Annonce
Navne

Bevæget afsked med den afgående chefredaktør: 'Det er såmænd Greg bladsmed, han holder aldrig op...'

En af Gregs fobier er pålæg og anden mad, der bare er i nærheden af sidste salgsdato. Derfor havde redaktionen samlet ind til en kurv med varer mærket "Stop madspild", som Anne Cecilie Emmery overrakte. Foto: Mette Mørk
Efter 43 års tro tjeneste trådte en markant mand i lokalsamfundet tirsdag officielt tilbage fra chefredaktørposten og overleverede depechen til Kim Dahl Nielsen.

Hvem ligger der i køjen og slår på tastatur. Med VB-klud om halsen, i kamp med tidens ur.

Det gør såmænd Greg bladsmed, han holder aldrig op. Skønt over sidste salgsdag og slidt på sjæl og krop.

På den første solskinsdag efter flere ugers rusk og snusk blev Dannebrog hejst på Bugattivej 8 i Vejle.

Annonce

Gamle venner, kolleger og bekendte af Vejle Amts Folkeblad fra nær og fjern stimlede festklædt sammen under solstrålerne, inden de krydsede parkeringspladsen mod den røde 80'er-bygning, der til hverdag rummer avisens redaktionslokaler.

Alle sammen samlet for at fejre en mand, de alle sammen kender - Mogens Gregers Madsen, bedre kendt som Greg og nu tidligere chefredaktør.

- I morges var jeg klar til at krybe i et musehul, for det med at være centrum i noget, pyha. Det er dejligt, når man står i det, men knap så rart at se frem til, siger Greg og supplerer med sit karakteristiske grin.

Greg - og Kim Dahl Nielsen i baggrunden. Foto: Mette Mørk

- Jeg er så beæret over, hvor mange der er kommet. Det er helt overvældende, siger Greg.

Han bliver afbrudt af nogen, der slår en gaffel mod et af de tunge vinglas, og opmærksomheden retter sig fluks mod talerstolen.

Hængekøjen

Han kom til folkebladet, som ganske ung og sprød. Med hippie-skæg og hårvækst, hans øjne stod i glød.

Nu er det længe siden, og falmet er hans hår. Men øjet gløder stadig, og vafo-hjertet slår.

Den første mand, der træder op på den sorte konferencestol i plastik er Peter Orry, der er ansvarshavende chefredaktør på Jysk Fynske Medier.

Mens han sender bevingede ord i både Gregs og den nye chefredaktør Kim Dahl Nielsens retning, sniger Gregs barnebarn Vita, der knap kan se over bordpladen, sig om bag ved morfar, og smider armene om hans ben.

Han ser ned på hende, mens Kim får lykønskninger med på vejen, og lægger kærligt en hånd på toppen af det lyse hår, før han ser op igen med et stolt glimt i øjet.

Det er sådan, han skal bruge sit otium. Med familien.

I mellemtiden kommer storesøster Alma Vita til undsætning og løfter hende op, så hun kan kigge hen over bordpladen, mens Kaare Johansen fra redaktionen tager ordet.

- Vi har efterhånden sagt så mange pæne ord til dig, at der snart ikke er flere at tage af, starter han, inden han på vegne af redaktionen og Jysk Fynske Medier overrækker selskabets største og måske mest besværlige gave: Hængekøjen.

Greg på langs - nu også i virkeligheden. Gaven fra redaktionen og koncernen var en stor hængekøje. Foto: Mette Mørk
Annonce

Fobi

Dermed er Greg den gamle et levende bevis - på at hans eget traume er noget værre fis.

Langt over sidste salgsdag er formen stadig fin. Han bliver bare bedre som ædel gammel vin.

Til gaven fra redaktionen hørte også en lækker gavekurv med alt det bedste fra nærmeste supermarkeds "Stop madspild"-bunke.

- Vi ved, at du har en fobi for pålæg, der har ligget i køleskabet mere end et halv minut. Faktisk kan du slet ikke holde ud, hvis der er under 14 dage til sidste salgsdato, siger Kaare Johansen med et grin, mens kurven bliver overrakt.

Greg griner hjerteligt og tager imod kurven. Han griber en bøtte, og læser på etiketten:

- Økologisk proteinsalat. Stop madspild, læser han op, mens han forsøger at holde grinet tilbage.

- Nu bliver du nødt til at komme din fobi til livs, for man kan jo sige, at du også selv nærmer dig sidste salgsdato, bemærker Kaare Johansen til stor begejstring for selskabet.

I Gregs ellers så smilende ansigt kan man spore en smule væmmelse, der bekræfter den fobi, der bliver omtalt. Han griner selv et øjeblik, mens sangen "Glem alt om sidste salgsdag" bliver delt ud til selskabet.

Vidste man ikke bedre, skulle man tro, at alle kendte den både forfra og bagfra, sådan som de skrålede med.

Annonce

Ungdom

Så selvom vi er samlet til kram og afskeds-tud, er timeglassets sandur slet ikke rindet ud. 

For fra sin hængekøje som senior-redaktør vil Greg jo fortsat klumme med vid og højt humør. 

Da grinene endnu engang er aftaget, og Greg har afprøvet den brede sengekøje, bliver der plimbet på nogle guitarstrenge.

