Annonce
Vejle

Børkop Gymnasium og Give Tekniske Skole: Regeringen har kastet kærligheden på to af Vejles centerbyer

Mange unge fra Børkop og Give pendler til Vejle og byens største gymnasium, Rosborg Gymnasium & HF. Men nu kan begge byer få sin egen ungdomsuddannelse, for begge byer er med regeringens liste over 15 byer, der kan få en gymnasial eller erhvervsuddannelse. Arkivfoto: Torben Glyum
Regeringen vil i et nyt udspil placere ungdomsuddannelser i Børkop, Give og Brande samt 12 andre byer rundt i landet. Radikalt byrådsmedlem ser flere muligheder lokalt.

Vejle-egnen: I dag pendler de unge fra Børkop og Give til Vejle, Fredericia, Tørring eller måske Grindsted og Herning for at tage en ungdomsuddannelse.

Men står det til regeringen, kan de unge i de to centerbyer i fremtiden nøjes med at gå eller tage cyklen på gymnasiet eller til erhvervsskolen.

Fælles for de to byer er, at begges postnumre rummer over 10.000 indbyggere, men hverken Give eller Børkop har en ungdomsuddannelse. Det skal de have, hvis man spørger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Annonce

- Dét at have en ungdomsuddannelse betyder noget for, i hvor høj grad de unge tager en uddannelse, og i hvilket omfang de falder fra de uddannelser, de har påbegyndt.

- Jeg synes faktisk, at det er ret rystende, at vi har 15 byer med mere end 10.000 indbyggere, der ikke har en ungdomsuddannelse, siger hun.

Har afsat pengene

De to lokale centerbyer er sammen med blandt andre Brande i spil til at få en hf-uddannelse eller en af de tre gymnasiale uddannelser - stx, hhx, htx - mens det også kan blive aktuelt med en erhvervsuddannelse.

I Vejle Byråd mener formanden for børne- og familieudvalget, de radikales Torben Elsig-Pedersen, at Vejle Kommune bør gå aktivt ind i arbejdet med at trække uddannelser til Give og Børkop.

- Vi har i budgettet lige afsat penge til arbejdet med at få IT-Universitet til Vejle og en af de tre til fem klimaerhvervsskoler, der skal etableres i Danmark. Regeringens udspil falder perfekt ned i den strategi. Det handler om at gøde jorden og skabe partnerskaber mellem erhvervslivet, uddannelserne og kommunen, der sammen skaber gode oplæg til de uddannelser, der kan ligge her, siger udvalgsformanden og tilføjer:

- En af de nye klimaerhvervsskoler kan fint ligge i Give, som sammen med Brande har store vindmøllearbejdspladser. Give-området har også en stærk håndværkerkultur, så det kunne også være en håndværksfaglig uddannelse.

Annonce

Skal have særlig profil

Han har lidt sværere ved at pege på, hvilken uddannelse der er oplagt at placere i Børkop, der ligger midt mellem Fredericia og Vejle, som er spækket med uddannelsestilbud.

- Jeg synes, det er dejligt, at regeringen peger på både Børkop og Give som områder, der mangler uddannelser. Men man skal tænke grundigt over, hvilke uddannelser man ligger der, så man får et tilstrækkeligt elevgrundlag, siger Torben Elsig-Pedersen.

Det er meget tidligt nu at lægge sig fast på hvilken uddannelse, der skal ligge hvor. Lad os nu få åbnet dialogen.

Torben Elsig-Pedersen (R), formand for børne- og familieudvalget

Han mener, at der både kan blive tale om selvstændige uddannelsesinstitutioner i Give og Børkop, men det kan lige så godt blive filialer af eksisterende uddannelsessteder.

- Det vigtigste er, at der er et tilstrækkeligt elevgrundlag. Derfor er det lidt bekymrende, at regeringen peger på så mange steder, der ligger tæt på hinanden, som for eksempel Give og Brande, for en uddannelsesinstitution kan også blive for lille. Men det vil være klogt at lave uddannelser med en særlig profil, for så kan man også få unge til at pendle den modsatte vej, siger Torben Elsig-Pedersen.

Annonce

Et udspil følger senere

I modsætning til skoleforeningen for de almengymnasiale uddannelser, Danske Gymnasier, er undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil ikke bekymret for, at flere uddannelsesmuligheder vil give udfordringer for de eksisterende.

- De lokalsamfund, der allerede har uddannelsesinstitutioner, og hvor man trækker elever fra, vil selvfølgelig miste nogle, hvis en naboby skal have 300-500 elever. Men det vil stadig være store og bæredygtige institutioner. Vi har fået lavet nogle megainstitutioner, som gør, at andre områder ingen skoler har, siger ministeren.

Hun vil ikke konkludere, hvilke uddannelser der kan ligge hvor, men fortæller, at regeringen senere vil komme med et udspil på området.

Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Stor VB-fremgang, men den rakte ikke i Brøndby - kun én faldt igennem, og det skyldtes et rødt kort

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Jonas gik op og ned ad Kiddesvej fra klokken 9 til 21: Så mange ture og kilometer nåede han

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Billund

Patienter kommer fra hele landet til gynækolog i Billund: De skal mærke, at de er i gode hænder her

Kultur

Blæksprutten er blevet hjemløs: Uden et nyt hjem er fremtiden uvis

Vejle Boldklub

Dom gjorde comeback for VB; reserverne vandt med 4-0, da talentfuld offensiv-spiller scorede hattrick

Debat For abonnenter

I Flindts Fodspor: Jeg ved, hvem der bestemt ikke får min stemme ved valget

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Hus på Strandvejen solgt for 4,2 mio.

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Børkop

Efter årelangt og til tider gnidningsfyldt tilløb: Nyt idrætscenter skal indvies, og det vil samle området

Hedensted For abonnenter

Brokhovedet, der har en holdning til det hele: Uretfærdigheden over for den lille mand skubbede Jan ind i politik

VEJLE

De graver på Posthusgrunden - og ups: Så var 12.000 husstande i Vejle uden vand. Trefor advarer mod misfarvet vand

Annonce