x
Annonce
Vejle

Bøssen tømt: Der lå penge, ispinde og slikpapir i den gamle mine

Formanden for Vejle Sømandsforening, Laurids Block Jensen, ved den 100 år gamle mine. Foto: Lars Saugbjerg
Minebøssen på Vejle Havn har fået en overhaling. Lørdag 15. februar markerer Vejle Sømandsforening, at minen fylder 100 år.

Vejle: For 100 år siden kunne man læse i avisen, at minebøssen ved Vejle Havn blev indviet. Borgmester Jacobsen holdt tale og overgav nøglen til bøssen til havnefogeden. Om aftenen blev minebøssen tømt for første gang, og den indeholdt 220 kroner.

Det var Vejle Sømandsforening, der i sin tid tog initiativ til minebøssen. Og det er samme forening, der nu har fået renoveret den gamle indsamlingsbøsse, så den kan tage sig godt ud på sin 100-års fødselsdag, der bliver markeret lørdag 15. februar.

- Rusten er slebet af, og den har fået et par omgange maling, så den nu fremstår ren og pæn i rød-hvide farver, fortæller formanden for Vejle Sømandsforening, Laurids Block Jensen.

Hvis nogen har undret sig over, hvorfor minen, der normalt står placeret mellem rundkørslen og havnebassinet, har været væk, er forklaringen altså simpel: Den har været på værksted.

Annonce

En minebøsse

  • En minebøsse er en sømine - oftest en hornmine - hvor sprængstoffet er taget ud, og der er indsat en indsamlingsbøsse til penge. Minebøsserne blev især opstillet efter 1. verdenskrig 1914-1918 af sømands- og marineforeninger.
  • Formålet var at indsamle penge, som blev brugt til velgørenhed over for gamle søfolk, sømandsenker og faderløse børn.
  • Minenbøssen i Vejle fylder 100 år. Det bliver markeret lørdag 15. februar.

Penge og ispinde

- I forbindelse med værkstedsbesøget har vi naturligvis tømt minen. Det er mange år siden, at vi har gjort det, fortæller Laurids Block Jensen.

Spændingen var stor, da boltene blev skruet af.

- Der lå 651 kroner og halvtreds øre. Derudover indeholdt minen også lidt udenlandsk valuta, nogle gamle 25-ører, to ispinde og lidt karamel-papir, smiler Laurids Block Jensen, der overvejer, om minebøssen fremover skal tømmes lidt oftere.

Det har ikke været muligt at betale med 25-øren siden 1. oktober 2008.

Nyt formål

Det oprindelige formål med indsamlingen i minebøssen var blandt andet at hjælpe søfolk fra foreningen, deres enker og børn.

- Siden opstillingen for 100 år siden er formålsparagrafferne blevet ændret, og i dag uddeler vi legater til unge studerende på de maritime skoler. Midlerne kommer via kontingentet, private donationer - og minebøssen, fortæller Laurids Block Jensen.

Foreningens medlemmer mødes til generalforsamling én gang om året, hvor middagen - for egen regning - altid er kogt torsk med flæsketerninger, hvide kartofler, rødbeder, hakket æg, revet peberrod - og en fiskesennep, der kradser...

Indskriften på minen: "Den sømand gjorde sin pligt som få. Giv til hans enke og de små." Foto: Lars Saugbjerg

Alle er velkomne

Minen - i de nymalede danske farver - er midtpunkt lørdag 15. februar klokken 11, hvor Dan Arnlev Jørgensen (K), formand for kultur- og idrætsudvalget, holder tale.

- Vi håber, at en række andre sømands- og marineforeninger deltager med deres faner. Blandt andre Fredericia Marineforening og Vejle Skipperforening, lyder det fra Laurids Block Jensen.

Alle er velkomne ved 100-års jubilæet på pladsen mellem rundkørslen og havnebassinet.

Minen er blevet malet, så den er pæn til 100-års jubilæet lørdag 15. februar. Foto: Lars Saugbjerg
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Når Danmark står sammen hver for sig

Danmark

Overlæge: - Det er fortrinsvis de unge og raske, vi har i respirator

Annonce