Annonce
Egtved

Bang, bang, bang: Virksomhed tester fyrværkeri i lange baner

Dennis Frets og Jimmi K. Nielsen er begge uddannede fyrværkere og brænder for deres arbejde - også selvom det godt kan være en kold affære at stå ude og testaffyre i adskillige timer i streg en kold novemberdag. Foto: Ludvig Dittmann
Fyrværkerieksperten A/S har i øjeblikket travlt med at få testet hundredvis af stykker fyrværkeri. Mød fyrværkerne Dennis og Jimmi, der brænder for at antænde lunterne.
Annonce

Vandel: Bang, bang, bang... lyden af hvert eneste skud fra bomberøret giver ekko ud over det store område, der engang var en flyveplads.

- Fem komma toogtres, råber Jimmi K. Nielsen til Dennis Frets, der noterer det i en Excel-ark på computeren, der står placeret i bagagerummet.

- Det er luntens brændetid, fra den bliver antændt til første eksplosion, forklarer Dennis Frets.

Det er helt, som det skal være. Bomberøret tilhører en kategori af fyrværkeri, hvor kravet om luntens brændetid er mellem tre og otte sekunder.

Fyrværkeriet bliver testet for mange ting under testaffyringerne på den nedlagte flyveplads, blandt andet lunternes brændetid og fyrværkeriets "burst", altså hvor højt bombetten skydes op i luften, inden den eksploderer. Det er to ting, der er meget afgørende for forbrugernes sikkerhed. Foto: Ludvig Dittmann

Til gengæld er de to mænd, der begge er uddannede fyrværkere og henholdsvis lagermedarbejder og kvalitetschef hos Fyrværkerieksperten A/S, ikke helt tilfredse med "bursten" på det næste bomberør, der bliver antændt.

- Det betyder, at bombetten ikke flyver højt nok op, inden den eksploderer. Det kan potentielt skabe en farlig situation, fortæller Dennis Frets.

I alt skyder de ti ens bomberør af. De fire af dem har et eller flere skud med "lav burst".

- Ud fra det kan jeg allerede sige nu, at det her bomberør vil vi trække ud til en større test, hvor vi tester 50. På den måde kan vi blive klogere på, om vi bare har været uheldige med dem, vi har haft med her, eller om der er et generelt problem, forklarer han.

Annonce

Tester sikkerhed og kvalitet

Nytår nærmer sig med hastige skridt, og det betyder højsæson for salg og brug af fyrværkeri i Danmark. Hos Fyrværkerieksperten A/S skal der i den kommende tid løbende gennemføres testafskydninger af fyrværkeriet, inden det bliver solgt ud til diverse butikker og grossister.

- Det er vores egenkontrol af fyrværkeriet. Vi tester først og fremmest for at sikre forbrugernes sikkerhed så godt som muligt, samtidig tester vi, om kvaliteten lever op til det, vi forventer, fortæller kvalitetschefen.


Vi tester først og fremmest for at sikre forbrugernes sikkerhed så godt som muligt, samtidig tester vi, om kvaliteten lever op til det, vi forventer.

Dennis Frets, kvalitetschef


Hver gang et stykke fyrværkeri bliver skudt af, bliver luntens brændetid noteret i et omfattende Excel-ark. Observerer Dennis Greve et problem ved en affyring - eksempelvis at et batteri står ustabilt, eller at bombetten ikke skyder højt nok op, inden den eksploderer, bliver det også føjet ind i skemaet. Foto: Ludvig Dittmann

Normalt udtager Fyrværkerieksperten fem til 10 procent af alle varenumre i virksomhedens sortiment til test. I år er målet 15 procent, da coronaen har forhindret Fyrværkeriekspertens medarbejdere i at rejse så meget til Kina for løbende at følge med i produktionen og produktudviklingen på tæt hold.

- Nogle af varenumrene er udvalgt, fordi det er nogle, der har været reklamationer på, andre har vi selv opdaget har haft nogle problemer. Og nogle er, fordi vi gerne vil se, hvordan de ser ud under affyring, siger Dennis Frets.

Alle fyrværkerityperne er i forvejen blevet kontrolleret ved en såkaldt "batch-test" i Kina, men de bliver altså testet endnu engang i Danmark.

