Annonce
Kultur

Asylcenter åbnede dørene: Vi har alle godt af at møde andre kulturer

Nødhjælpsorkesteret åbnede åbent hus-festen foran det gamle rådhus, som i dag er en del af asylcenteret i Jelling. Orkesteret består af Bobo Moreno, Peter Kibsgaard, Ole Kibsgaard, Dan Rasmussen og Al Agami. Foto: Mette Mørk
Gæster, beboere, frivillige og ansatte oplevede et mix af mange kulturer, da der tirsdag eftermiddag var åbent hus på Jelling Asylcenter.
Annonce

Jelling: På dragen står der "AFG". Det står for Afghanistan.

Dragen er lavet af 17-årige Ramazan, som kommer fra Afghanistan, hvor drageflyvning er en nationalsport. Han er dog opvokset i Iran, indtil han for fire år siden kom til Danmark og i dag bor på asylcentret i Jelling.

- Det har taget mig 10 minutter at bygge den. Det er faktisk første gang, jeg laver min egen drage, siger Ramazan, mens han forsøger at få dragen til at flyve.

Og trods lidt startvanskeligheder med knuder i snoren, lykkes det teenageren at sende dragen op mod himlen.

Det er en god anledning til at møde andre mennesker og kulturer. Det har vi alle godt af, og jeg tror, vi kan lære meget af hinanden.

Sigrid Horsholt, gæst

Annonce

Samarbejde om et æg

Koncerten med Nødhjælpsorkesteret er netop slut, og rundt omkring til åbent hus på Jelling Asylcenter er en række aktiviteter sat i gang, heriblandt muligheden for at bygge sin egen drage.

Et andet sted prøves der kræfter med samarbejdsøvelser: Otte personer holder hver en snor, som samles omkring et æg. Målet er sammen at sætte ægget ned på en pind, men er en snor for slap eller stram, kan ægget falde ned på jorden og gå i stykker.

Til at stå for øvelsen er 30-årige Samaneh Golab fra Iran. Der studerede hun industriel ledelse på universitetet, hvor man tænker gruppearbejde på en anden måde end i Danmark.

- Der er stor forskel, hvordan man samarbejder. Hvor jeg i Iran var vant til, at der i gruppen var en leder, som bestemte, hvad vi andre skulle gøre, er der i Danmark mere samarbejde. Her hjælper man mere hinanden og arbejder sammen som et team, fortæller Samaneh Golab, som bor på asylcentret i i Sandvad.

Annonce

Kan lære noget af hinanden

Også flere gæster fra lokalområdet har fundet frem til åbent hus-arrangementet. En af dem Sigrid Horsholt, der bor i Vejle.

- Egentlig tror jeg, at vi er mange danskere, der har lyst til at møde asylansøgere. Men det er langt fra alle, der er så gode til det. Måske fordi vi er forsigtige eller ikke er nysgerrige nok. Ofte kan et smil gøre meget - det behøver ikke være en stor videnskab, siger Sigrid Horsholt.

Det er første gang, hun besøger asylcentret i Jelling.

- Jeg havde læst i avisen, at der var åbent hus på asylcentret, hvor jeg i forvejen kender en af beboerne. Det er en god anledning til at møde andre mennesker og kulturer. Det har vi alle godt af, og jeg tror, vi kan lære meget af hinanden, siger hun.

Der lever i øjeblikket 432 asylansøgere på Jelling Asylcenter.

17-årige Ramazan er oprindelig fra Afghanistan, hvor drageflyvning er en nationalsport. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Husk at sortere: Eksplosion i skraldebil skyldtes gasflasker

Annonce