Annonce
Billund

Bøvlede flygtninge blev sendt til Fitting

Da flygtningelejren blev nedlagt, blev fittinglejren en interneringslejr, hvor låge, hegn og pigtråd blev forstærket. Der blev også bygget en vandgrav. Foto: Privat
Alice Østergaard og Susanne Therkildsen gik på detektivarbejde i Fittinglejrens anden periode. Da krigen sluttede, blev lejren lavet om til flygtningelejr.

Vorbasse/Fitting: Fittinglejren var størst, da den husede 800 flygtninge, og den kan derfor ikke sammenlignes med for eksempel Oksbøllejren med sine 30.000 flygtninge. At det har været en lille, overskuelig lejr har nok gjort sit til, at der har været rimelige forhold i forhold til andre flygtninglejre. Det mener i hvert fald Alice Østergaard og Susanne Therkildsen, der har haft nok at gøre med at kortlægge tiden lige efter krigen i Fittinglejren. De har arbejdet med store stakke af dokumenter, breve fra myndigheder og flygtninge, personbeskrivelser og artikler i avisen.

- Ud fra det har vi stykket det hele sammen, og vi har oversat cirka 64 dokumenter fra gammelt sprogligt tysk til dansk, fortæller Alice Østergaard.

Især retssagerne i lejren har gjort indtryk på de to detektiver. Der er for eksempel en historie om en ung kone, Toni Prih, der havde to døtre på fem og otte år. Hun var kommet til Fittinglejren efter at have været i syv forskellige lejre.

- Hun forsøgte at skaffe sig selv og sine døtre forskellige goder på alle mulige måder, og man har været godt træt af hende, lyder det fra Alice Østergaard, der også kan fortælle historien om Elisabeth Soik, der flygtede fra Østtyskland med to små børn samtidig med, at hun var gravid.

Undervejs mistede hun et barn til lungebetændelse. Ham måtte hun begrave i Vordingborg.

- Der har været tale om en stærk kvinde, der klarede sig under meget barske forhold, siger Alice Østergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Rotte lukker Fakta på Uhrhøj

Annonce