Annonce
Erhverv

Bankerne er klar til at låne, men kun få iværksættere har henvendt sig

I Vejle er der 600 aktive IVS'er, som inden den 15. april 2021 skal omdannes til en anden selskabsform - eksempelvis enkeltmandsvirksomheder eller anpartsselskaber. Sat på spidsen betyder det, at de samlet skal skaffe 24 millioner kroner til omdannelserne. Arkivfoto
Lokale iværksættere skal i yderste konsekvens skaffe 24 millioner kroner inden april 2021. - Hvis forretningen ser fornuftig ud, bliver det ikke et problem for iværksætterne at låne, men indtil videre har vi kun hørt fra få, lyder det fra de lokale banker.
Annonce

Vejle: I Vejle findes der lige nu omkring 600 aktive iværksætterselskaber under selskabsformen IVS, som alle - hvis de vil fortsætte - inden den 15. april 2021 skal omdannes til en anden selskabsform.

Det kan være til en såkaldt enkeltmandsvirksomhed eller til et anpartsselskab, hvilket kræver en selskabskapital på 40.000 kroner

I yderste konsekvens betyder det, at lokale iværksættere skal skaffe i alt 24 millioner kroner inden den 15. april 2021 for at undgå en tvangsopløsning.

Avisen har spurgt et par af de lokale pengeinstitutter om, de er klar til at tage imod de lokale iværksættere.

Annonce

Individuel vurdering

Filialdirektør i Arbejdernes Landsbank i Vejle, Henrik H. Sørensen ser det ikke som en udfordring, at IVS'erne nu skal sikre sig penge på kistebunden for at forsætte som ApS.

- Vi tager det stille og roligt og følger udviklingen. Der er stadig tid til deadline, og derfor tror jeg, at de levedygtige projekter nok skal få oparbejdet en kapital på 40.000 kroner. Det er ikke mange penge, som de skal konsolidere sig med, siger Henrik H. Sørensen, som også regner med, at flere IVS'er ophører inden skæringsdatoen.

Banken er klar til at låne til iværksætterne, fortæller direktøren. Her fortager Arbejdernes Landsbank en individuel vurdering af selskabet.

- Det er altid grundprincippet for os, at man selv skal have penge at lægge i posen, hvis vi skal udlåne. Egenkapital varierer fra virksomhed til virksomhed. Ellers er muligheden at sikre sig investorer, eller alternativt drive sin virksomhed i personligt regi, hvis bankerne ikke vil låne, siger Henrik H. Sørensen.

Kan 600 selskaber sikre sig lån?

- Det har jeg svært ved at forestille mig. Der er sikkert allerede nogen i dag, som har valgt ikke at fortsætte. I dag er det ikke alle iværksættere, som får lånetilsagn, for der er meget forskel på projekterne, og sådan vil det også være i fremtiden, siger han.

Annonce

- Vent ikke for længe

Hos Danske Bank i Kirkegade fortæller områdedirektør Niels Mortensen, at banken endnu ikke er blevet løbet over ende af iværksættere, der vil låne penge for at omdanne deres IVS.

- Der er en del IVS'er, som tjener penge og som ikke får behov for at låne til omdannelsen. I forhold til de, der får brug for at låne, vil vi foretage en individuel vurdering, hvor vi først og fremmest kigger på, om de har et fornuftigt forretningsgrundlag, når vi kreditvurderer dem. Det er fuldstændig samme fremgangsmåde uanset om der er tale om et IVS eller et anpartsselskab. Der er også den mulighed, at de kan drive virksomheden videre i en enkeltmandsvirksomhed og i det tilfælde har de ikke brug for at skaffe 40.000 kroner i kapital, fortæller Niels Mortensen.

Hos Middelfart Sparekasse råder afdelingsdirektør John Hauge Nielsen IVS-ejerne til ikke at vente for længe med at kontakte deres bank.

- Vi ser det som en vigtig opgave at sikre os, at de små selskaber har så gode overlevelseschancer som muligt. Derfor er det vigtigt at få startet en dialog med sit pengeinstitut og gerne så tidligt som muligt. Vi har indtil videre blot haft et par henvendelser om omdannelse af et IVS og når vi får sådan en henvendelse, kreditvurderer vi dem på linje med alle andre. Hvis man har en fornuftig forretningsplan, burde det ikke være et problem at låne 40.000 kroner, siger John Hauge Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Smittetrykket ligger stabilt i Vejle: Det ser værre ud på den anden side af kommunegrænsen

Annonce