Annonce
Vejle

Bet for byrådsmedlem: Bagland vælger ny spidskandidat

Ved valget i 2017 var Torben Elsig-Pedersen de radikales topnavn. Næste år må han nøjes med andenpladsen. Foto: Zarah Leth Grothe
Torben Elsig-Pedersen kommer ikke til at stå øverst på den radikale liste ved byrådsvalget i november næste år. Han blev vraget af sit bagland - og det er ikke første gang, der er gnidninger i den lokale radikale lejr.

Vejle: Ni stemmer til Dorte Søndermølle - otte til Torben Elsig-Pedersen.

Sådan lød facit, da Radikale valgte ny spidskandidat til næste byrådsvalg i Vejle ved opstillingsmødet torsdag aften.

Dermed afgjorde en enkelt stemme, at partiets byrådsmedlem siden 2010 og spidskandidat ved de seneste to valg ikke kommer øverst på Liste B ved valget 16. november 2021.

Annonce

- Det var ikke lige, hvad jeg havde planlagt. Jeg gik efter at stå i spidsen for endnu en valgkamp, lyder det i en kommentar fra Torben Elsig-Pedersen.

Siden valget i 2017 har den 55-årige lokalpolitiker fra Gadbjerg været formand for børne- og familieudvalget. I forrige periode sad han i det centrale økonomiudvalg.

- Jeg mener, at jeg har sikret mit parti en central placering i byrådet. Derfor er det da skuffende, at baglandet ikke bakkede mig op, siger Torben Elsig-Pedersen, der i alle sine snart 12 byråds-år har været alene om at repræsentere de radikale i byrådet.

Hård kritik efter valg

Helt uden sværdslag er det ikke sket.

Efter de afgørende konstituerings-forhandlinger i 2013 valgte Torben Elsig at springe fra en aftale med SF og Enhedslisten. Dermed sikrede han sig selv pladsen i økonomiudvalget, men forhindrede samtidig de to øvrige partier i at få en række udvalgspladser.

Det vakte stærk kritik. Blandt andet kaldte det tidligere byrådsmedlem Dorte Rørbye, Jelling, Torben Elsig "utroværdig". Hun mente ligefrem, at han burde forlade partiet.

- Jeg har ikke hørt mere til det siden. Men allerede inden opstillingsmødet i Bygningen havde jeg en fornemmelse af, at jeg ville blive udfordret, siger Torben Elsig.

Annonce

Klima på dagsordenen

Alligevel havde han satset på at få forlænget sig mandat som spidskandidat:

- Jeg føler, at jeg har fået sat en utrolig vigtigt radikal sag som klima på dagsordenen i Vejle Byråd, og det er også lykkedes at få vendt udviklingen på børne- og familieområdet, så der er kommet langt flere midler til, siger byrådsmedlemmet.


Med mig ved roret har de radikale fået en central placering i Vejle Byråd.

Torben Elsig-Pedersen, detroniseret spidskandidat


Men et flertal af medlemmerne så hellere et ny ansigt i spidsen - og valget faldt altså på lokalformand Dorte Søndermølle.

Den 49-årige studievejleder fra Campus Vejle er naturligvis glad for, at hun denne gang er tættere på et byrådsmandat:

- Jeg var tæt på at sikre mig en plads ved valget i 2017. Det var kun, fordi vi var i valgforbund med SF, at jeg ikke kom ind på mine egne stemmer, konstaterer den nye spidskandidat, der i 2017 fik 493 personlige stemmer mod Torben Elsigs 804.

Annonce

Frontplads er en fordel

De radikale kandidater opstiller som i stort set alle partier sideordnet på stemmesedlen. Det betyder, at det alene er antallet af personlige stemmer, der afgør, hvem der kommer til at repræsentere partiet i byrådet.

Spidskandidaturet er dog en fordel, fordi mange har tilbøjelighed til at sætte kryds ved nummer ét på listen. Samtidigt er det typisk spidskandidaten, der bliver inviteret til de fleste vælgermøder.

At spidskandidaten kan slås, har Torben Elsig dog selv oplevet. Tilbage i 2009 rykkede han forbi den daværende spidskandidat, Dorte Rørbye. 517 vælgere mente, at han skulle i byrådet - 77 flere, end spidskandidaten havde opbakning fra.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket her: Politikerne blev enige i nat - Danmark genåbner næsten 21. maj

Annonce