Annonce
Billund

Beboere på Filskov Friplejehjem danser minderne frem

Sådan så det ud, da der onsdag aften var "erfaringsdans" på Filskov Friplejehjem". Privatfoto

Filskov Friplejehjem er kommet med i Alzheimerforeningens projekt med "erfaringsdans". Her danser de ældre minderne frem.

Filskov: "Du kan sove, når du bliver gammel", lyder et gammelt mundheld, men det følger man ikke på Filskov Friplejehjem.

Her har man fokus på aktivitet, og onsdag aften inviterede plejehjemmet for første gang til "erfaringsdans", hvor cirka 30 beboere og flere pårørende, frivillige og personalet var ude på gulvet til en svingom.

Erfaringsdans er et projekt under Alzheimerforeningen og er udviklet mod især hårdt demensramte borgere. Formålet er ikke at lære at danse, men i stedet at få minderne frem ved at lytte til kendt musik og se dans.

- Det er nogle gode gamle klassikere, som vi danser til: "To lys på et bord", "Lille sommerfugl" og Tommy Seebach med "Under stjernerne på himlen". Alle dem, som vores beboere kender fra deres unge dage, fortæller Dorte Mouritsen, aktivitetsmedarbejder på Filskov Friplejehjem.

Annonce

Musikken gør et eller andet. Man kan mærke, de slapper af, når de kommer ind i rytmen til musikken og begynder at synge med og nyde dansen.

Dorte Mouritsen, aktivitetsmedarbejder
Cirka 30 beboere og dertil pårørende og frivillige var med til dansen. Privatfoto

Musikken gør noget

Alzheimerforeningen har tidligere kørt projektet på mange andre plejehjem, og med støtte fra Sundheds- og Ældreministeriet har foreningen fået penge til at udbrede dansen til endnu 100 plejehjem - herunder i Filskov.

Teorien er, at tidligere indlærte motoriske funktioner fra barndommen er intakte hos demente, så langt de fleste med selv svær demenssygdom vil stadig være i stand til at bevæge sig til danse fra gammel tid, når blot de mindes om dem. Desuden giver dans glæde og motion.

- Musikken gør et eller andet. Man kan mærke, de slapper af, når de kommer ind i rytmen til musikken og begynder at synge med og nyde dansen. Selv dem, der sidder i kørestol, som vi ikke kan få op at stå, danser og snurrer rundt i deres kørestol på gulvet. I dag snakker alle om det, så det er virkelig noget, der har gjort indtryk, siger Dorte Mouritsen.

Projektet kører nu hen over yderligere syv danseaftener og afsluttes med et afdansningsbal i maj. Forventningen på plejehjemmet er, at danseaftenerne fortsætter, efter at projektet er afsluttet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VB

VB-træner: Vi skabte nok til at vinde

Annonce