Annonce
Vejle

Aylin lever af at hækle dobbeltgængere

29-årige Aylin Üyünük tjener penge på at hækle kopier af andre mennesker. I øjeblikket vikler hun garn til tegnefilmen Gurli Gris, der hjælper hende med at lære dansk. Foto: Mette Mørk
Da 29-årige Aylin Üyünük rykkede fra Tyrkiet til Vejle med sin mand, vidste hun ikke, hvad hun skulle beskæftige sig med. Men så fandt hun pindene frem, og nu strømmer ordrer til Aylins hækleri.

Vejle: Ikke så meget som en sok havde 29-årige Aylin Üyünük hæklet, før hun sidste år beslutter sig for at flytte til Vejle sammen med sin mand Mehmet Üyünük.

Aylin Üyünük forlader venner, familie, og arbejde for at flytte til fjordbyen, som sammenlignet med den tyrkiske by, parret boede i, er stille og lidt søvnig.

Aylin arbejdede som pædagog i Tyrkiet, og det er slet ikke sådan at finde et tilsvarende job i Danmark, når man ikke taler sproget. Så imens Aylin Üyünük lærer det knudrede danske sprog, begynder hun at hækle som hobby.

Annonce

- I begyndelsen hæklede jeg for ikke at kede mig derhjemme, og jeg gav legetøjet gratis væk til familie og venner, men som tiden gik, blev jeg bedre, og en dag satte jeg en dukke til salg på Facebook Marketplace. Det var en fantastisk rus af glæde, da jeg fik min første ordre, fortæller Aylin.

Aylins hækleri tager derefter fart. Aylins krydser nu garn til detaljerige vikinger, dyr og dobbeltgængere. Sidstnævnte har udviklet sig til sådan en succes, at det meste af Aylins hverdag går med at hækle dukkerne, der efterligner mennesker i kød og blod. Ordrer strømmer til fra hele Danmark og Europa.

Kunderne beder Aylin om at hækle deres mor, ven, chef eller en version af sig selv. Aylin modtager en række billeder og ud fra dem skaber hun dobbeltgængerne. Dukkerne bruges som gaver til fødselsdage, jubilæum -  eller som en anledning til at overraske. Og hvilken overraskelse det er, mærker overstående skribent pludseligt på egen krop.

Slående lighed

Midt i interviewet smiler Aylin og Mehmet Üyünük indforstået til hinanden. Pludseligt hiver de en dukke frem. Det gør et øjeblik, før det går op for skribenten, hvem dukken forestiller.

- Det er jo mig, udbryder jeg.

Dukken efterligner mig fra et rejsebillede taget i Rom. I et øjeblik er jeg paf. Jeg holder måbende dukken frem for at betragte ligheden. Den orange-hvidstribet nederdel, solbrillerne, skuldertasken og ikke mindst hårelastikken på højre hånd, det har Aylin overført fra billedet, hun har fundet på min Facebook-profil, til den lille dukke.

Journalisten blev overrasket af pludseligt at se sig selv som dukke. Foto: Mette Mørk

- Jeg valgte det billede, fordi jeg godt kunne lide mønstret på nederdelen. Det tog mig tre dage, før det lykkedes mig at hækle den. Jeg kan godt lide at udfordre mig selv og lære nyt. Nu ved jeg, hvordan det skal gøres til næste gang, fortæller Aylin Üyünük.

Hun taler kun lidt engelsk, og derfor hjælper Mehmet Üyünük med at oversætte. Han er selv en stor del af dukkeproduktionen, selvom han til daglig arbejder som ingeniør i Vejle.

- Jeg arbejder lidt som frisør ved siden af jobbet, joker han

- Jeg kan godt lide at hjælpe til med at ordne dukkernes hår og finde farver, som matcher. Vi bruger sammen meget tid på at finde de helt rette materialer og nye løsninger til, hvordan vi kan gøre dukkerne bedre og mere realistiske, fortæller Mehmet Üyünük.

For eksempel består min dobbeltgængers solbriller ud af bøjet tråd og garn. Glassene er fra et afklippet plastikchartek, som er farvet sort med en sprittusch. Efterfølgende har Mehmet og Aylin fundet miniature solbriller på nettet.

Annonce

Sådan begyndte det

Aylin Üyünük siger sit job op i børnehaven, da Mehmet gennem sit arbejde får tilbudt arbejde i Danmark for Siemens Gamesa i Vejle sidste år.

Aylin har lidt ondt i maven over at skulle flytte. Hun kender ikke byen. Den ligger tusindvis af kilometer fra familie og venner. Hun ved ikke, hvad hun kan lave i Vejle. Hun kender dog en tyrkisk veninde i byen, som også er flyttet med sin mands nye arbejde. Veninden giver Aylin et vigtigt råd.

- Hun siger, at jeg skal finde mig en hobby for at have noget at gå op i, ellers bliver det nogle kedelige og lange dage i Vejle, hvis jeg ikke har noget at give mig til, fortæller Aylin.

