Annonce
Vejle

Avisens anmelder er glad: Denne moppedreng om Vejle er velskrevet og detaljeret

Der var kø ved bordet, hvor "Kirkerne i Vadestedet" blev solgt på dagen, hvor det digre værk blev præsenteret i Sct. Nicolai Kirke i Vejle. Foto: Mette Mørk

Tidligere sognepræst Birgitte Arffmann har skrevet en personlig og læsværdig bog om 800 års kirkeliv i Vejle.

Annonce

Vejle: Tidligere sognepræst Birgitte Arffmann har med det digre bogværk "Kirkerne i Vadestedet - en slentretur gennem Vejles kirkehistorie" fortalt en detaljeret og læsværdig historie om kirkelivet i Vejle gennem 800 år. Hun er selv en del af historien, som den første kvindelige præst i Vejle.

Som sognepræst i Vejles ældste kirke, Sct. Nicolai Kirke, gennem 37 år, kender hun især denne kirke, men hun har også et nært kendskab til de andre folkekirker og frikirker, fordi hun i en årrække var medlem af Evangelisk Alliances bestyrelse.

Hun har nærmest boet på læsesalen på Vejle Stadsarkiv i flere år, mens hun har fordybet sig i arbejdet med bogen. På læsesalen har hun haft selskab af tidligere arkivar, historikeren Poul Ulrich Jensen, som beredvilligt har delt ud af sin store viden om Vejle.

Birgitte Arffmann skriver i en personlig stil, som gør bogen til en god læseoplevelse, og så går hun grundigt til værks med et væld af detaljer.

Birgitte Arffmanns grundige bog er på 436 sider og koster 350 kroner, hvis man ikke er medlem af Byhistorisk Selskab. Så er den 50 kroner billigere. Foto: Byhistorisk Selskab
Annonce

Præstekonernes vigtige rolle

"Kirkerne i Vadestedet" kunne sagtens være udgivet som et bind i Vejles Byhistorie, for bogen er også en beskrivelse af byens udvikling og de mennesker og begivenheder, der har præget den.

Birgitte Arffmann har også blik for at beskrive andre personligheder, end lige de skiftende præster. Hun tegner således et varmt portræt af en præstekone, Sofie Birkedal Nielsen, gift med sognepræst Johannes Birkedal Nielsen, der er en af de mest markante grundtvigske præster i Vejles kirkehistorie.

Som hun skriver: "Præstekonernes rolle i det kirkelige liv er generelt underbelyst, hvilket ofte er dybt uretfærdigt. I mange menigheder har præstekonerne spillet en ikke ubetydelig rolle. Det er også tilfældet her."

Sofie Birkedal Nielsen satte præg på Vejles kirke- og kulturliv, ikke kun som præstekone, men også som musiker, koncertsanger og korleder. Bogen kan kun anbefales, fordi den er velskrevet og fordi man bliver godt og grundigt klogere på kirkernes historie.

Birgitte Arffmann: "Kirkerne i Vadestedet". Udgivet på Byhistorisk Forlag. 436 sider. 350 kroner.

Sct. Nicolais tidligere sognepræst gennem 37 år, Birgitte Arffmann, ( til højre) er her foreviget sammen med bogens redaktør, historikeren Poul Porskær Poulsen, ved præsentationen i Sct. Nicolai Kirke. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Professionel fodboldspiller slipper for karantæne efter konkursdrama: Boligforeninger snydt for millioner

Annonce