Annonce
Vejle

Berit undrer sig: Svaret på coronatesten lå ikke klar - alligevel blev hun opereret

Da Berit Fog blev kørt ind på operationsstuen på Vejle Sygehus, spurgte hun efter svaret på corona-testen. Det havde anæstesilægen ikke - alligevel blev Berit Fog opereret. Foto: Benny F. Nielsen
Berit Fog undrer sig. Hun fik et nyt knæ på Vejle Sygehus, selvom hendes coronatest ifølge hende ikke var kommet retur. Men det er normal praksis, forklarer lægelig direktør Mads Koch Hansen, der følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Vejle: Berit Fog undrer sig, efter at hun fredag fik et nyt knæ på Vejle Sygehus.

Forinden blev hun testet for Covid-19, fordi hun skulle i fuld narkose. Andre patienter skal også podes. For eksempel, hvis indlæggelsen forventes at vare mere end 24 timer og ved indgreb i mund og svælg.

Da Berit Fog blev kørt ind på operationsstuen, spurgte hun efter svaret på corona-testen. Det havde anæstesilægen ikke - alligevel blev Berit Fog opereret.

- Jeg havde selv tjekket om morgenen, og da var svaret ikke kommet. Det var det stadig ikke. Alligevel blev jeg opereret, hvilket undrer mig. Nu fejler jeg ingenting, men potentielt kunne jeg da have smittet en hel masse omkring mig, mener Berit Fog, der havde taget turen til Vejle fra Odense.

Annonce

Nu fejler jeg ingenting, men potentielt kunne jeg da have smittet en hel masse omkring mig.

Berit Fog

Testen ikke klar

Hun tænker særligt over det manglende svar efter at have læst om corona-udbruddet på Vejle Sygehus: Hospitalet meldte søndag eftermiddag ud, at syv patienter og 14 ansatte var testet positive for corona-smitte. Det drejer sig om afdelingen for urinvejskirurgi, som er et sengeafsnit på femte sal.

- Jeg læste i artiklen, at de ikke vidste, hvordan smitten var opstået. Men jeg tænker da, at den nemt kunne opstå ved, at de gennemfører et indgreb som mit, selvom svaret på testen ikke foreligger, vurderer hun.

- Lægen spurgte: "Har du da symptomer?" Det havde jeg jo ikke, og så lod det til at være afgørende, tilføjer Berit Fog.

Og det har hun faktisk ret i.

Direktør: "Fuldstændig tryg"

Det fastslår lægelig direktør Mads Koch Hansen fra Sygehus Lillebælt, der læner sig op ad de seneste udmeldinger fra Region Syddanmark og Sundhedsstyrelsen.

- Uden at kende den konkrete sag er jeg fuldstændig tryg ved, at det har man kigget på oppe på afdelingen. Enten har en sygeplejerske, inden hun kommer, eller også en læge. Det er den procedure, vi har, forklarer Mads Koch Hansen.

Men man opererer også, selvom resultatet endnu ikke foreligger.

Den lægelige direktør påpeger, at personalet er meget opmærksomme på, hvorvidt patienterne har symptomer.

Styrelsens retningslinjer

Har de symptomer, bliver de straks sendt hjem eller mod Kolding Sygehus, der huser den nærmeste afdeling for indlagte med coronavirus.

- Alternativet er, at vi skal aflyse patienten igen, og de har været aflyst en gang før. Det er ikke rimeligt, når der ikke er symptomer og ikke er tale om et positivt svar. De løber ingen særlig risiko. Det er den vurdering, vi har lavet, og det er også i henhold til, hvad Sundhedsstyrelsen har meldt ud, siger Mads Koch Hansen.

Seneste udmelding for håndtering af Covid-19 i sundhedsvæsenet kom 14. maj 2020, og den følger Region Syddanmark også. Derfor gennemføres indlæggelser og undersøgelser som sædvanligt, hvis der ikke foreligger testsvar, og patienten ikke har symptomer på coronavirus.

"Testen ordineres af sygehuset og foretages så vidt muligt indenfor 48 timer før indlæggelse eller i forbindelse med en akut indlæggelse. Ved akutte indlæggelser eller andre tilfælde, hvor det ikke har været muligt at få testsvar forud for indlæggelse, håndteres patienten efter vanlig praksis, indtil testsvar foreligger," skriver Sundhedsstyrelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce