Annonce
Børkop

Menighedsråd slutter sig til lokal protestbølge: 'Det vil være ødelæggende at opføre nye etageejendomme nær kirken'

Gauerslund Menighedsråd er bekymret for udsigten til, at der kan blive bygget moderne etageboliger nær kirken. Arkivfoto: Mads Hansen
Planen om etagebyggeri nær Brejning Kirke er en meget dårlig idé. Det mener Gauerslund Menighedsråd, som har sendt en indsigelse til Vejle Kommune, der for snart 15 år siden gav tilladelse til byggeriet.

Brejning: Brejning Kirke er, ud over at være arkitektonisk unik, blevet bygget i en kontekst, som kirker ellers normalt ikke er bygget i. Nemlig som institutionskirke.

Og udsigten til, at en knap 15 år gammel lokalplan giver mulighed for nybyggeri af moderne etageboliger nær kirken, er ikke noget, som menighedsrådet er glad for.

Rådet mener, at nye etageejendomme i det historiske område kan være ødelæggende for det område, som kirken er en del af.

Annonce

Det kan man læse i en indsigelse, som Gauerslund Menighedsråd har sendt til formanden for Vejle Byråds tekniske udvalg, Gerda Haastrup Jørgensen (V).

"Menighedsrådet er af den opfattelse, at opførsel af nye etageejendomme i de grønne områder overfor Brejning Kirke vil være ødelæggende for det historiske område, hvor Danmarks største institution, De Kellerske Anstalter, har været beliggende med sin egen kirke, som netop blev bygget hertil," står der blandt andet i indsigelsen.

Her står ligeledes:

"Vi ser Brejning Kirke som en bygning, der har stor tilknytning og samhørighed med det smukke område..."

Andre bekymringer

Menighedsrådet har andre bekymringer en det historiske. Også parkeringsmulighederne til kirken vil blive forringet, for som det er nu, gør kirkens brugere til tider også brug af de parkeringspladser, der er ved genboen, Brejning Forsamlingshus.

Selvom jeg har forståelse for det, som menighedsrådet skriver, og det er med til at vise over for bygherrer, hvordan man ser på det i lokalområdet, er det en privat grund, så vi kan ikke bare lige ændre tingene. Kun påvirke.

Gerda Haastrup Jørgensen (V), formand for teknisk udvalg

Blandt andet bruges kirken ofte til koncerter, men også til kirkelige handlinger for de mange borgere på Brejnings mange bosteder.

Det kræver ekstra parkeringsmuligheder, og her frygter menighedsrådet, at den mulighed vil forsvinde, hvis der bliver bygget ejendomme med tre til fire etager ved siden af forsamlingshuset.

Gammel lokalplan

  • Der blev tilbage i 2006 vedtaget en lokalplan for området bag den tidligere skolebygning ved De Kellerske Anstalter.
  • Lokalplanen giver mulighed for, at der kan bygges fem etageejendomme med lejligheder. De skal i så fald placeres der, hvor der i dag er et parkanlæg.
  • Der er endnu ikke søgt om tilladelse til at byggeriet kan gå i gang, men i Brejning frygter lokalråd, menighedsråd, naboer med videre, at det sker.
  • Der har også været en underskriftindsamling, hvor hver tredje borger i Brejning skrev under på, at man ikke ønsker mere byggeri i det historiske område.

Og der er da også er tanker - men dog ikke konkrete planer - om at inddrage forsamlingshuset og dens parkeringsplads til byggeriet af etageejendommene. Hvis det i yderste tilfælde skulle ske, vil det i så fald være direkte skadeligt for det udtryk, Brejning Kirke har. Det vil ifølge menighedsrådet betyde, at indkik og udsyn til og fra kirken vil blive skæmmet betydeligt.

Så menighedsrådet opfordrer derfor i indsigelsen på kraftigste vis til, at Vejle Kommune tager den efterhånden 14 år gamle lokalplan op til revision.

Annonce

Forståelse men ingen løsninger

Hos Vejle Kommune forklarer udvalgsformand Gerda Hastrup Jørgensen (V), at hun har forståelse for indsigelsen. Hun forklarer, at hvis det var i dag, at en bygherre kom og ønskede mulighed for byggeri i området, ville det have set anderledes ud.

- Men der blev givet en tilladelse for mange år siden, og vi må leve med de arvesager, der er fra dengang. Det blev vedtaget dengang, og selvom det er mange år siden, blev det vedtaget, siger hun og fortsætter:

- Selvom jeg har forståelse for det, som menighedsrådet skriver, og det er med til at vise over for bygherrer, hvordan man ser på det i lokalområdet, er det en privat grund, så vi kan ikke bare lige ændre tingene. Kun påvirke, siger Gerda Hastrup Jørgensen.Annonce
Navne For abonnenter

Lægerne sagde, hun var for ung til at dø, men de kæmpede forgæves: Anja døde med sønnen Christian ved sin side

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

8. klasse møder Gert: 'Jeg kender flere, der er døde her, både af stoffer og alkohol, og det er noget, man ikke lige glemmer'

Hedensted For abonnenter

Flere investorer klar: Men sportel-visionen træder fortsat vande uden tidsplan

Vejle

Når turen kommer til Vejle: Sådan vil man løse parkeringsudfordringerne

Erhverv

Niels dropper sit 25-års jubilæum og lukker firmaet på grund af kronisk sygdom: Nu vil han cykle til Prag

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Kultur For abonnenter

Rockklubben har talt: To kvinder rendte med guldet i musikåret 2021

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Alarm 112 For abonnenter

Vejle i 70'erne: Kvinde mistede livet, da hun ramte skolebus med 45 elever

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Vejle

Opfordring til at droppe demonstrationer blev benzin på bålet: 'Nu vil vi tale endnu mere med pressen og sætte endnu flere skilte op'

VEJLE For abonnenter

Marc Oliver mistede sin fireårige datter, da hans kæreste rejste til udlandet og sendte ham en skæbnesvanger besked: Nu har han udgivet et album, hvor han synger om savnet af sin lille pige

KLUMME

Provsten kæmper stadig med mors gode råd: 'Hold dig nu til sandheden, Børge!"

Annonce