Annonce
Vejle

Bedre skoler, nye veje, flere boliger: Politikerne skal have den store pengepung frem

For et år siden illustrerede bladtegner Arne Sørensen kampen om budgetkronerne på denne vis. Det billede ændrer sig formentlig ikke i år.

Bedre skoler, nye veje, flere boliger. Det politiske flertal i Vejle Byråd skal finde mange millioner frem, hvis alle ønsker fra valgnattens aftale skal med i budgettet.

Vejle: Næste år runder Vejles skatteindtægter fem milliarder kroner - og noget tyder på, at der kan blive rigeligt brug for hver en krone.

I disse uger arbejder politikerne og forvaltning med at skrue et budget sammen for 2019 og de følgende tre år. Men rent faktisk har 17 af byrådets 31 medlemmer allerede for ni måneder siden skrevet under på et stykke papir, der fortæller en del af historien om, hvad der skal bruges penge på.

I den politiske aftale for denne byrådsperiode oplister partierne med Venstre i spidsen en række hensigtserklæringer, der alle vil kræve deres del af kommunens økonomiske ramme. Her et par eksempler:

Vi ønsker den bedste folkeskole, med fokus på læring og kvalitet. Vi skal renovere og udbygge vores folkeskoler. De decentrale lønbudgetter skal øges med et beløb minimum svarende til nedsættelsen af dækningsafgiften.

Skattekisten er fyldt

Vejle Kommune er velpolstret. Her og nu er kommunens likviditet på knap 1,4 milliarder kroner.Politikerne kan dog ikke bare hive det store beløb op af kassen og bruge det efter forgodtbefindende. En del af pengene er bundet til forskellige formål, og samtidig holder kollegerne på Christiansborg et vågent øje med kommunernes forbrug.

De årlige aftaler mellem regeringen og Kommunernes Landsforening indeholder en række overordnede rammer for, hvor mange skattekroner de 98 kommuner må bruge på service og anlæg i form af nybyggeri, infrastruktur og så videre.

Ifølge KL er Vejle Kommunes serviceramme cirka 4,4 milliarder kroner i 2019 inklusiv et ekstrabeløb til velfærd og 351 millioner kroner til anlæg.

Flere lærere og veje

Som Vejle Amts Folkeblad tidligere har fortalt, vil flertallet sige farvel til den kommunale erhvervsskat på ejendomme - dækningsafgiften. Det betyder et farvel til en indtægt på cirka 40 millioner kroner om året. I de første år kan politikerne se frem til at få en del af beløbet refunderet fra staten, men samtidigt har flertallet altså forpligtet sig til at bruge et tilsvarende beløb på lærerlønninger.

En anden post, der kan sættes beløb på, er udgiften til at føre en vej fra Vardevej i ådalen til Jellingvej. Den er direkte skrevet ind i konstitueringsaftalen med følgende sætning:

Ringvejen fra Vardevej til Jellingvej skal færdiggøres i valgperioden.

Ifølge beregninger i den store mobilitetsplan, som byrådet netop har nikket til, er prisen 200 millioner kroner. Det skal findes på anlægsbudgettet over de kommende tre år.

Flere boliger og musikskole

Sidste år udløste det debat, at der ikke var fundet kommunale kroner til den såkaldte indskudskapital i almennyttigt boligbyggeri. Det må ændre sig denne gang. I den politiske aftale er der skrevet følgende:

Vi vil gennemføre almene boligprojekter, der understøtter en samlet byudvikling med almene og private boliger.

Også en ny musikskole samt beslutning om nyt bibliotek/kulturhus skal ifølge den ni måneder gamle aftale træffes i år. Og spørger man borgmester Jens Ejner Christensen (V) og viceborgmester Dan Arnløv Jørgensen (K), har de fokus på at få udarbejdet en udviklingsplan for hele området omkring DGI Huset - endnu et punkt fra konstituerings-natten.

Har meldt farvel til omstridt afgift

Alle disse ønsker skal kombineres med, at der er serviceområder, der allerede i dag har brug for flere penge. På forhånd taler politikerne om, at der skal findes flere penge til ikke mindst voksenudvalget - beløb i størrelsesordenen 50 millioner kroner. Også på børne- og familieområdet er der ifølge forudsigelserne brug for ekstra kroner.

Samtidigt er et politisk flertal altså klar til at fjerne dækningsafgiften. Kommunen har i princippet allerede meddelt Kommunernes Landsforening, at denne kommunale erhvervsskat skæres væk. Det er sket i en foreløbig budget-indberetning. I økonomiudvalget stemte Socialdemokratiet og SF imod. De to partier vil ikke acceptere, et farvel til indtægten på 40 millioner kroner bliver en del af forliget om budgettet.

Selvom det ser ud til, at politikerne skal have den store pung frem, forsikrer både borgmester og viceborgmester, at der ikke bliver pillet ved kommunens overordnede stramme økonomiske politik. Hvordan de så vil få den økonomiske kabale til at gå op, vil de kommende uger vise.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce