker og en række andre bygninger, men for den 39-årige arkitekt giver det mere mening at tegne et hjem for en familie, der ikke har et i forvejen.
Tårerne triller ned ad kinderne i Metin Aydins 39-årige ansigt. Den lokale arkitekt, som har tegnet Danmarks første moské, sidder i det rummelige loftslokale hos Johannsen Arkitekterne i Vissingsgade og fortæller om sit liv, sit fag og sine streger. Han er nået til en oplevelse, som stadig præger hans indstilling til faget. Vi skal tilbage til foråret 2001. Metin Aydin er sammen med 25 andre arkitektstuderende fløjet til den nordvestindiske delstat Gujarat og hovedbyen Bhuj. Få måneder forinden var byen epicenter for et jordskælv, der stjal livet fra op mod 35.000 indere. En af dagene gik den danske delegation igennem gaderne i byen, hvor op mod 90 procent af alle bygninger var jævnet af skælvet. - Vi rejste til Indien i en ungdommelig og idealistisk forestilling om, at vi skulle ud og hjælpe verden. Da vi nåede frem til Bhuj, var det som om, der var sprunget en bombe, fordi inderne havde bygget deres huse så skrøbeligt.

Som en flok turister

- Her kom vi gående gennem gader med bjerge af murbrokker og tømmer. Vi gik med kameraer om halsen som en anden flok turister, der var ude for at få én på opleveren. Da virkeligheden pludselig ramte os. På Republikkens Dag - den 26. januar - havde en parade med 300 glade skolebørn gået i netop disse gader. Det var ikke blot murbrokker, vi gik i, fortæller Metin Aydin, der må holde en pause i beretningen, inden han fortsætter. - På det semester gik det op for mig, hvad det vil sige at dække et behov for andre mennesker. Det at rejse ud i verden og skabe et hjem for en hjemløs familie er for mig et større projekt end at tegne et hjem for nogen, der har et i forvejen. Havde jeg ikke siddet stavnsbundet med terminer og tre børn, havde jeg nok været, hvor tilfældighederne havde blæst mig hen. Måske til den tredje verden for at bygge lerhytter.
Annonce

Spænding på Strandvejen

Men Metin Aydin vedkender sig sin virkelighed. Han er glad for sin tilværelse både som far til tre, arkitekt og partner med afdelinger i både Vejle og Aarhus. Og han har ingen problemer med at balancere mellem det medmenneskelige og det fagligt spændende. For han finder også stor tilfredsstillelse i at tegne en strandvejsvilla, fordi det giver helt andre muligheder som arkitekt, når bygherren har penge nok. - Der er behov i ethvert projekt og forudsætningen for at løse en opgave er at kortlægge folks behov. Det at tegne fylder mindst i faget. Det er den indledende analyse, de mange møder og efterfølgende tilretninger, som tager langt det meste af tiden i arbejdet, siger Metin Aydin. Lige nu fylder Moské-projektet fra Nørrebro hos den lille tegnestue med fire arkitekter. Metin Aydin har de seneste 12 år været fortaler for en moské i Aarhus, og det på trods af, at han ikke selv er religiøs.
Annonce

Mødte to sandheder

Som søn af en muslimsk far og kristen mor er han vokset op i et vejlensisk hjem, hvor religionen fyldte hos begge forældre. Moderens slægt udspringer af vækkelsesbevægelsen De Stærke Jyder, og hun har altid gået i kirke om søndagen. Hans far kom til Danmark som tyrkisk indvandrer, og som troende muslim beder han sine fem daglige bønner. Men Metin Aydin diskvalificerer sig selv både som muslim og kristen efter en opvækst, hvor han og hans tvillingebror Kerim blev præsenteret for begge religioner. - Mine forældre gik ikke i forhandling om, hvem der havde ret. Vi blev præsenteret for flere sandheder, men jeg er som min samtid blevet mere og mere sekulær. Jeg vil ikke afvise, at der er noget større. Jeg ville sætte pris på, hvis der er, men jeg har aldrig haft nogen åndelig oplevelse. Jeg er mere håbende end troende i klassisk forstand. Men sidder jeg i et fly under et uvejr, tager jeg lige et hurtigt fadervor som helgardering. Den kan jeg, for den læste min mor for mig hver aften, siger Metin Aydin og smiler.
Annonce

Rejser penge til andre

Som et barn af to religioner tegner den lokale arkitekt langt fra kun moskéer. På bordet ligger blandt andet illustrationerne til en kristen norsk kirke i Aalesund, og det er især erhvervs- og boligprojekter, tegnestuen er engageret i. Men Metin Aydin bruger også sin kreative evner i fritiden, hvor han er instruktør og næstformand i en aarhusiansk taekwondoklub. Han nøjes ikke kun med at træne børn og voksne, men kaster sig ud i projekter for at rejse penge til forskellige formål. Han har lavet en kalender, hvor indtægten er gået til landets taekwondo-klubber. Han har designet arkitektur-spillekort, hvor man - som med bilkort - skal stikke hinanden på kvadratmeter, pris og energimærker. Her går indtægten til den humanitære organisation Plan Danmark. - Jeg ser ikke så meget tv eller læser bøger længere. Jeg bruger min tid på disse non-profit projekter. Det giver mig mere tilfredsstillelse.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Peanutbutter-banana-sandwich og portugisiske grillspyd: Det har der været serveret på Vejlegården siden fagkonflikten

Erhverv

De seks vigtigste ting, du skal læse, for at forstå konflikten på restaurant Vejlegården

Annonce