Annonce
Vejle

Kendt bagerkæde: Flere bagerier vil lukke i Vejle

Bagere er under pres, og de må forny sig, hvis de vil overleve, mener P.A. Brøds direktør, Kristian Andersen. Arkivfoto: Mathias Fredslund Hansen
Bagergaarden i Vinding er ikke den sidste Vejle-bager, der lukker. Det er Kristian Andersen fra P.A. Brød sikker på.

Vejle: For mange vejlensere er lukningen af Bagergaarden i Vinding kommet som et lyn fra en klar himmel, men det kommer ikke bag på direktøren for P.A. Brød, Kristian Andersen. Og det gør det heller ikke, hvis flere bagere vælger at dreje nøglen om.

- Det er desværre blevet sådan, at det bliver sværere og sværere for både de store bagerkæder og bageren med én butik at kunne klare sig. Jeg er sikker på, at vi ikke har set den sidste bagerlukning, forudser Kristian Andersen.

Bagere, der lukker og slukker ses over hele landet, for selvom mange bagere er dygtige håndværkere, er tendensen klar, fortæller formand John Jønsson, der er formand for Bager- og Konditormestre i Danmark.

- Den enkelte bager er stadig dygtig til sit fag, men kampen er blevet sværere, fordi du ikke længere behøver at gå til bageren for at få dit brød, siger han.

Annonce
Vi taber, hvis ikke vi fornyer os og giver kunderne en anden oplevelse, når de går til bageren.

Kristian Andersen, ejer af P. A. Brød

Selv kæderne er pressede

Croissanterne kan købes på tanken, rundstykkerne i netto og rugbrødet koster væsentlig mindre, hvis du køber det i brugsen. Den udvikling har gennem 25 år presset bagerne, og i de sidste fem år er det især går stærkt, siger Kristian Andersen.

P.A. Andersen har syv butikker i Trekantområdet, og der er nogle fordele ved at have flere butikker i en kæde, forklarer Kristian Andersen, men selvom bageren klarer sig godt, kan han ikke komme uden om presset i branchen.

- Alle vil jo sælge brød! Bageren skal blive ved med at bage sit kvalitetsbrød, men han bliver også nødt til at finde på noget andet, kunderne gerne vil have. Ellers taber bageren, forklarer Kristian Andersen.

Bager bliver til café

Tidligere tog brødhungrende vejlensere til bageren for at købe deres formfranskbrød, rundstykker og flødekager, og når krummerne var betalt, forlod kunden butikken igen. Måske nåede de endda at købe en avis med sig. Men sådan er det ikke længere.

I dag har mange bagere et cafébord stående til kunder, der tager et slags café-besøg hos bageren. I køleren er der også sandwich og håndmadder, og hylderne i butikken bugner med specialvarer som kaffe, marmelade og slik.

- Glem hvad bagerforretninger engang var. Vi bliver nødt til at tænke ud af boksen og være med på beatet, hvis vi vil overleve. Det skal være en oplevelse at komme til bageren, men det er svært, og tiden løber desværre fra nogle bagere, forklarer John Jønsson fra Bager- og Konditormestre i Danmark.

Udover Bagergaarden i Vinding har også bagermestre i blandt andet Thyregod og Brædstrup valgt at dreje nøglen om inden for den seneste måned.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce