Annonce
Vejle

Børkop Gymnasium og Give Tekniske Skole: Regeringen har kastet kærligheden på to af Vejles centerbyer

Mange unge fra Børkop og Give pendler til Vejle og byens største gymnasium, Rosborg Gymnasium & HF. Men nu kan begge byer få sin egen ungdomsuddannelse, for begge byer er med regeringens liste over 15 byer, der kan få en gymnasial eller erhvervsuddannelse. Arkivfoto: Torben Glyum
Regeringen vil i et nyt udspil placere ungdomsuddannelser i Børkop, Give og Brande samt 12 andre byer rundt i landet. Radikalt byrådsmedlem ser flere muligheder lokalt.

Vejle-egnen: I dag pendler de unge fra Børkop og Give til Vejle, Fredericia, Tørring eller måske Grindsted og Herning for at tage en ungdomsuddannelse.

Men står det til regeringen, kan de unge i de to centerbyer i fremtiden nøjes med at gå eller tage cyklen på gymnasiet eller til erhvervsskolen.

Fælles for de to byer er, at begges postnumre rummer over 10.000 indbyggere, men hverken Give eller Børkop har en ungdomsuddannelse. Det skal de have, hvis man spørger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Annonce

- Dét at have en ungdomsuddannelse betyder noget for, i hvor høj grad de unge tager en uddannelse, og i hvilket omfang de falder fra de uddannelser, de har påbegyndt.

- Jeg synes faktisk, at det er ret rystende, at vi har 15 byer med mere end 10.000 indbyggere, der ikke har en ungdomsuddannelse, siger hun.

Har afsat pengene

De to lokale centerbyer er sammen med blandt andre Brande i spil til at få en hf-uddannelse eller en af de tre gymnasiale uddannelser - stx, hhx, htx - mens det også kan blive aktuelt med en erhvervsuddannelse.

I Vejle Byråd mener formanden for børne- og familieudvalget, de radikales Torben Elsig-Pedersen, at Vejle Kommune bør gå aktivt ind i arbejdet med at trække uddannelser til Give og Børkop.

- Vi har i budgettet lige afsat penge til arbejdet med at få IT-Universitet til Vejle og en af de tre til fem klimaerhvervsskoler, der skal etableres i Danmark. Regeringens udspil falder perfekt ned i den strategi. Det handler om at gøde jorden og skabe partnerskaber mellem erhvervslivet, uddannelserne og kommunen, der sammen skaber gode oplæg til de uddannelser, der kan ligge her, siger udvalgsformanden og tilføjer:

- En af de nye klimaerhvervsskoler kan fint ligge i Give, som sammen med Brande har store vindmøllearbejdspladser. Give-området har også en stærk håndværkerkultur, så det kunne også være en håndværksfaglig uddannelse.

Annonce

Skal have særlig profil

Han har lidt sværere ved at pege på, hvilken uddannelse der er oplagt at placere i Børkop, der ligger midt mellem Fredericia og Vejle, som er spækket med uddannelsestilbud.

- Jeg synes, det er dejligt, at regeringen peger på både Børkop og Give som områder, der mangler uddannelser. Men man skal tænke grundigt over, hvilke uddannelser man ligger der, så man får et tilstrækkeligt elevgrundlag, siger Torben Elsig-Pedersen.

Det er meget tidligt nu at lægge sig fast på hvilken uddannelse, der skal ligge hvor. Lad os nu få åbnet dialogen.

Torben Elsig-Pedersen (R), formand for børne- og familieudvalget

Han mener, at der både kan blive tale om selvstændige uddannelsesinstitutioner i Give og Børkop, men det kan lige så godt blive filialer af eksisterende uddannelsessteder.

- Det vigtigste er, at der er et tilstrækkeligt elevgrundlag. Derfor er det lidt bekymrende, at regeringen peger på så mange steder, der ligger tæt på hinanden, som for eksempel Give og Brande, for en uddannelsesinstitution kan også blive for lille. Men det vil være klogt at lave uddannelser med en særlig profil, for så kan man også få unge til at pendle den modsatte vej, siger Torben Elsig-Pedersen.

Annonce

Et udspil følger senere

I modsætning til skoleforeningen for de almengymnasiale uddannelser, Danske Gymnasier, er undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil ikke bekymret for, at flere uddannelsesmuligheder vil give udfordringer for de eksisterende.

- De lokalsamfund, der allerede har uddannelsesinstitutioner, og hvor man trækker elever fra, vil selvfølgelig miste nogle, hvis en naboby skal have 300-500 elever. Men det vil stadig være store og bæredygtige institutioner. Vi har fået lavet nogle megainstitutioner, som gør, at andre områder ingen skoler har, siger ministeren.

Hun vil ikke konkludere, hvilke uddannelser der kan ligge hvor, men fortæller, at regeringen senere vil komme med et udspil på området.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Bjarne fra Vejle har fulgt landsholdet i mere end 30 lande: Han har arrangeret kampe på Den Røde Plads i Moskva og bestilt 1000 fadøl i timen i Samara

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Formand vil have hjælp fra staten til at løse et næsten umuligt problem, der risikerer at lamme Vejle

Vejle For abonnenter

Efter to år med sjælden sygdom får Tage mad gennem sonde og har svært ved at tale: Nu rumsterer tankerne om barndommen ved berygtet fabrik i Grindsted

Billund

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Hedensted

Ægteparret Pedersen blev de første i nyt boligområde: - Her har vi fundet et sted, vi skal bæres fra

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Give For abonnenter

Når musikken healer: Christine og Perry sender kærlighed til deres afdøde søn gennem musikken

Kultur For abonnenter

Hun tegner virkeligheden for børn og andre mennesker: - Det skal ikke komme som et chok, at livet ender med døden

VEJLE

Vi vil være med til at skabe folkefesten omkring Tour de France: Send os derfor dine forslag, idéer og arrangementer, så vil vi sammen gennemføre dem

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Billund

Nyt sundhedshus er næsten fyldt op: - Vi håber at kunne sparke et godt fællesskab i gang

Navne For abonnenter

Manden, der bragte ægte crepes til Danmark, er død: Christian tændte millioner af stjerner gennem sit liv

KLUMME For abonnenter

Så har vi hørt det med: Grand Canyon ligger såmænd bare omme i Trædballe

Annonce