Annonce
Vejle

Bach Gruppen efter tv-afsløring: 'Bølgen er sikker at opholde sig i'

De sidste tre bølger i Bølgen blev opført efter en metode, der ikke var givet lov til i byggetilladelsen. Vejle Kommune har fået foreløbig svar fra bygherren Bach Gruppen fra Viborg. Arkivfoto: Mette Mørk
Vejle Kommune har fået foreløbigt svar fra Bach Gruppen om Bølgen-byggeri. Men kommunen venter på endeligt svar fra bygherren på Bølgen.

Vejle: Beboerne i Bølgen 3, 4 og 5 behøver ikke frygte, at den ikoniske bygning ved Vejle Fjord styrter sammen om ørerne på dem.

Sådan nogenlunde lyder det i et svar fra Bach Gruppen til Vejle Kommune, som kommunen havde udbedt sig, efter at Bølgen var omtalt i TV2-programmet "Operation X" i sidste uge.

Her kom det frem, at Bach Gruppen som bygherre på Bølgen ikke har holdt sig til den byggetilladelse, der i sin tid blev givet.

Annonce

Bach Gruppen fik frist til fredag til at komme med en dokumentation for, at den ændrede konstruktionsmetode, som er benyttet til de sidste tre bølger, er godkendt af en certificeret rådgiver.

- Vi har fået svar fra Bach Gruppen, som erkender, at de skulle have meddelt os, at de ændrede konstruktionsmetode. Svaret indeholder desuden et notat fra et ingeniørfirma, og vi noterer os, at ingeniørfirmaet skriver, at der ikke er grund til bekymring for, at der er akut fare for byggeriet. Vi skriver i dag tilbage til Bach Gruppen for at få aftalt en køreplan for, hvornår de kan levere dokumentation fra en statiker (ekspert i bygge-beregninger, red.) på byggemetoden, siger Lars Buksti, chef for Plan & Miljø i Vejle Kommune.


Vi skriver i dag tilbage til Bach Gruppen for at få aftalt en køreplan for, hvornår de kan levere dokumentation på byggemetode.

Lars Buksti, chef for Plan & Miljø


Ingeniørfirma: Bygninger er sikre

I det tre sider lange notat fra ingeniørfirmaet Sweco, som Vejle Kommune modtog fredag, står blandt andet:

"Med baggrund i de anførte forudsætninger viser beregningerne, at der ikke er risiko for, at bygningerne ikke er sikre at opholde sig i. De indledende undersøgelser viser også, at der for at kunne eftervise bygningens bæreevne i brudgrænse- og anvendelsesgrænsetilstanden korrekt, skal opstilles statiske beregninger, som inddrager alle bærende og stabiliserende bygningsdele på korrekt vis."

Som tidligere omtalt ændrede Bach Gruppen konstruktionsmetode midt i opførelsen af det ikoniske byggeri Bølgen.

Byggetilladelsen lød på, at bygherren kunne opføre trappetårn og elevatortårn i bygningerne med otte søjler med stålwirer til at stabilisere tårnene.

Da de to første bølger var opført i 2009, lå byggeriet stille frem til 2015, hvor byggeriet af de sidste tre bølger startede, og her valgte man en anden metode, hvor tårnene blev støbt på stedet.

Om det skriver Sweco skriver blandt andet: "De indledende undersøgelser af elevatorkernens bæreevne .. vurderes ikke at være tilstrækkelig til, at de konstruktive ændringer kan dokumenteres efter reglerne i Bygningsreglementet BR18 paragraf 1-47. Derfor skal der etableres statiske beregninger.." .

Hvornår Bach Gruppen skal aflevere dokumentation for den ændrede konstruktionsmetode, er ikke aftalt, siger Lars Buksti.

- Vi vil sætte et møde op med Bach Gruppen i løbet af de næste par dage, og her vil vi aftale den nærmere køreplan, siger Lars Buksti.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle For abonnenter

Er det smart eller plat? I Nordsjælland går de på arbejde i pyjamas - og det kan også komme på tale i Vejle

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

Se videoanalysen: Endelig vandt VB - fredag aften blev det til en fortjent sejr over FC Nordsjælland

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Navne

Når røgkanonen fyres af ved et uheld, kan Lotte nulstille systemerne

Vejle

Trods vejlukning i aftentimer: Derfor er indfaldsvej først færdigasfalteret en uge senere end planlagt

Vejle

Afstemning: Hvilken af disse byer giver det mest mening at få en bybusrute til - hvis du skulle bestemme

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Vejle Boldklub For abonnenter

Minut for minut: Jubel på hjemmebane - endelig en sejr til VB

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Egtved

Provokerende udsagn om bybusser og folk i millionvillaer har vakt opsigt: Det her er langt under lavmålet, mener Vejles viceborgmester

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Billund

Borgmesterkandidat kom hjem til indbrud: - Alt er hældt ud af alle skabe og skuffer

Sydjylland For abonnenter

Ny anholdelse i stor narkosag: Ung mand mistænkes for indsmugling af 22 kilo amfetamin og salg for 71.000 kroner

Kultur

Kød-fri festival deler vandene: 'Hold fingrene fra vores kød'

Annonce