Annonce
Hedensted

Besparelser afblæst: Politikerne får 55 mio. kr. ekstra at rutte med

De mørkeste skyer er for en stund forduftet, efter en økonomiaftale mellem Regeringen og KL sender 55 mio. kr. ekstra til Hedensted Kommune. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Byrådet er blevet præsenteret for den økonomiske virkelighed, de fra næste uge skal forhandle det kommende budget ud fra. Og det var overvejende fyldt med positive overraskelser
Annonce

Hedensted: Mens flere kommuner, herunder Horsens, allerede har fået styr på budgettet for 2020, er det først denne uge faldet på plads, hvilke økonomiske rammer de 27 byrødder i Hedensted Kommune har at forhandle ud fra.

Til gengæld har det vist sig, at ventetiden har været det hele værd.

I hvert fald er konklusionen, efter udmøntningen af den landsdækkende økonomiaftale mellem Regeringen og KL nu ligger fast, at der falder 55 mio. kr. ekstra ned i kommunenkassen end først antaget.

Dermed kan store dele af de bebudede besparelser på 30 mio. kr. skrinlægges.

- Vi skal nu i al hast til at kigge anderledes på økonomien, men når det er den vej rundt, kan vi nok godt leve med det. Trykket på vores besparelser er taget af vores skuldre, så vi i træskolængder har mulighed for at køre lige over. Men det ændrer ikke på, at er der nye tiltag eller ønsker, skal der findes finansiering for det, for vi kigger bestemt ikke ind i en vild fest, siger borgmester Kasper Glyngø (S).

Der er ingen tvivl om, at besparelser i det omfang, vi kiggede på, ikke længere er i spil. Ingen af os synes jo, det er muntert at spare, og derfor vil vi også vende ryggen til nogle af forslagene i sparekataloget.

Kasper Glyngø (S), borgmester

Annonce

Halvt hovedbrud

Grunden til det trods alt positive billede skal findes i, at Hedensted Kommune havde kalkuleret med en afskaffelse af det såkaldte finansieringstilskud. I så fald ville det betyde et farvel til godt 40 mio. kr.

Det centralt uddelte tilskud overlevede dog endnu et år, mens også nye udligningsmodeller og tilskud generelt endte til fordel for Hedensted.

Til gengæld indfinder usikkerheden sig allerede igen næste år, hvorfor budgetforhandlingerne alligevel kan give et mindre hovedbrud.

- 2020 er reddet, men der er stadig nogle overslagsår (2021-2023, red.), vi skal forholde os til. Finansieringstilskuddet er rigtig mange penge for en kommune som vores, men det er engangspenge, vi ikke kan vide os sikre på fremover. Og så nytter det ikke noget, vi bare skubber problemer foran os og beder en aftenbøn, siger Kasper Glyngø.

De officielle budgetforhandlinger påbegyndes næste uge og forventes senest afsluttet ved 2. behandlingen 30. oktober.

Økonomiaftalen

Hvert år indgår Regeringen en økonomiaftale med Kommunernes Landsforening, som ridser de overordnede rammer for kommunernes økonomi op.

I år indebærer aftalen, at kommunerne samlet set får 1,7 mia. kr. mere til at drive daginstitutioner, skoler, ældrepleje og lignende for i 2020.

Desuden forsvinder den sidste rest af omprioriteringsbidraget, så kommunerne ikke hvert år starter forhandlingerne med et negativt udgangspunkt på 500 mio. kr.

Samtidig fastholdes det såkaldte finansieringstilskud på 3,5 mia. kr.

Pengene fordeles ud fra en kompliceret regnemodel. For Hedensted Kommunes vedkommende betyder det rundt regnet, at kommunekassen modtager 55 mio. kr. ekstra til budgettet for 2020.

Kilde: Finansministeriet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Vellykket dansk EM-premiere: Det ligner allerede en billet til mellemrunden

Annonce