Annonce
Jelling

Børn overraskede til Unesco-event: Forvandlede teori til praksis

Hvordan formidler man verdensarv, så børn kan forstå det? Det viste børnene fra Jelling Friskole gode eksempler på, da de tirsdag eftermiddag legede på monumentpladsen i Jelling. Foto: Søren Gylling

En verdensarvskonference tog en overraskende drejning, da friske børn fra Jelling Friskole pludselig bankede på vinduerne.

Annonce

Jelling: Hvad er en palisade? Hvad er et trelleborghus? Og hvad fortæller landskabet om fortiden?

Som barn kan der være mange spørgsmål, når historien om Jelling skal formidles, så den er forståelig i dag. Men når børnene får lov at bruge krop og sanser, giver undervisningen pludselig meget mere mening.

Denne pointe - og flere andre - var blandt de gode erfaringer, som lektorerne Lars Kjær og Mette Nørgaard Christensen fra HistorieLab stod på scenen på UCL (seminariet) i Jelling og delte ud af i anledningen af Den Nordiske Verdensarvskonference. Lytterne var omkring 130 deltagere fra hele norden.

Og mens de hørte om læringsteorier og gode eksempler, stod en gruppe elever fra Jelling Friskole pludselig udenfor og bankede på vinduerne.

Rend og hop på Jellingmonumenterne

Elever fra 1. og 2. klasse på Jelling Friskole har de seneste hoppet og leget på monumentområdet i Jelling som en del af projektet "Verdensarv i børnehøjde".Projektet er et samarbejde mellem lærere og pædagoger i Vejle, Billund og Kolding Kommune og har til formål at styrke børns læring og forståelse for kulturarven gennem legende og sansende aktiviteter.

Det betyder eksempelvis, at børnene ikke har mødt verdensarven gennem årstal og forklaring, men i stedet gennem bevægelser og fysiske lege.

Resultatet blev præsenteret på Den Nordiske Verdensarvkonference, mens der også er udviklet et legekatalog, som kan bruges af lærere og pædagoger ved besøg på monumentområdet i Jelling.

Konferencen blev pludselig afbrudt af skolebørnene, der inviterede konferencedeltagerne med udenfor til leg på momumentpladsen. Foto: Søren Gylling
Annonce

Leg i trelleborghuse

Hvad gik det nu ud på?

Ja, for arrangørerne bag var det naturligvis en planlagt gimmick. Men for de mange konferencedeltagere kom børnenes entré som en interessant overraskelse, da de efterfølgende blev bedt om at tage jakkerne på og følge med børnene udenfor på monumentpladsen ved trelleborghusene nordøst for Jelling Kirke.

Og med ét var teorien forvandlet til praksis, idet børnene viste de voksne, hvordan man gennem leg bedre kan forstå og sætte sig ind i historiske ting. For eksempel lagde børnene sig på en lang række efter hinanden for at regne sig frem til, hvor mange "børns-længder" der kunne være i et trelleborghus.

Trods regn og blæst holdt børnene sig ikke tilbage, og de voksne fik også lov til at lege med, inden en varm kop kaffe ventede til konferencens næste stop i sognehuset.

Jelling og Christiansfeld er værter for Den Nordiske Verdensarvskonference, der samler deltagere fra Norge, Sverige, Island, Finland og Danmark. Foto: Søren Gylling
Annonce

Verdensarv i børnehøjde

Sammen med Christiansfeld er Jelling værter for Den Nordiske Verdensarvskonference, som varer frem til torsdag.

Temaet er "Verdensarv i børnehøjde", og det handler om, hvordan man kan udvikle formidlingen gennem historie og kulturarv til børn i alderen 5 til 9 år.

Deltagerne på konferencen er en blandet flok fra blandt andet en finsk fæstning, en svensk radiostation, en norsk mineby og en 55 år gammel islandsk vulkanø.

Tirsdag stod i Jellings tegn på Den Nordiske Verdensarvskonference, mens det foregår i Christiansfeld om onsdagen. Foto: Søren Gylling
Børn fra Jelling Friskole overrraskende konferencedeltagerne. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Nogle er mere lige end andre

Hedensted For abonnenter

Fokus på flid og tillid: Martin vil bygge forretningsimperium på barndommens grundsten

Annonce