Annonce
Debat

Både private hustande og virksomheder kan gøre noget ved at forebygge og mindske madspild

Azra Hasanbegovic. Arkivfoto: Mette Mørk

Læserbrev: "Fyld maven og ikke skraldespanden" er blevet nutidens paradigme, som både den enkelte og hele samfundet forholder sig til.

I hvor høj grad, man går op i det, er afhængigt af øjnene, der ser. For mig at se handler denne tankegang om at mindske madspild. Og vi er godt på vej.

Spild af mad har store miljø- og klimamæssige konsekvenser, da det ikke kun handler om, hvad der smides ud i den enkelte hustand. Det handler også om, hvad der sker under dyrkning og produktion, transport, håndtering af indpakning i butikkerne, tilberedning og servering på restauranterne og andre steder. Så hele kæden bliver faktisk inddraget i madspild.

Annonce

Både private hustande og virksomheder kan gøre noget ved at forebygge og mindske madspild.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri kommer med mange gode råd i forhold til, hvordan vi som forbruger kan undgå madspild. Og det er ikke en uoverkommelig opgave, hvis man planlægger sine madindkøb, bruger rester i nye retter, opbevarer maden ved den rette temperatur, spiser lokale produkter, osv. osv. Det kræver blot lidt disciplin og fælles ansvar.

Det er klart, at den enkelte husholdning ikke alene kan redde klima og miljøet. Der skal meget mere til. Virksomheder kan også bidrage.

At sætte prisen ned på madvarer, hvis udløbsdato nærmer sig, at donere fødevarer til velgørende formål i stedet for at smide dem i skraldespanden.

Et godt eksempel på, hvordan man kan drive en virksomhed ud af det, er Wefood-konceptet. Ifølge deres statistik blev der i 2019 reddet 249,8 ton mad fra skraldespanden i Wefoods butikker med overskudsmad og -varer.

Med mindre madspild i de rigeste lande får man mere overskud til verdens fattigste.


Vores samlede daglige madspild øger klimatrykket med 14 pct. pr. person. Sagt med andre ord vil det være en stor klimamæssig gevinst at mindske madspild.

Azra Hasanbegovic


I en rapport fra Aarhus Universitet kunne man se, at vores samlede daglige madspild øger klimatrykket med 14 pct. pr. person. Sagt med andre ord vil det være en stor klimamæssig gevinst at mindske madspild.

For hvis vi spilder mindre, producerer man mindre mad, og dermed mindskes udledningen af drivhusgasser fra fødevareproduktionen. En ren og skær win-win situation. For den enkelte, for samfundet og for klimaet.

Lad os gøre det sammen!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Peanutbutter-banana-sandwich og portugisiske grillspyd: Det har der været serveret på Vejlegården siden fagkonflikten

Annonce