Annonce
Udland

Astrofysiker: Asteroider kan lære os om livets oprindelse

Handout/Ritzau Scanpix
En Nasa-rumsonde har skullet indsamle prøver fra en asteroide, der kan lære os om dengang, livet blev til.

Hvis det er lykkedes Nasas rumsonde "Osiris-Rex" at indsamle sten og støv fra asteroiden Bennu, kan det potentielt lære os noget om livets oprindelse.

Først skal det dog klarlægges, om indsamlingen overhovedet er lykkedes. Det forklarer Michael Linden-Vørnle, astrofysiker og chefkonsulent på DTU Space.

Natten til onsdag dansk tid landede rumsonden ganske få sekunder på Bennu for at indsamle prøver. Det skete ved hjælp af en gaspatron, som skulle samle sten og støv i en opsamlingsbeholder.

- Alt fungerede, som det skulle. Så muligheden for, at der er blevet indsamlet prøver, er meget stor, siger Michael Linden-Vørnle.

De næste timer og dage vil Nasa via optagelser fra rumsonden undersøge, om det rent faktisk er lykkedes at indsamle prøver.

Hvis det ikke viser sig at være tilfældet, så er det ingen katastrofe, bemærker astrofysikeren.

Der er nemlig to gaspatroner tilbage på rumsonden, som først til marts næste år skal begynde sin rejse tilbage til Jorden.

Efter planen vender "Osiris-Rex" hjem med sine prøver i september 2023.

Ifølge Michael Linden-Vørnle er prøver fra asteroider som Bennu interessante, fordi asteroider er en slags byggeaffald, fra da solsystemet blev til for næsten 4,6 milliarder år siden.

- Bennu er ovenikøbet en meget oprindelig asteroide. Det vil sige, at den ikke er blevet lige så forarbejdet som andre asteroider.

- Ved at studere prøverne fra asteroiden kan vi lære noget om, hvad der var til stede af materialer, dengang solsystemet blev dannet, og hvad det er for nogle mekanismer og processer, der har været i spil.

- Måske kan vi ovenikøbet lære noget om livets oprindelse, hvis vi finder vandholdige mineraler og organisk materiale i de prøver, der kommer tilbage til Jorden, siger Michael Linden-Vørnle.

Aldrig før har Nasa forsøgt at indsamle fysisk materiale fra en asteroide.

Bennu er en blandt mange hundrede asteroider, som lige nu vurderes til at ville flyve tæt forbi vores planet på et tidspunkt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

DBU: Christian Eriksen er vågen efter kollaps

Annonce