Annonce
Give

Bent Søndergaard har været selvstændig landmand i 50 år

En del af bonderøvens tid går ved sorteringsmaskinen, hvor kartoflerne deles efter størrelse og hvor de eventuelt dårlige eksemplarer pilles fra. Her skal mængden af lys være så lav som muligt. Foto: Børge Larsen
1. november 1969 overtog Bent Søndergaard Jensen "Engvanggård" sydøst for Give. I 2005 flyttede han over Loftlundvej og driver nu slægtsgården "Ladegaard".
Annonce

Give: Han betragter sig selv lidt som en bonderøv, og noget er der da også om det.

Om det er en bonderøv i den gammeldags forstand eller i den mere moderne "gør det selv" opfattelse er lige meget: Bent Søndergaard har lidt af det hele. Og så kalder han i øvrigt sig selv for "Æ bonderøw".

Det kan være "Gør det selv" delen, han har i tankerne. For siden han i 2005 flyttede ind som familien Søndergaards syvende eller ottende (han er lidt usikker) generation på "Ladegaard", har han været i gang med at renovere de mange bygninger. Ikke mindst stuehuset med tilhørende tilbygninger, har fået en ordentlig omgang selvgjort renovering.

- Det er taget i små bidder. Noget af det var noget misligholdt, for det har været lejet ud, fortæller Bent Søndergaard.

Han købet fødehjemmet i 1991, da hans mor flyttede til Give. Hun var året inden blevet enke og følte, at ejendommen var for voldsom for hende. Men på det tidspunkt havde Bent Søndergaard ikke selv lyst til at flytte "hjem". Så beboelsen blev lejet ud i flere andele, og ikke alle lejere var lige heldige.

Bent Søndergaard Jensen overtog i 1991 sit fødehjem. Han er lidt usikker på, om han er syvende eller ottende generation. Ejendommen blev udstykket fra Loftlundgård og da der på jordene her lå en gammel staklade fik den navnet "Ladegaard". Foto: Børge Larsen
Annonce

Kartofler

Men det gik bonderøven i gang med at rette op på og nu er han ved at være færdig. Indvendig, i hvert fald.

Ellers går hverdagen med at dyrke kartofler og passe de godt 22 hektar jord, der hører til "Ladegaard". Han har kartofler i 3,5 hektar og græs i resten. Det er naturligvis ikke de samme arealer, der er kartofler i hvert år.

- Jeg skifter, så der går fem år mellem, der er kartofler i markerne. Græsset får lov at gro to år inden det pløjes ned igen. På de her tynde jorde er det godt at få noget grønt pløjet ned hvert andet år, siger Bent Søndergaard.

Hovedparten af kartoflerne sælger han via sin gårdbutik på "Ladegaard" og via faste torvekunder. Det er kunder, der henter kartofler på Loftlundvej 14 og så sælger dem fra stadepladser på for eksempel Ingerslev Boulevard i Århus. Her er der marked både onsdag og lørdag og afsætningen er fin.

Er der kartofler i overskud, sælges de til Flensted Food Group, der kan omsætte både sava og bintje selv ret sent på året, hvilket i kartoffelsammenhæng vil sige april.

Annonce

Den sidste gris

Bent Søndergaard var dog svinebonde de første mange år af sidste landmandsliv. Han overtog som sagt "Engvanggård" i 1969 og her havde han svineproduktion på omkring 120 søer.

I dag vil det nærmest være en hobbyproduktion, men den gang var det en pæn stor produktionsejendom. Han havde dog ikke noget ønske om at øge produktionen, heller ikke, når priserne var i top som midt i 90'erne. Han var og blev en bonderøv og trivedes fint med det.

Han tænkte langsigtet og sørgede for at betale til sin efterlønsforsikring, så han som 62-årig kunne fortsætte som landmand på halvtid. Den sidste gris blev slagtet i 2003.

- Ja, det kan jeg huske, for den blev grillet og serveret til min 60-års fødselsdag, som blev holdt i maskinhuset på "Engvanggård". De sidste par år på den ejendom var egentlig afvikling og i 2005 flyttede jeg hjem på "Ladegaard", siger Bent Søndergaard.

Her trives han og ser ikke umiddelbart noget problem i at blive her i 35 år, som han var det på "Engvanggård".

Men det erkender han, han ikke selv helt er herre over. Men han ville egentlig ikke have noget imod det, ham Bent Søndergaard, der også har navnet Jensen. Det bruges dog sjældent. Han lever fint med at være Bent og en bonderøv.

Bonderøven er ikke en hjemmefødning. Han har arbejdet et år i England inden han overtog "Engvanggård". Men han trives nu bedst på Give-egnen. Foto: Børge Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce