Annonce
Give

Børnestemmer og "basunengle" fyldte kirkerummet

Langelund Kirke dannede onsdag ramme om den store salmesangsfinale, som er afslutningen på Hadersevs Stifts samarbejde med skolerne. Der blev sunget af hjertens lyst.Foto: Martin Ravn

I Vejle Kommune markerede over 2000 børn afslutningen på Haderslev Stifts salmesangsprojekt. I Langelund Kirke mødtes eleverne fra mellemtrinnet i gamle Give Kommunes skoler.

Langelund: De sad tæt på stolerækkerne, da der onsdag formiddag var salmesangsfinale i Langelund Kirke.

Kirken dannede i år rammen om afslutningen på Haderslev Stifs store salmesangsprojekt. Her har alle skoler i stiftet været inviteret til at lade deres 4. - 6. klasser deltage og alene i Vejle Kommune har over 2000 elever været med.

Den store afslutning i den gamle Give Kommune skulle egentlig have foregået i Give Kirke. Her er renoveringen imidlertid ikke færdig endnu, så derfor flyttedes arrangementet til kirken i Langelund.

Den er noget mindre af statur og rum, så derfor var man nødt til at dele afslutningen op i to afdelinger, så alle kunne være der. Alligevel sad de tæt på stolerækkerne.

Annonce

Vi bliver beskyldt for at bruge mange mærkelige ord i kirken. Det gør vi også. Trinitatis er et af dem. Det er latin og betyder egentlig treenighed: Faderen, sønnen og Helligånden.

Jakob Legarth, sognepræst
Uden for kirken vekslede regnbyger med få solstrejf. Det gav en anden form for lys end den, der ligger i kirkens salmer og tekster. Foto: Martin Ravn

Op at stå

Men det hindrede på ingen måde deres evne til at synge igennem. Og dog. For når de under ledelse af kirkens præst Jakob Legarth blev bedt om at synge stående, så var der anderledes fylde i sangen.

Sangen blev akkompagneret fra to fronter. Dels bagfra af Give Kirkes organist Marianne Røhrmann Bloch. Dels forfra af "basunengle" i form af tre elever fra Give Musikskole under ledelse af Manny Skjærbæk.

Både organisten og blæserkvarteten leverede solobnumre mellem de enkelte salmesangsafsnit.

Salmesangen blev blandt andet akkompagneret af blæsere fra musikskolen. Kacpar Bak, Karoline Skriver og Stephanie de Bruijn spillede op under ledelse af Manny Skjærbæk.Foto: Martin Ravn

De fem årstider

Salmerne var grupperet efter de fem årstider.

- Normalt regner vi med fire årstider, men kirken er mange måder lidt for sig selv. Vi har fem årstider i kirkeåret, sagde Jakob Legarth i sin velkomst til eleverne.

Den første årstid i kirkeåret er adventstiden. En glad og forventningsfuld tid midt i årets mørkeste periode. Den årstid blev markeret med en af de nyere salmer, nemlig "Du, som har tændt millioner af stjerner" fra 1981.

Adventstiden glider næsten umærkeligt over i denne søde juletid. Det er, som Jakob Legarth udtrykte det, svært at tro, at Gud skabte sig om til et lille barn og lod sig føde og lægge i en krybbe.

- Men det er det, vi tror på, sagde han.

Det mirakel har H. C. Andersen på glimrende vis fanget i den korte salme "Barn Jesus i en krybbe lå".

Langelund Kirkes præst Jakob Legarth ledede slagets gang og eleverne gennem kirkens fem årstider. Foto: Martin Ravn

Sort og megen lys

Den glædelige begivenhed er dog ikke kirkens helligste højtid. Det er påsken, der er en blanding af smerte, sorg, sejr og opstandelse.

Det skinnede også igennem de salmer, der blev sunget til denne årstid. "Hil dig, frelser og forsoner" der, som Jakob Legarth fortalte, har godt 800 år på bagen og oprindeligt er på latin. Det var dog den udgave, Grundtvig fordanskede, der blev sunget. Her sad eleverne til de første seks vers, men sang de sidste tre stående som et symbol på den frelse, der ligger i Kristus.

Pinsen blev som den fjerde årstid/højtid blandt andet markeret med salmen "Flammerne er mange, lyset er ét" Her blev sangen kombineret med fagter og med vekselsang.

Den sidste årstid er trinitatistiden, som er omfatter den største del af kirkeåret, nemlig fra pinse til advent.

- Det er den tid, hvor vi blandt andet lærer, hvordan vi skal leve som mennesker, sagde Jakob Legarth.

På vej ud af kirken fik eleverne lidt at smøre de trætte stemmebånd med. "Ricos Flødeboller" havde sponsoreret det velgørende smøremiddel.

Salmesangsfinale i Langelund Kirke. 4-6 klasser i hele stiftet har arbejdet med salmer og salmesang.Foto:Martin Ravn
Salmesangsfinale i Langelund Kirke. 4-6 klasser i hele stiftet har arbejdet med salmer og salmesang.Foto:Martin Ravn
Salmesangsfinale i Langelund Kirke. 4-6 klasser i hele stiftet har arbejdet med salmer og salmesang.Foto:Martin Ravn
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce