Annonce
Vejle

Badawi åbner ny bod på street food: De milde øjne bag disken har set de mest forfærdelige ting

I Syren var Badawi Shamout både hestehandler og restauratør, men han har som mange andre syrere betalt en høj pris for at være i opposition til præsident Bashar al-Assad og har mistet alt, bortset fra sin kone og fire døtre. Foto: Mette Mørk
Hestehandleren Badawi Shamout har mistet sit land, sit hus, sine venner og sine heste i Syrien. Nu har han åbnet madbod på Street Food Vejle, hvor han serverer mad fra Damaskus.

Vejle/Grindsted: Farve og smag er der masser af på de store tallerkener, Badawi Shamout er ved at anrette i det nyåbnede køkken på Street Food Vejle.

Manden med det mørke, småkrøllede hår og de milde brune øjne, er omhyggelig med sin anretning af de tre forskellige retter, fotografen skal tage billeder af til artiklen om den nye madbod og dens ejer.

En artikel, som egentlig burde handle om falafler, ruller og hjemmelavet hummus, men når man har set og oplevet det, den 39-årige syrer har lagt øjne og krop til, drejer snakken og fokus sig lynhurtig fra mad og krydderier til traumer, tab og tortur.

Annonce

Badawi Shamout er flygtning. Han har en dansk opholdstilladelse, der rækker to år frem ad gangen. Han har fået kone og børn familiesammenført. Men han er først og fremmest et menneske med en skæbne, som har givet ar på både krop og sjæl.

Betalte sig vej ud af fængsel

Det ene sidder på hans arm, som blev brækket i det fængsel, han opholdt sig i gennem fire rædselsfulde måneder i hjemlandet. Et stor fordybning i huden i hans højre ben er en anden dokumentation på den tortur, han blev udsat for.

Når hans nummer blev råbt op i fængslet, blev han ført ind i et andet rum, hvor han fik tæsk, og de gentagne slag mod det åbne sår på hans ben resulterede i en infektion, som kun blev forværret af de elendige forhold i fængslet.

Infektionen blev langsomt værre, og da han efter fire måneder betalte sig vej ud af fængslet, måtte han efterfølgende gennem fire operationer for at redde sit ben.

Annonce

Broderen døde i fængslet

- Jeg blev anholdt og sat i fængsel sammen med mine fire brødre, min far og mor. Vi er en gammel familie i Damaskus, og vi kan ikke lide Assad (Syriens præsident Bashar al-Assad, red.). Derfor blev min morbror fængslet allerede tilbage i 1981, fortæller Badawi Shamout, mens han ruller sit bukseben ned igen.

Han var langt fra den eneste, der blev banket og fik svære infektioner under fængselsopholdet, og han har set flere dø derinde. Den skæbne overgik også den ene af hans brødre, som officielt stadig sidder fængslet i hjemlandet.

Badawi Shamout har åbnet boden Damaske, der betyder "Manden fra Damaskus", og han serverer syrisk mad for gæsterne hos Street Food Vejle. Logoet på hans T-shirt rummer et hestehoved og skyldes hans kærlighed til heste. Foto: Mette Mørk

Men i dag kender Badawi sin brors skæbne, mens hans tre andre brødre også er flygtet fra hjemlandet og har fået asyl i Sverige.

Sidste år flygtede også hans forældre, og de bor i dag i Tyrkiet, hvor Badawi Shamout for første gang genså forældrene efter sin flugt fra Damaskus i 2014.

- Da krigen i Syrien begyndte i 2011, fik min far konfiskeret sin benzinstation af Assads styre, og de to små spisesteder, jeg havde åbnet i Damaskus to år tidligere, blev bombet. Vi var en velhavende familie, men vi har mistet alt, siger syreren.

Annonce

Syrien har taget alt fra ham

Hans madbod på Street Food Vejle har han givet navnet "Damaske", som betyder "Manden fra Damaskus".

Men han tøver ikke et sekund med at svare på spørgsmålet, om ikke han savner livet og familiens tidligere tilværelse i Damaskus.

- Jeg savner ikke Damaskus. Jeg hader Syrien i dag. Du elsker dit land, fordi du giver noget til det, og du får noget igen. Men Syrien har taget alt fra mig. Mit hus, min familie, mine venner og mine heste. Det er ikke længere vores land, men Assads land, siger han med en fast stemme, mens han finder en video frem på sin mobiltelefon.

Jeg kommer aldrig tilbage til Syrien og vil gerne bygge min tilværelse op her i Danmark sammen med min kone og vores fire døtre.

Badawi Shamout, indehaver af madboden "Damaske"

I den flere minutter lange optagelse bliver vi ført rundt i en stor ruin af et hus, som er totalt ødelagt af skudhuller og andre spor fra krigen i Syrien.

