Annonce
Give

Begravelse i corona-tid: De efterladte kan vælge at kremere den døde nu og samles om urnen i kirken senere

Sognepræst Poul Viller Hansen har som landets øvrige sognepræster fået tilsendt biskoppernes tilpassede retningslinjer for de kirkelige handlinger i coronaens tid. Arkivfoto: Jim Hoff
Kirkerne har fået dispensation, så der kan samles mere end 10 personer til en bisættelse eller begravelse. Antallet afhænger dog af kirkens størrelse. Men man kan også udskyde mindehøjtideligheden til senere.

Give: Corona skaber ikke blot store ændringer i den måde, vi kan leve på.

De forskellige begrænsninger rammer også de mennesker, der er døde og skal herfra. Uanset dødsårsagen kommer corona til at sætte præg på den sidste afsked.

- Det er svært at sige lige præcis, hvordan en begravelse kan foregå i morgen, for der kommer nye regler næsten hver dag, siger sognepræst Poul Viller Hansen, Give, Farre og Vorslunde kirker.

Men der er givet en generel dispensation fra begrænsningen om kun at samle 10 personer til arrangementer. Hvor mange, der må deltage ved begravelser og bisættelser, afhænger af kirkens størrelse, for der skal være mindst fire kvadratmeter pr. person.

- Det vil i Give Kirke sige, at der kan deltage op til 40 personer. Men det er inklusiv personale. Vi har ikke målt kirken i Farre op, men her er tallet sandsynligvis højst 30 i alt, siger Poul Viller Hansen.

Samtidig er begravelsens status også ændret fra at være en offentlig begivenhed til at være et lukket arrangement.

- Man kan ikke som tidligere blot møde op til en begravelse. Man skal være inviteret af familien. Og kirketjeneren står ved døren for at sikre, at der ikke lukkes for mange ind, siger Poul Viller Hansen.

Annonce
Kirketjener/graver og præst skal begge stå ved døren og sammen sørge for, at kun det fastlagte antal deltagere får adgang til kirken. Biskopperne peger på under den nuværende epidemi undtagelsesvist at anvende begravelsesformen ”jordpåkastelse efter kremering”.

Fra biskoppernes nyeste retningslinjer

Nye former

Kirketjeneren uddeler samtidig de nytrykte blade med de samler og sange, der skal synges ved højtideligheden. Salmebøgerne må ikke bruges, da de kan medvirke til at øge risikoen for smittespredning.

Coronavirusset har også betydet, at der nu tænkes nye tanker i forbindelse med den sidste afsked.

- Vi har ikke selv haft nye måder i brug endnu, men vi er i løbende kontakt med bedemændene om, hvordan det kan foregår. En af mulighederne er, at familien vælger at få afdøde kremeret og at der så på et senere tidspunkt holdes en mindehøjtidelighed, hvor urnen er med i kirken og senere nedgraves, siger Poul Viller.

En anden mulighed er, at begravelsen begrænses til en højtidelighed ved graven, så der kun er tale om et udendørs arrangement. Men også her gælder kravet om de fire kvadratmeter pr. person.

Endelig er der mulighed for at opbevare afdøde på køl/frys. Det kan blandt andet lade sige gøre i Give Kirkes nye kapel.

Men kapaciteten er begrænset. Og ender coronavirusset med mange døde, som nogen frygter, er det ikke en holdbar løsning at udsætte det sidste farvel.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Mens coronastormen raser: 101-årige Irmgard går tur hver dag og klarer selv al rengøring

Annonce