Aylin Üyünük flyttede med sin mand Mehmet til Vejle fra Tyrkiet. Aylin vidste ikke, hvad hun skulle lave i Vejle, men så begyndte hun at hækle dyr, bamser - og nu også mennesker. Folk fra hele Danmark og Europa bestiller Aylin til at hækle. Foto: Mette Mørk

Aylin Üyünük tygger på rådet. Så mødes hun med en anden veninde i Tyrkiet, der praktiserer amigurumi. Det er hæklehåndværk, og Aylin lærer hurtigt at hækle de små dyr og dukker af veninden.


Min drøm er at kombinere de to verdener. Jeg vil gerne arbejde i en børnehave igen, men jeg vil holde fast i at hækle.

Aylin Üyünük


Og da Aylin ankommer til Vejle, er det med kufferten fyldt med farvestrålende garnnøgler, hæklepinde og helt nye drømme.

Annonce

Fra museumsdirektør til mumitrolde

Aylin Üyünük sælger legetøjet og dukkerne gennem Instagram og Facebook Marketplace. I øjeblikket dækker indtægterne næsten udgifterne. Så nogen god forretning er det ikke.

- Men det er ikke derfor, jeg gør det. Jeg ser det stadig lidt som en hobby, og det betyder meget for mig at glæde andre, siger Aylin Üyünük.

Hækleopgaverne spænder bredt, og derfor keder Aylin sig ikke. Hun har hæklet alt fra direktøren for Nationalmuseet Rane Willerslev til mumitroldefamilien. Udfordringerne nyder hun. Nu har hun kastet sig over et nyt projekt. Hun vil hækle en babytaburet formet som en enhjørning. Noget en kunde har efterspurgt.

Hvad er amigurumi?

Amigurumi er hækleri af små dyr, bamser og dukker, som hovedsaligt laves i et stykke.

Det stammer oprindeligt fra Japan, men har vokset sig til en stor dille over hele verden.

Hækleriet når ud til mennesker over hele verden. Med veninden fra Tyrkiet drives Instagram-kontoen kaldet "aygorumi", der i skrivende stund har over 4.300 følgere.

Selvom Aylin er glad for at hæklearbejdet, håber hun på at kunne arbejde med børn igen.

- Min drøm er, at kombinere de to verdener. Jeg vil gerne arbejde i en børnehave igen, men jeg vil holde fast i at hækle. Jeg kunne godt tænke mig at kunne holde kurser i det, så jeg kan lære andre amigurumi, siger hun.

Selvom det har været en stor mundfuld og omvæltning at skifte Tyrkiet ud med Vejle, fortryder Aylin ikke valget om at rykke væk fra sine vante og trygge omgivelser.

- Hvis ikke jeg var flyttet til Danmark, havde jeg aldrig opdaget, at jeg havde talent for at hækle. Reaktionerne og støtten fra danskere til min håndlavet legetøj er meget overvældende. Det gør mig glad og giver tilværelsen værdi, siger Aylin Üyünük.

Alt legetøj er håndlavet. Det tager cirka Aylin en uge at færdiggøre en dukke, og prisen for en personlig dukke starter cirka fra 500 kroner. Aylin går også meget op i, at legetøjet  til børn er blødt og ikke har elementer, der kan sætte sig i klemme i halsen. Foto: Mette Mørk
Aylin Üyünük drømmer om at kombinere et fremtidigt arbejde i en børnehave med amigurumi. Foto: Mette Mørk
Annonce
Erhverv For abonnenter

Føler sig urimeligt behandlet af kommunen: Boligselskab lagde billet ind på stor byggegrund for 15 måneder siden - nu bliver det pludselig overhalet indenom

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Forslag om ny, grøn uddannelse møder opbakning i byrådet: - Der kan næppe være to meninger om, at det er en god idé

Erhverv For abonnenter

Fyret efter 15 år: Lokal el-virksomhed tilkendt erstatning fra AAB Vejle

Billund

Annie og Flemming holdt privat loppemarked: Så meget kan de sende videre til børn i coronaramt land

Erhverv

Flytter fra Vejle til Fredericia: - Det er den rette beliggenhed

Børkop For abonnenter

I et amerikansk hjørne af Børkop renoverer Benny en speciel del af bilen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Skovbrand i gang ved Egtved: Brandfolk fra fire stationer er sat ind

Vejle

Vejle-firma giver naturen en chance: Græsslåmaskinen køres i garage, så rådyr, harer, fasaner og vilde planter får plads

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Egtved

Nicoline er nyslået europamester i westernridning: - Det var en kæmpe overraskelse

Jelling For abonnenter

Kan du spotte dem? Derfor er nyt kameralignende udstyr placeret i to befærdede områder

Sport

Danske guldfavoritter må nøjes med sølv efter tæt finale

Annonce