Annonce
Børkop

Beskyttelse af sommerhusområde trækker ud, og onsdag var den gal igen

Vandet stod atter højt på nogle få af de mange veje med sommerhuse i Høll. Det er vand fra Spang Å, der løber over sine bredder ved stormflod. Foto: Jørgen Flindt

I flere år har man arbejdet på at kystbeskytte et område nær Spang Å, hvor sommerhuse er i farezonen for oversvømmelse. Men endnu er kysten ikke beskyttet, og i går var den så gal igen.

Høll: Det er et fast mønster, der sker. Efter blæsevejret kommer stilheden og solen. Og vandet. Masser af vand, som oversvømmer en lille del af sommerhusområdet i Høll.

- Det sker jo i ny og næ. Og det er mindre end et år siden sidst, siger Per Rasmussen.

Han bor selv i Høll, men ikke nær vandet. Han har til gengæld et ældre sommerhus i det udsatte område, og derfor kender han alt til at få haven ved sommerhuset oversvømmet.

- Vi har oplevet det mange gange, og sådan er det også denne gang. Haven er oversvømmet, men heldigvis fik vi huset hævet op i niveau efter en oversvømmelse i 2006, hvor der løb vand ind i huset, så siden dengang er vi sluppet for vandskade i huset. Men vandet skal ikke stige ret meget mere, så går det atter engang galt, forklarer han.

Annonce

Selv betale

Når der er tale om kystbeskyttelse er det grundejerne i området, der selv skal betale.I Høllområdet arbejder man med, at der et område med 400 sommerhuse, som skal kystbeskyttes. Det er et område mellem Fladstranden og Hvidbjergvej.

Der er stor forskel på, hvor udsatte sommerhusene er, og det er der lavet en udregningsmodel efter. De mest udsatte sommerhuse skal betale mest.

Ifølge Vejle Kommunens beregninger vil det koste en grundejer mellem 3000 kroner og 20.000 kroner at få lavet et kystsikringen. Kommunen vil, inddirekte, selv skulle være med til at betale, for kommunen er selv grundejer i området, blandt andet med Børnenes Vel, der ligger helt i strandkanten.

Dige lokker ikke

Han er træt af situationen med oversvømmelserne, så han har valgt at gøre noget. For en håndfuld år siden startede han, og en gruppe af de andre sommerhusejere i det berørte område, en arbejdsgruppe, der har til formål at finde ud, hvordan kysten bedst kan beskyttes, så oversvømmelserne kan undgås. Men endnu ligger der ikke nogle konkrete planer klar, for helt simpelt er det ikke.

- Vi har arbejdet med forskellige løsninger. Først og fremmest har vi arbejdet med et bud på en digeløsning langs Fladstranden og op langs Høllsminde, men nu arbejder vi i retning af en sluse ved udmundingen af Spang Å, forklarer han.

Digeløsningen er nemlig ikke lige lokkende for sommerhusejerne, for der er sommerhusejere som frygter, at udsigten til havet eller åen dermed vil forsvinde. En sluse kan afhjælpe det, for det vil betyde, at der ikke skal laves et dige langs Høllsmindevej, der peger ud mod Spang Å.

Udfordringen er dog, at sådan et kystbeskyttelsesprojekt er noget, som de i alt cirka 400 sommerhuse i området, selv skal finansiere, og ikke alle sommerhusejere bakker op om projektet. Fra politisk side ønskes en opbakning på 80 procent, og der er man ikke lige nu.

- Der er omkring 60 procent, som har meldt positivt tilbage, så vi er ikke i mål endnu, siger Per Rasmussen.

Noget skal gøres

Han har selv arbejdet mange år som arkitekt, så han finder udfordringen fagligt spændende. Men tidshorisonten er ved at sætte sig spor.

- Jeg er da ved at løbe lidt sur i det. Uanset hvor gode tanker der gøres, kan gode tanker ikke holde vandet tilbage. Det vand kommer jo jævnligt. Indtil videre er det gået sådan nogenlunde, men hvad nu hvis der kommer en hændelse, hvor vandet står meget højere end nu, så vil det virkelig gøre meget mere skade her i hele området. Og der er jo ikke mange som tror på, at vandstanden bliver lavere. Alt tyder jo på, at vandstanden bare bliver højere og højere, så noget skal altså gøres, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ikast-Brande

Navnet er: Artium

Annonce