- Vi boede i et meget flot hus i Damaskus, men jeg har ikke været i det, siden den dag vi kørte derfra for syv år siden for at besøge mine forældre. Det var den dag, jeg blev anholdt, og denne video, som min mor har optaget, er det eneste, jeg siden har set af mit hjem, siger den 39-årige flygtning, der nu igen er selvstændig restauratør.

Annonce

Handlede med væddeløbsheste

Udover sine spisesteder i hjembyen handlede han også med heste og har handlet væddeløbsheste i blandt andet Dubai og Saudi Arabien.

Den forretning har han ikke mulighed for at genoptage i sin nye tilværelse i Grindsted, hvor han i dag bor med sine fire døtre og sin kone, 34-årige Nesrin Alkhaldi, der er i gang med at tage en 9. klasse-eksamen, inden hun skal i gang med at læse til pædagog.

Knasende sprøde falafler, hjemmelavet hummus, salat og andre syriske specialiteter, som ikke er stærkt krydret. Det er, hvad  Badawi Shamout tilbereder i køkkenet i madboden "Damaske". Foto: Mette Mørk

Nesrin skal også hjælpe sin mand med madlavningen i den nyåbnede madbod på Dæmningen i Vejle, for han har ikke overskud til at møde på arbejde alle ugens dage. Han har de senere år været tilknyttet Afdeling for Traume- og Torturoverlevere i Vejle, og han lever med en PTSD, som fortsat sætter præg på hans hverdag.

- Jeg har haft det rigtigt dårligt i de år, jeg har været i Danmark, men jeg har det bedre i dag. Jeg har dog stadig problemer med at sove, jeg får stærk hovedpine og mine muskler kan ikke slappe af, for jeg er i alarmberedskab. Jeg har stress hele tiden, men jeg får medicin, som hjælper, fortæller syreren på et fint dansk.

Annonce

Vennerne kom med idéen

Takket være kærligheden til mad og heste har han blandt andet været i praktik hos Blue Hors i Randbøl og Lucullus i Grindsted, og det var vennerne i Vorbasse, Ole Gram og Anne Jessen-Klixbull, der præsenterede Badawi Shamout for idéen om at åbne en madbod.

- Jeg er ikke uddannet kok, men både min kone og jeg elsker at lave mad. Da vi en dag lavede mad til Ole og Anne, syntes de, at det var så lækkert, at de spurgte os, hvorfor vi ikke åbner et sted. Det var i 2019, at vi første gang talte med street food, og nu er det endelig lykkedes, fortæller Badawi Shamout.

Badawi Shamout har i to år arbejdet på at åbne boden hos Street Food Vejle, men den langstrakte corona-pandemi trak planerne i langdrag. Foto: Mette Mørk

Han ser åbningen af "Damaske" som en ny begyndelse og et levebrød, der skal være med til at forankre familien i Danmark.

- Det har været min drøm siden den første dag, jeg kom til Danmark, at jeg igen kunne åbne mit eget sted. Jeg føler, at jeg har det godt nu og drømmer om at åbne flere boder på sigt. Gæsterne er i hvert fald glad for min mad her. Det fortæller de mig og jeg kan se, at alle tallerknerne er helt tomme, siger restauratøren med et smil.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Vejle Boldklub For abonnenter

Det er kun en pokalkamp: Men derfor gør VB alligevel klogt i vinde over AC Horsens

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Rema lukker onsdag: Den nye købmand har ikke dansk pas - det er dæleme svært at høre

forside For abonnenter

Her er ugens regnskaber fra Vejle Kommune

Vejle

Sikær tog serveretten med præcist svar - og derefter skiftedes borgmesterkandidater pænt: Men på særligt et punkt havde Sikær og Jens Ejner forskellige holdninger

Billund

Venstre-kandidat er vred: Har fået stjålet mindst fem valgplakater

Erhverv

Han fik den generte milliardær i tale: 'Der var et stykke danmarkshistorie, der slet ikke var fortalt tilstrækkeligt'

Vejle For abonnenter

Først var de tæt på at opgive: Nu er Hovers kunstgræs ramt af den verdensomspændende varekrise - de manglende dele kan ligge i én hånd

Navne

Morten stiller ikke op til byrådsvalget denne gang, til gengæld er han allerede blevet valgt til noget andet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Egtved

95-årige Harald bor på 'superplejehjem': - Jeg bliver så ked af det, når jeg hører alle de dårlige historier

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Vejle Boldklub

Ingen masseudskiftning hos VB til pokalkampen i Horsens: Genvalg til alle minus én

Erhverv For abonnenter

Godsejeren investerer det hele: - Jeg har en dejlig, smuk hustru, der tjener godt

Navne

De seneste døde i Vejle-området

Annonce