Annonce
Vejle

Besøg langvejs fra: Otte kinesere på Psykiatrisk Afdeling

Den kinesiske delegation var flankeret af en repræsentant for den kinesiske ambassade i København. Han fungerede som tolk, når det engelske ikke rakte. Foto: Mette Mørk
Otte kinesiske hospitalsdirektører besøgte onsdag Psykiatrisk Afdeling i Vejle. Her lærte de om medicinhåndtering og danske arbejdsmetoder.

Vejle: Psykiatrisk Afdeling ved Vejle Sygehus fik onsdag besøg langvejs fra. Fra det store land mod øst kom otte kinesiske hospitalsdirektører for at lære af det danske sundhedsvæsen.

De ville dels lære, hvordan vi håndterer medicin på psykiatriske afdelinger, dels opleve hvordan en almen lægepraksis egentlig fungerer.

I Vejle gik turen først til den nybyggede Psykiatrisk Afdeling, der fra Vejle Sygehus er knopskudt ind i Grejsdalen. Besøget blev indledt med en kort rundvisning, hvor der undervejs blev taget en masse billeder - både af afdelingen og de smukke omgivelser.

Ledende overlæge Connie Thurøe stoppede op flere gange og fortalte om indretningen og udendørsområdet og om, hvordan patienterne skal føle stedet, når de kommer.

- Jeg bliver selv helt afslappet af at være her, fortalte Connie Thurøe til de otte kinesere, som alle var enige og nikkede.

At der kom besøg fra Kina, var ikke helt tilfældigt. Region Syddanmark er "venskabsprovins" med Guangdong-provinsen i det sydlige Kina, et venskab, der startede i 2007.

Guangdong er en provins med 110 millioner indbyggere. De kinesiske hospitalsdirektører ser især Region Syddanmark som et spændende sted. De søger inspiration til, hvordan de kan få læger og psykiatrien ud på landet - og ifølge kinesiske standarder er Region Syddanmark og Vejle landet.

Annonce

Igennem det her projekt yder vi bistand til opbygningen af Kinas sundhedsvæsen. De er meget interesserede i at udvikle den primære sundhedssektor. Det er der de praktiserende læger hører til, og det ser man ikke så meget af i Kina.

Anders Meinert Pedersen, lægefaglig direktør, Psykiatrisk Afdeling

1500 senge på samme afdeling

Lin Yang, direktør for farmaceutisk servicestandardisering, kommer fra Anzhen Hospitalet i Beijing, hvor der på hjerteafdelingen er 1500 sengepladser. Afdelingen er samtidig den førende i Kina og gennemfører hvert år 40.000 operationer.

På Anzhen Hospitalet har de årligt 2,6 millioner patienter. Til sammenligning har Rigshospitalet i København 1300 sengepladser i alt og 98.740 indlagte patienter på et gennemsnitsår.

Lin Yang holdt et kort oplæg hvor hun fortalte om sit job og om medicinhåndteringen på Anzhen.

- Det er en ære at være her i dag, lød det fra Lin Yang.

Oplægget blev mødt med rosende ord fra Connie Thurøe, som igen tog ordet og fortalte om Psykiatrisk Afdeling, inden rundvisningen gik videre til medicinrummet. Her stillede de ivrige hospitalsdirektører mange spørgsmål til, hvordan der bliver holdt styr på dosering og mængder af medicin.

- Vi taster alt ind i en computer, så vi præcist kan se, hvornår medicinen skal gives, og om den er givet, sagde Connie Thurøe.

Internetpsykiatri

Lægefaglig direktør på Psykiatrisk Afdeling Anders Meinert Pedersen var glad for besøget, som han ser som en god mulighed for at udveksle erfaringer.

- Igennem det her projekt yder vi en bistand til opbygning af Kinas sundhedsvæsen. De er meget interesserede i at udvikle den primære sundhedssektor. Det er der de praktiserende læger hører til, og det ser man ikke så meget af i Kina, så dér mangler de noget kendskab og viden, forklarer Anders Meinert Pedersen.

Region Syddanmark samarbejder blandt med med Guangdong-provinsen om udveksling af viden og teknologi. Ifølge Anders Meinert Pedersen er Kina på nogle områder længere fremme med velfærdsteknologi, og det er noget, Region Syddanmark vil lære af.

- De har noget teknologi, som vi også er interesserede i. Samtidig har vi nogle projekter, de er interesserede i. Vi har for eksempel i Region Syddanmark noget, vi kalder "internetpsykiatri". Så kan patienten sidde hjemme med sit device og få hjælp. Det er kineserne interesserede i at finde ud af, hvordan de kan udbrede i de tyndtbefolkede områder i Kina, siger Anders Meinert Pedersen.

Efter besøget på Psykiatrisk Afdeling kørte hospitalsdirektørerne videre mod Lægepraksis Nordås, hvor der igen var mulighed for at hente erfaringer med hjem.

Connie Thurøe, ledende overlæge på Psykiatrisk afdeling, bød velkommen og inviterede delagationen med indenfor. Her skulle kineserne vises rundt, lære om den danske psykiatri og tale om medicinhåndtering. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Spøgelse fra fortiden dukker op igen: Omstridt vej er med i ny trafikundersøgelse

Billund

Længe ventet rapport er landet: Motorvej øst om Billund giver bedst aflastning for E45

Vejle

Han sad i Folketinget i 27 år: En mand med både rødt og grønt hjerte skal føre an i Vejles klimakamp

Annonce