Annonce

Dokumenterer alt

Bang, bang, bang. Tiden er kommet til batterierne.

- Den dansede lidt mere, end jeg lige brød mig om, siger Dennis Frets, da det første er skudt af.

Batteriet vippede nemlig noget på jorden, mens skuddene blev sendt op. Det samme gør det næste batteri af samme slags.

- Jeg stiller lige kameraet op, så vi kan filme de næste. Det gør vi nogle gange, så vi har det som dokumentation, når vi skal i dialog med vores leverandører i Kina, forklarer han.

De næste otte batterier står dog meget mere stabilt. En enkelt vælter efter sidste skud - og når bare det sker efter sidste skud, er det helt inden for de gældende sikkerhedsstandarder.

- Resten er vi fint tilfredse med i den henseende, siger han og tilføjer:

- Jeg kunne dog godt ønske mig, at buketterne (farveeksplosionen på himlen, red.) var lidt større. Det er noget, vi måske skal ind og kigge lidt på i forhold til produktionen til næste år.

Annonce

Flest affyringer i dagtimerne

I løbet af et år gennemfører Fyrværkerieksperten cirka 20 dage med testaffyringer. Nogle gange er det af få timers varighed, andre gange er det stort det, fra det bliver lyst, til det bliver mørkt.

Når der testaffyres i dagtimerne, handler det først og fremmest om at teste sikkerheden ved fyrværkeriet, men Dennis Frets og Jimmi K. Nielsen kan stadig godt bedømme, om "buketterne" på himlen har den størrelse, de forventer i forhold til batteriets størrelse og pris. Foto: Ludvig Dittmann

- Det kommer an på, hvor meget vi har taget fra, vi vil kontrollere, og så afhænger det meget af vind- og vejrforholdene den dag. Vi kan kun testaffyre, når det blæser mindre end fem sekundmeter. Blæser det for meget, kan vi ikke vurdere vinklen på raketternes bane ordentligt, og hvis det regner, giver det problemer med at antænde lunterne. Så nogle gange tester vi med relativt kort varsel, når vi kan se, vejrforholdene er rigtige, forklarer Dennis Frets.

Langt de fleste testaffyringer gennemføres i dagtimerne.

- Når vi tester for sikkerhed, luntens brændetider og den slags, så er det bedre at gøre det i dagslys, hvor vi kan se det hele. Men det er klart, at hvis vi rigtigt skal bedømme fyrværkeriets farver og udseende på himlen, skal det være mørkt, fortæller han.

Annonce

Brænder for det

Efter et par timers affyring mangler der stadig meget for denne dag. Og der er allerede planlagt testaffyring igen næste dag.

Jimmi K. Nielsen går meget systematisk til værks, når han stiller fyrværkeriet klar. Ligeså snart han antænder lunten, starter han et stopur, så han kan holde øje med luntens brændetid.  Foto: Ludvig Dittmann

- Det kan lyde som en drengedrøm at skyde af sådan en hel dag, men når man først har skudt 50-60 ting af, og der stadig mangler meget endnu, går det fede lidt af det. En dag sidste år skød vi af i otte timer i streg. Men vi synes stadig, det er spændende, for vi brænder for det, siger Jimmi K. Nielsen, mens han finder ti af en ny slags batterier frem.

Bang, bang, bang..

- Seks komma seksogtres, råber Jimmi K. Nielsen, mens Dennis Frets noterer ind i den endeløse række i Excel-arket.

Når Fyrværkerieksperten A/S testaffyrer, bliver der som udgangspunkt affyret ti af hver slags fyrværkeri. Oplever man problemer med eksempelvis flere batterier af samme type, bliver de valgt ud til en større test, hvor der affyres 50 af samme slags. Foto: Ludvig Dittmann
Alting foregår meget systematisk, så alt bliver gennemført og noteret korrekt ned. Foto: Ludvig Dittmann
Nogle gange bliver videokameraet sat op for at sikre dokumentation som her, hvor de første to ud af ti batterier stod temmelig ustabilt under affyring. De øvrige otte, som blev filmet, stod dog ganske fint. Foto: Ludvig Dittmann
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce