Annonce
VEJLE

Arne var borgmester: 'Jeg har nok mødt dronningen 10 gange - og den ene gang forsvandt prinsen pludselig'

Arne Sigtenbjerggard har tre gange i sin borgmestertid haft besøg af dronning Margrethe. Her er det fra besøget i 2015. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Margrethe II har i dag været Danmarks dronning i 50 år. Ved de seneste tre besøg, hvor dronningen har været forbi Vejle, har Arne Sigtenbjerggaard (V) været borgmester - og han fortæller gerne om sine oplevelser med majestæten.

Vejle: - Jeg tror, jeg har været tæt på dronningen mindst 10 gange.

Sådan siger Vejle og Jellings tidligere borgmester, Arne Sigtenbjerggaard (V).

De første af møderne foregik tilbage i år 2000, hvor han var kulturudvalgsformand i den gamle kongeby, som regenten besøgte hele to gange det år.

Annonce

Det første besøg var ret usædvanligt: De knogler, man mener, kan være kong Gorms jordiske rester skulle genbegraves i Jelling Kirke, hvor de var fundet 22 år tidligere. I den mellemliggende tid havde de ligget i en papkasse et sted ovre østpå.

Det andet besøg samme år var også specielt. Formålet 3. december var dobbelt: Intet mindre end årtusindskiftet skulle markeres i Jelling Kirke med deltagelse af kongehus, regering og andre samfundsspidser. Nogle timer senere skulle besøgscentret Kongernes Jelling indvies.

Et af de regentparrets mere specielle besøg på Vejle-egnen fandt sted 30. august 2000. Anledningen var genbegravelsen af de knogler, der blev fundet i Jelling Kirke i 1978, og som nogle forskere mener, er kong Gorms. Arkivfoto: Palle Pedersen

I 2012 modtog Arne Sigtenbjerggaard majestæten på havnen, men her var hovedmålet med besøget at komme til Billund Kommune. I 2013 handlede det om Monumentområdet i Jelling, der skulle indvies. Endelig i 2015 var dronningen på officielt besøg i Vejle.

Prinsen forsvandt

For Søren, hvor gik prinsen hen? - Årh, han gik ned til kineserne. Han kan jo tale kinesisk, svarede dronningen.

Arne Sigtenbjerggaard, daværende borgmester

- Det var minutiøst planlagt til mindste, fra det øjeblik regentparret kom ind med kongeskibet. Jeg husker, der var en gruppe af kinesere som byens gæster, som var meget beærede over at være med. De og regentparret sad i hver sin ende af lokalet. Der var indlagt en pause, hvor det var min opgave at gelejde dronningen ud, blandt andet henover en del tv- og elkabler. Dem skridtede hun nu hurtigt henover, og pludseligt var vi ude i Spinderihallerne. Men hov: "For Søren, hvor gik prinsen hen?"

- Årh, han gik ned til kineserne. Han kan jo tale kinesisk, svarede dronningen, husker Arne Sigtenbjerggaard.

Dronningen foretog indvielsen af Monumentområdet i Jelling i 2013. Arkivfoto: Mette Mørk

I 2013 foregik besøget som nævnt i Jelling, og dronningen brugte helikopter som befordringsmiddel både til og fra det lokale fodboldstadion, hvorefter hun blev kørt i Krone 2-bilen det sidste stykke.

Her kom borgmesteren på noget af en opgave. Han sad mellem dronningen og Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, som repræsenterede A.P. Møller-fonden, der havde givet et stort millionbeløb til ændringerne af Monumentområdet.

Annonce

Den tomme tallerken

- Dronningen er en fantastisk dame og usædvanlig nem at snakke med. Hun er inde i alt, og specielt ved hun alt om Jelling. Vi skulle jo spise en stor frokost i teltet. Dronningen er hurtigt spisende, men jeg skulle nok snakke til begge sider. På et tidspunkt så jeg på uret, for programmet skulle jo holdes. Så sagde dronningen: "For min skyld kan De bare gå videre. Jeg er færdig." Min tallerken var fyldt, men hendes var tom, fortæller Arne Sigtenbjerggaard.

Han husker med tilfredshed tilbage på dengang, da Vejle i 2002 havde officielt besøg af regentparret i anledning af Vejles 675-års købstadsjubilæum.

Da måtte Vejles daværende borgmester, Flemming Christensen (SF), til Jelling for at købe en kopi af det lille Jellingbæger, der skulle bruges som gave.

- Det har jeg drillet ham med nogle gange siden, siger Arne Sigtenbjerggaard.

VAF fortalte 12. juli 1983, at prins Henrik havde købte sin tredje båd hos Børresens Bådebyggeri. Originalfoto: Allan Simonsen. Affotografering: Leif Baun
Annonce
Navne For abonnenter

Lægerne sagde, hun var for ung til at dø, men de kæmpede forgæves: Anja døde med sønnen Christian ved sin side

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

8. klasse møder Gert: 'Jeg kender flere, der er døde her, både af stoffer og alkohol, og det er noget, man ikke lige glemmer'

Hedensted For abonnenter

Flere investorer klar: Men sportel-visionen træder fortsat vande uden tidsplan

Vejle

Når turen kommer til Vejle: Sådan vil man løse parkeringsudfordringerne

Erhverv

Niels dropper sit 25-års jubilæum og lukker firmaet på grund af kronisk sygdom: Nu vil han cykle til Prag

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Kultur For abonnenter

Rockklubben har talt: To kvinder rendte med guldet i musikåret 2021

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Alarm 112 For abonnenter

Vejle i 70'erne: Kvinde mistede livet, da hun ramte skolebus med 45 elever

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Vejle

Opfordring til at droppe demonstrationer blev benzin på bålet: 'Nu vil vi tale endnu mere med pressen og sætte endnu flere skilte op'

VEJLE For abonnenter

Marc Oliver mistede sin fireårige datter, da hans kæreste rejste til udlandet og sendte ham en skæbnesvanger besked: Nu har han udgivet et album, hvor han synger om savnet af sin lille pige

KLUMME

Provsten kæmper stadig med mors gode råd: 'Hold dig nu til sandheden, Børge!"

Annonce