Annonce
Give

Besparelser på vej på tre lokale busruter

Sydtrafik lancerer besparelser fra 2021 på tre lokale bustuter, hvor rute 119, rute 115 og rute 341er i spil. Nedskæringerne udmøntes i flere afgange. Foto: Jim Hoff
Sydtrafik har sendt tilretning af udvalgte regionale ruter i høring med høringsfrist den 19. oktober 2020. Tilretningerne vil berøre 16 regionale ruter, hvoraf tre ruter betjener Vejle Kommune: Rute 115 Tørring - Jelling, rute 119 Billund - Give - Tørring og rute 341 Thyregod - Tørring.
Annonce

GIVE-EGNEN: I forbindelse med Sydtrafiks Trafikplan 2018 - 2022 blev det aftalt med Region Syddanmark, at Sydtrafik i løbet af trafikplanperioden skulle foretage en analyse af de regionale ruter med henblik på dialog om muligheder for at tilpasse det regionale rutenet, så det 'optimeres i forhold til efterspørgsel, de regionale betjeningsprincipper og regional tilskudsramme'.

Således hedder det i den sagsfremstilling, der var på dagsordnen i Teknisk Udvalg den 29. september, og analysen bringer en del nedskæringer til torvs for rute 115 Tørring - Jelling, rute 119 Billund - Give - Tørring og rute 341 Thyregod - Tørring.

Forslaget medfører, at rute 115 (Tørring-Jelling) reduceres fra seks daglige afgange i begge retninger til tre til fem daglige afgange i begge retninger.

Rute 119 (Billund-Give-Tørring) har i dag ti hverdagsafgange og fire afgange lørdag og søndag i begge retninger. Forslaget medfører, at betjeningen på strækningen Give - Tørring reduceres til tre til fem daglige afgange i begge retninger og ingen afgange i weekenden. Den øvrige betjening forventes fastholdt.


Vedrørende ændringerne af køreplanen for rute 119 og 341, så mener jeg helt klart, at det bør vente, til vi er kommet længere i mobilitetsprojektet i vores del af kommunen

Gerda Jørgensen (V), formand for Teknisk Udvalg


Rute 341 (Thyregod-Tørring) har en daglig afgang i begge retninger. Dette fastholdes, men der ændres på ruteforløbet. Høringsforslaget lægger op til at reducere i antallet af afgange på de tre ruter fra sommeren 2021, mens ruteforløb skal afvente resultatet samarbejdsprojektet.

Annonce

Formanden for Teknisk Udvalg tager afstand til nedskæringerne

Der er udarbejdet et udkast til høringssvar, hvor der er forståelse for tilpasningerne på rute 119 mellem Give og Tørring.

Med hensyn til rute 115 og 341 opfordres Sydtrafik og Regionen til at afvente resultatet af samarbejdsprojektet mellem Sydtrafik, NT og Vejle Kommune.

Oprindeligt krævede især rute 115 opmærksomhed, idet ruten forbinder Røde Korscentret i Sandvad med Jelling.

- Hvis antallet af afgange reduceres mindskes mulighederne for beboerne på centret for at komme hjem fra undervisning i Jelling, lyder det i sagsfremstillingen.

Her skal dog nu med i ligningen, at regeringen har valgt at lukke asylcentret i Sandvad.

I alt vil tilretningerne på de 16 ruter medføre en række besparelser på de regionale ruter.

- Hvis der ikke sker tilpasninger i de regionale rute på nuværende tidspunkt, forventes et underskud på 6 - 7 mio. kr. årligt på de regionale ruter, lyder argumentet fra Sydtrafik.

Gerda Jørgensen (V), der er formand for Teknisk Udvalg i Vejle Kommune, mener dog ikke, at man ukritisk skal springe på toget med de her tilretninger og nedskæringer i antallet af afgange for rute 119 og 341.

- Vedrørende ændringerne af køreplanen for rute 119 og 341, så mener jeg helt klart, at det er utidigt og ikke i orden. Vi bør vente, til vi er kommet længere i mobilitetsprojektet i vores del af kommunen, konstaterer Gerda Jørgensen.

Annonce

Borgerne skal inddrages

Hun mener, at der skal kigges grundigt på de her ting, inden man beslutter eventuelle forringelser for borgerne.

- Er der noget, vi kan gøre anderledes? Er der alternative løsninger? Hvordan får vi samlet set mere for pengene? Vi vil rigtig gerne inddrage befolkningen og de daglige brugere i de respektive lokalområder, så vi kan få så mange input og gode ideer som overhovedet muligt, siger Gerda Jørgensen.

Udvalgsformanden har ladet sig inspirere af Nordtrafiks fremgangsmåde i forhold til et lignende mobilitetsprojekt, og hun mener, at man sagtens kan lære noget af de erfaringer, man har gjort sig i det nordjyske.

- Vi behøver ikke altid gøre, som vi plejer. Lad os lære noget af de andre trafikselskaber, og lad os inddrage befolkningen. I den ånd inviterer vi til oktober til et borgermøde her på egnen, hvor mobilitetsprojektet og bustrafikken er på dagsordnen. Det tror jeg på er vejen frem til at finde de smarteste løsninger, pointerer Gerda Jørgensen.

Ovenstående betragtninger fra Gerda Jørgensen er medsendt det høringssvar, som Teknisk Udvalg udformede på deres møde den 29. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Vejle

Spritbilist afsløret på Vesterbrogade

Annonce