Annonce
Give

Børnenes og familiernes tarv er første prioritet for byrådets politikere

Formanden for kommunens børne- og familieudvalg Torben Elsig-Pedersen (R) mener, forvaltningen i det store og hele lever op til politikernes ønske om at sætte børn og familier i fokus. Arkivfoto: Leif Baun
Udvalgsformanden afviser, at kommunen tænker i kontanter i stedet for i børns tarv. Torben Elsig-Pedersen. Og så er han ked af, at kommunens medarbejdere hænges ud på facebook uden mulighed for at forsvare sig.
Annonce

Give: Ikke blot Vejle Kommune, men alle kommuner, vægter den kommunale kassebeholdning over børns velfærd.

Sådan lyder det ofte, når sager om hjælpeforanstaltninger til udsatte børn og familier lægges på facebook og frit kan kommenteres. Påstandene kan ses som udtryk for afmagt over afslag eller frustrationer over forventninger og foranstaltninger, der ikke er blevet indekommet i den kommunale sagsbehandling.

Fælles for mange af kommentarerne er, at de er leveret uden filter. Og at kun de færreste, af de, der kommenterer, har detaljeret kendskab til den sag, de kommenterer. Det sidste er i hvert fald opfattelsen hos formanden for Vejle Kommunes børne- og familieudvalg Torben Elsig-Pedersen (R).

- Det er selvfølgelig ikke rigtigt, at vi laver kassetænkning og forsøger at køre borgerne trætte ved at fastholde forkerte afgørelser, som så skal ankes i det uendelige. Tværtimod er det politiske opdrag til forvaltningen, at der skal være fokus på børnene og på familierne og at der skal fokuseres på så hurtig indsats som muligt, siger Torben Elsig-Pedersen.

Ofte skyldes kritikken, at forventningerne fra borgerne er højere end det, loven rent faktisk giver grundlag for at bevilge. Og så er der selvfølgelig altid den ubekendte, at den faglige vurdering kan være en løsning, som forældrene ikke umiddelbart kan se sig selv i. Det giver næsten altid konflikt.

Torben Elsig-Pedersen, formand børne- og familieudvalget.

Annonce

Fejl kan ikke undgås

Men ét er de politiske intentioner. Noget andet er, hvordan de føres ud i livet: Er der overensstemmelse mellem politikernes instrukser og den måde, forvaltningens omsætter dem til praksis?

- Ja, det mener jeg, der i det store og hele er. Jeg er helt tryg ved den måde, forvaltningen arbejder på. Dermed være ikke sagt, at vi ikke hele tiden kan gøre noget bedre, for selvfølgelig bliver der også lavet fejl. Men de bliver hver gange bearbejdet internt i forvaltningen, der prøver at bruge dem til at lære og blive endnu bedre, siger Torben Elsig-Pedersen.

Fejl er uundgåelige, ikke mindst i sager, der i høj grad bygger på skøn og vurderinger hos begge de involverede parter. Det kan ikke undgås, at borgere og behandlere ind i mellem vurderer forskelligt.

- Men sagsbehandlerne skal selvfølgelig sikre, at lovgrundlaget følges. Er borgerne uenig i en afgørelse, er der mulighed for at bede Ankestyrelsen kigge på sagen. Indimellem bliver sagerne så sendt hjem til fornyet behandling i kommunen. Det er selvfølgelig ikke rart, når den samme sag sendes tilbage to gange, men det er absolut heller ikke normalt, siger Torben Elsig-Pedersen.

Annonce

Samarbejde

Børnenes, og dermed også familiernes, tarv sikres bedst, hvis der er et godt og tillidsfuldt samarbejde mellem familierne og forvaltningen. Det er dog ikke altid, at et sådant samarbejde kan etableres.

- Forvaltningen kan selvfølgelig vælge at skifte sagsbehandleren ud, selv om det ikke altid løser problemet. Men det kræver rent faktisk et positivt og aktivt medspil fra begge sider, hvis de ofte komplicerede sager skal løses på den bedste måde, siger Torben Elsig-Pedersen.

Han kan godt leve med, at nogle borgere på forhånd ser kommunens forvaltning som en modstander. Det, tror han, bliver meget vanskeligt at ændre på.

Men han har det svært ved at se kommunens medarbejdere blive hængt ud på sociale medier. Det sker ofte i kommentarsporet, når borgere vælger at lægge personlige beretninger på sociale medier. Eller når aviser skriver om den slags sager.

- Sagsbehandlerne kan se sig svinet til, ofte af personer, der ikke har kendskab til detaljerne i den sag, de kommenterer. Sagsbehandlerne kan ikke forsvare sig, for de har tavshedspligt. Det har jeg det meget svært ved at se på, siger Torben Elsig-Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Er Bilka blevet vores nye tivoli? HK Sydjylland advarer mod indkøb som underholdning i corona-hverdagen

Annonce