Annonce
Vejle

Se billederne fra Kulturnatten: - Bankospil er også kultur

Den lokale showmand Lars Frosch stod på at levere tallene, som alle fik en lille historie med på vejen. Foto: Mette Mørk
Kulturnatten fik en tidlig start fredag, hvor midtbyen sydede af liv og masser af kulturarrangementer.
Annonce

Vejle: Kultur er rigtig mange ting.

Det beviste City Vejle, Vejle Kommune og de mange andre aktører, der tog del i Kulturnatten-arrangementet i Vejles midtby fredag.

Allerede om formiddagen var omkring 200 - især pensionister - samlet til koncert med Keld og Hilda Heick, der fik smilene frem hos de fremmødte på Nørretorv.

På Søndertorv var der skruet op for madkulturen om eftermiddagen, og da avisen var forbi, fik 7. klasses-eleverne fra Bredballe Privatskole udfordret deres smagsevner og madkundskaber.

De skulle gætte indholdet af umami - den femte grundsmag, der sammen med surt, salt, sødt og bittert udgør de grundsmage, tungen er i stand til at sanse - i en række kendte produkter som ketchup, løg, oste og en stribe andre.

- Det handler om at gøre de unge nysgerrige og mere madmodige. Det handler om madkultur og om at udvide deres horisont ved at lade dem prøve noget nyt, forklarede Per Mandrup fra Culinary Institute i Dandy Business Park i Vejle Nord.

For tredje år i træk stod City Vejle bag kulturnatten, og den tyvstartede i løbet af fredagen, hvor citychef Marianne Jeppesen (stående) var med til at arrangere friluftsbanko på Rådhustorvet. Foto: Mette Mørk
Annonce

Det er fællesskab

På Rådhustorvet gjaldt en anden form for kultur, nemlig bankospil under åben himmel. Det fik flere af de cirka 50 deltagere til at sidde i ly under paraplyer, mens de passede deres plader i de bløde genbrugssofaer på torvet.

Men hvad har bankospil at gøre med kultur? Vi spurgte arrangør og citychef Marianne Jeppesen, som var præmiepige denne eftermiddag.

- Banko er også kultur, fællesskab og det at tiden står stille. Man bliver revet ud af trummerummet og bare er til stede i nuet. Ingen har travlt her. Man er bare i det, forklarede citychefen.

Hun blev afbrudt af et højt banko-råb, og så kunne opråber og farverig entertainer Lars Frosch hvile stemmen en stund, inden næste talrunde gik i gang.

Umami er - sammen med surt, sødt, salt og bittert - en af de fem grundsmage, som menneskets smagssans kan registrere. Elever fra Bredballe Privatskole skulle finde 11 fødevarer, der indeholder umami. Foto: Mette Mørk
Med genbrugssofaer og lamper var Rådhustorvet forvandlet til en dagligstue, hvor fællesskabet blev dyrket under paraplyer. Foto: Mette Mørk
Og SÅ var der banko. Kulturel dagligstue på Rådhustorvet. Foto: Mette Mørk
Nummerpiger hører ikke kun til i boksningens verden. Foto: Mette Mørk
Omkring 50 vejlensere havde købt bankoplader til en femmer stykket og spillede blandt andet om en flæskesteg. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de nyeste smittetal her: Nu er Vejle kommet under en nærmest magisk grænse

Annonce