Annonce
Vejle

Barsk pris: 200 meter cykelsti koster mindst tre millioner kroner

Planen er at etablere cykelsti på begge sider af Flegborg - de blå linjer. På den måde bliver der forbindelse mellem supercykelstien, der strækker sig fra øst mod vest igennem midtbyen. Men cyklisterne må fortsat køre på vejbanen, når det gælder Vedelsgade og størstedelen af Enghavevej. Kort: Krak og Kaare Johansen
Det er dyrt at etablere cykelsti i midtbyen, viser et projekt mellem Mariaparken og rundkørslen ved Vejle Musikteater.

Vejle: 15.000 kroner per meter - mindst.

Det er prisen for at etablere cykelsti på begge sider af Flegborg mellem Mariaparken og rundkørslen foran Vejle Musikteater.

Bedre sikkerhed for cyklister var oppe at vende så sent som på sidste uges borgermøde om kommuneplanen. Flere cykelstier og sammenhæng mellem de enkelte strækninger ville lokke flere på cyklen, var argumentationen.

I den offentlige debat om større sikkerhed for cyklister har strækningen ved Flegborg været oppe flere gange. Cykelstien langs Mariaparken ender i brostenene ved Orla Lehmannsgade, og på den anden side er der først cykelsti, når man er fremme ved Flegmade.

Billigere på landet

  • Mens to gange 98 meter cykelsti midt i byen løber op i mindst 3,2 millioner kroner, kan kommunen få cirka en halv kilometer cykelsti for 1,8 millioner kroner på det yderste af Nørremarken.
  • Her er det planen at sikre cykeladgang til pendlerparkeringspladsen ved motorvejsafkørsel 59 tæt på transportcentret. I forvejen er der cykelstier i området, men der mangler det sidste stykke langs Viborg Hovedvej, så klimabevidste pendlere kan tage cyklen til p-pladsen og derfra få et lift videre.

Dyrt i midtbyen

Debatten i foråret 2018 var med til at gøre planlæggere og politikere opmærksomme på problemet - og i den seneste udgave af kommunens trafiksikkerhedsplan ligger projektet nummer to på prioriteringslisten over cykelstier.

Tirsdag tog politikerne i teknisk udvalg så stilling til, om arbejdet skal sættes i gang.

Her var prisen et emne. Forvaltningen har regnet sig frem til, at det mindst kommer til at koste 3,2 millioner kroner at etablere de to gange 100 meter cykelsti på hver side af den trafikerede midtbygade:

- Vores erfaring er, at det er dyrt at anlægge cykelsti i midtbyen. Lige så snart vi skal ned at grave, er der mange ledninger at tage hensyn til. Og så er der meget lidt plads på den strækning, forklarer lederen af kommunens afdeling for Anlæg & Infrastruktur, Claus Weng Petersen.

Annonce

Måske i to etaper

Han tør ikke engang love, at de 3,2 millioner kroner er nok. Derfor var et af forslagene til politikerene, at projektet blev delt op - eksempelvis at man først tog den ene vejside og ventede med den anden.

Den idé var udvalget dog ifølge udvalgsformand Gerda Haastrup Jørgensen (V) ikke vild med:

- Det vil være træls at gå i gang, uden at vi kan gøre det færdigt. Vi har bedt om en beregning af den samlede pris. Så må vi se, om vi måske skal skubbe det andet projekt, der er på vej eller vente med Flegborg, siger udvalgsformanden.

Alt i alt er der afsat fem millioner kroner i 2020 til cykelstier. For det beløb skal der også være råd til et stiprojekt omkring pendlerpladsen ved Viborgvej til 1,8 millioner kroner.

- Det står øverst på prioriteringslisten - så hvis vi i sidste ende vælger at skubbe det, vil det være i strid med vores principper. Men vi har et stort problem omkring Flegborg, siger Gerda Haastrup Jørgensen.

Kommunen har plan om at skabe forbindelse fra det eksisterende cykelstinet på Nørremarken til pendlerpladsen ved motorvejsfrakørslen i Hornstrup. Arkivfoto: Kaare Johansen
Annonce

Problem i Vedelsgade

Arbejdet med Flegborgcykelsti vil ifølge Claus Weng Petersen tidligst kunne gå i gang efter sommerferien næste år. Når og hvis stianlægget er på plads, kommer cykelstien til at hænge sammen med den supercykelsti, der blev indviet i sommeren 2018.

Men fra rundkørslen og videre ad Vedelsgade er der lange udsigter til større sikkerhed. Claus Weng Petersen tør ikke sige, om, og slet ikke hvornår, der kan etableres cykelsti af den smalle og trafikbelastede gade.

Strækningen i Vedelsgade er ikke det eneste hul, der bliver i cykelstinettet langs vejstrækningen fra Damhaven til Vesterbrogade. Også på en del af Enghavevej mangler der cykelsti - nemlig fra Vestre Engvej og frem til broen over Sønderåen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

DBU: Christian Eriksen er vågen efter kollaps

Annonce