Annonce
Ikast-Brande

Artium har for alvor fået vokseværk

I det nordvestlige hjørne af byggepladsen nærmest Brande Hallerne er der fuld gang i funderingen af den næste del af Artium-byggeriet. Foto: Mikael Lund
Det skrider fremad med byggeriet af den nye skole i Centerparken i Brande.
Annonce

Brande: Det er efterhånden et halvt år siden, det første spadestik blev taget til den nye skole i Centerparken, som ved samme lejlighed blev døbt Artium.

De seneste par uger er skolen, som fra næste sommer skal huse eleverne fra den skimmelsvampramte Præstelundskole, for alvor begyndt at skyde op ad jorden.

- Status er, at elementmontagen blev påbegyndt den 20. april og p.t. er cirka 25 procent af byggeriet rejst i 1. sals højde, oplyser Ikast-Brande Kommunes direktør for børn og fællesskaber, Rasmus Byskov-Nielsen.

Han forklarer videre, at montagen af vægge og betondæk vil fortsætte i etaper begyndende ved den kommende musikskole fortsættende i retning mod uret, dvs. ned mod Hyvildvej, hvor hovedindgangen til skolen og parkeringspladsen er placeret og videre over mod åen for at slutte op mod hallen.

Bygningen opføres i betonelementer og betondæk, delvis i tre etager. Elementmontagen forventes afsluttet midt i september. Derefter fortsætter man med montering af vinduer, lukning af tag samt færdiggørelse af alle udvendige facader (det man i fagsprog kalder klimaskærmen, red.). Bygningen forventes at være lukket ved årsskiftet. Sideløbende gøres der klar til anlæg af parkeringsarealer, indkørsler, legeområder m.v.

Annonce

Sikkerhed i højsædet

Senior projektchef Klaus Egeskov Nielsen fra NCC er manden, der til daglig leder slagets gang på byggepladsen, og han har fundet tid i en tætpakket kalender til at give avisens udsendte en rundtur på byggepladsen.

Rundturen starter i skurbyen, hvor skoene bliver udskiftet med sikkerhedssko tilsat hjelm og sikkerhedsbriller.

Flere plancher minder om, hvad man skal huske at være opmærksom på, og på en tavle bliver der ført regnskab med, hvor mange dage, der er gået siden den seneste hændelse. 127 dage er tælleren nået til, da avisen er på besøg på byggepladsen.

- Vi går meget op i, at folk kan gå trygt på arbejde og komme sikkert hjem igen, pointerer Klaus E. Nielsen.

For øjeblikket er der, hvis man medregner det administrative personale, cirka 30 mand på pladsen, et tal der kommer til at toppe omkring 75-80, når der både skal arbejdes på den indvendige og udvendige færdiggørelse.

Annonce

Et firkløver

Artium kan næsten bedst beskrives som et firkløver, hvor man allerede nu er langt fremme med de to af ”bladene”. Der bliver skiftevis arbejdet på at rejse de to bygninger i det sydvestlige og sydøstlige hjørne af byggepladsen, mens andre er i gang med fundamentet til de to sidste ”blade” mod nordøst (nærmest byen/åen) og nordvest (nærmest hallerne). Den centrale del af byggeriet – elementhuset – forventer Klaus E. Nielsen står færdigt sidst i juli.

Derefter – når klimaskærmen er på plads - går man i gang med det indvendige arbejde, men inden man kan gøre det, skal der af sikkerhedsmæssige årsager være minimum to etager under dæk, forklarer Klaus E. Nielsen. På trods af de indledende udfordringer med grund- og overfladevand skrider byggeriet fortsat planmæssigt fremad. Efter en våd afslutning på 2019 og en mindst ligeså fugtig start på 2020 har nedbøren de seneste par måneder været ret begrænset, hvilket passer fint i NCC-folkenes kram.

- Det er byggevejr, konstaterer projektchefen, som også har medvirket ved opførelsen af andre store byggerier, bl.a. det psykiatriske sygehus i Vejle. Derfor kan det at stå i spidsen for opførelsen af en skole i et par etager i Brande – Ikast-Brande Kommunes hidtil største enkeltstående anlægsprojekt med en budgetramme på 200 mio. kr. - ikke ødelægge hans nattesøvn, selvom der undervejs i byggeprocessen uundgåeligt opstår ting, der skal tages stilling til – måske fordi arkitekternes ideer ikke altid er mulige at føre ud i praksis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VEJLE For abonnenter

Totalt kaos på plejehjemmet: Mens deres 94-årige mor lå for døden, måtte Lone og Hanne hjælpe med at gøre rent og lave mad til hele afdelingen

Annonce