Annonce
Kultur

Bøvleregler aflyst: Glæde blandt arrangører af byfester

Det traditionsrige optog gennem Nørre Snede i forbindelse med Præriefesten vil også finde sted næste år. Præriefesten og mange andre arrangementer slipper for en dyr regelændring. Arkivfoto : Søren E. Alwan
Minister freder foreningslivet. Det bliver ikke dyrere for foreninger at holde markeder eller byfester.

Ikast/Brande: Det bliver ikke dyrere for foreninger at holde markeder eller byfester næste år. En frygtet ny regel, der kunne have medført store udgifter for foreningslivet, er blevet aflyst.

Baggrunden var, at et nyt bygningsreglement træder i kraft ved årsskiftet, hvor kommunernes tekniske byggesagsbehandling skulle afskaffes. Men her havde embedsmændene glemt, at det kunne gå hårdt ud over byfester og markeder.

Den oprindelige ændring af reglementet ville have betydet, at arrangører af byfester og lignende arrangementer for at få en sikkerhedsgodkendelse skulle betale en ekstern rådgiver for at lave en plantegning over arrangementet - en såkaldt "pladsfordelingsplan". Og det kunne blive meget dyrt.

Men foreninger fra hele landet har klaget deres nød, og nu har boligminister Kaare Dybvad (S) besluttet, at byfester, festivaler og den type events skal undtages fra reglen. Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen vil skrive ind i bygningsreglementet (BR18), at arrangører af markeder, byfester og festivaler med mere også fra den 1. januar 2020 vil kunne vælge at få foretaget teknisk byggesagsbehandling hos kommunen, som det er i dag. Reglerne vil dermed være en videreførelse af de administrative regler for disse arrangementer.

Præriefesten kører videre

At der ikke længere er udsigt til voldsomme ekstraudgifter - beløb på op til 100.000 kroner har været nævnt i debatten - vækker glæde hos de lokale arrangører af populære byfester og markeder.

- Det er dejligt, at nogen reagerede, da vi rodede op i det her, og at fornuften sejrede, siger Sten Lindstrøm Udengård, der er med til at arrangere Præriefesten i Nørre Snede.

- Vi havde jo risikeret, at en hel "industri" var blevet ramt. Der var fare for, at en masse byfester ikke var blevet afholdt, og at mange kunstnere, tivolier med mere ville miste jobs. Men heldigvis vandt fornuften, siger Sten Lindstrøm Udengaard.

Han og de øvrige folk bag Præriefesten går derfor ufortrødent videre med planlægningen af næste års Præriefest.

- Vi har ikke skrevet kontakt med nogen endnu - vi skulle være sikre på, at økonomien kunne bære. Men nu får vi underskrifterne på plads inden jul, siger han.

Et af de lokale folketingsmedlemmer, der har været på banen i sagen, Anne Paulin fra Socialdemokratiet, er også lettet:

- Jeg er meget glad for, at vi har en minister der har lyttet og handlet. Det skal ikke være besværligt og bureaukratisk for de lokale ildsjæle, der lægger en kæmpe frivillig indsats i byfester, sportsarrangementer og markeder. Kaare Dybvad har lyttet til de mange bekymrede frivillige, der rent faktisk står med opgaverne ude i virkeligheden, og det er sådan set vores fornemste opgave som politikere, siger hun til Horsens Folkeblad.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Annonce