Med guitaren i hånden træder Lars "Charlie" Mortensen, der er direktør for Jelling Musikfestival ud af mængden, iklædt blå denimbukser og en sort blazer, der komplimenteres af hvid skjorte og sko.

- Når jeg tænker på Greg som ung, starter han, og afbryder sig selv med lidt fingerspil på guitaren.

- Så forestiller jeg mig ofte, at Mogens Gregers Madsen sidder på sit studieværelse, purung og journaliststuderende, fortsætter han og får endnu en lyd ud af guitaren, mens han nærmest træder rundt om den nu tidligere chefredaktør - og så serverer Charlie en veloplagt udgave af Skousen & Ingemanns "Herfra hvor vi står".


Lars "Charlie" Mortensen sang en fællessang - med en sang fra Gregs ungdom. Foto: Mette Mørk

Og netop i det øjeblik, hvor selskabet genkender melodien, begynder de fleste at synge med, mens de retter øjnene mod festens midtpunkt, nemlig den unge mand fra studieværelset, der nu skal pensioneres fra den arbejdsplads, der har fyldt så meget.

Han smiler i hele ansigtet.

Annonce

Afløser

Så glem nu alt om dato og sidste salgsdags-stop. Når bare kvaliteten af varen er i top.

Og det er vores Gregers, et prima eksemplar af arten vafogentis, der ingen udløb har. 

Luften i selskabslokalet er tyk af nostalgi og følelser, da dagens mand træder op på den intermistiske talerstol.

- Jeg vil prøve at gøre det kort, for ellers kommer jeg til at lave en Viktor Axelsen, og begynder at tudbrøle. Det kan godt være, at det er vældig moderne, men det er nu ikke noget, jeg vil nyde noget af, starter Greg og slår hænderne sammen.

Afgående chefredaktør Mogens Gregers Madsen fik holdt sin tale uden tårer og gav til slut stafetten videre til Kim Dahl Nielsen. Foto: Mette Mørk

Alligevel løber ordene af med ham, og han kaster tak ud til næsten enhver i selskabet, men først og fremmest til sin kone og sin familie.

- Jeg stopper, mens jeg kan sige, at jeg har elsket hver evig eneste arbejdsdag her på Vejle Amts Folkeblad. Også de dage, hvor jeg i min ungdom mødte ind med gedigne tømmermænd, bemærker den afgående chefredaktør kækt, inden han vender sig mod sin afløser.

- Kære Kim. Pas godt på avisen. Det ved jeg, du kan, og det ved jeg, du vil. Du kommer med en fantastisk ballast, og det har været ren nydelse at se dit første arbejde på redaktionen. Held og lykke, siger Greg, og rækker hånden ud mod Kim, som hvis han rent faktisk skulle overlevere en fysisk stafet i det øjeblik.

Klapsalverne overtager da de sidste ord fra Vejle Amts Folkeblads højt elskede og nu tidligere chefredaktør er sagt, og bliver så afløst af den nye mand på tronen, der selvsikkert tager ordet og ranker ryggen.

Kim Dahl Nielsen holdt sig i baggrunden, men har indtaget chefredaktør kontoret på redaktionen på Vejle Amts Folkeblad. Foto: Mette Mørk

- Jeg vil lige starte med at takke dig, Greg. Det du skal have størst tak for, er det hold, du har overleveret til mig. Det er et fantastisk hold, og det er meget forpligtende, at vi skal videreføre den kurs, du har sat. Det vil jeg være garant for. Det jeg vil love i dag som det første, det er, at for mig er definitionen af journalistik, at vi skal ramme virkeligheden så tæt på som muligt. Det har du gjort, og det vil jeg gøre så godt som muligt, siger Kim Dahl Nielsen, og lader de sidste klapsalver være punktum for Gregs vellykkede karriere på Vejle Amts Folkeblad.

Sangteksten - der går på "Jens Vejmand" - er skrevet af Kaare Johansen.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Kvinde dømt for vanrøgt af 25 heste: Dyrene var indsmurt i gødning og havde øjnene fulde af udflåd

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Husk det nu: Lørdag og søndag aften og nat er Fredericiavej spærret - lastbiler dirigeres helt udenom

VEJLE For abonnenter

Heidis bryllupsgave var en rød knallert: Mød sko-sælgeren, der elsker at få Vejle til at 'smage dansk'

Vejle

De ældres formand går af efter valgballade: 'Det er noget skrammelværk, og jeg er rigtig ked af, at det har udviklet sig på den måde'

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Alarm 112

15-årig provokerede politiet ved Eskes Bier Bar, hvor han henviste til drabet på fire betjente i 1965: - Det er imponerende, han kender sin politihistorie

Vejle For abonnenter

Så faldt hammeren: Ekskluderede medlemmer af Vejle Motorbådklub har fået deres dom - 'nu er de værste smidt ud'

Navne

Vejlenser er ny bag skranken i bank i Jelling

Vejle

Se video fra Vejles pressede morgentrafik - så laaaang tid tager det at komme til midtbyen ad populær indfaldsvej

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Intet i statistikkerne peger på en sejr over Viborg, men derfor tror Banke og Møllenberg på det

LEDER For abonnenter

Havnefoged-chikane, eksklusion af medlemmer og en kommende retssag i Vejle Motorbådklub er dybt tragisk: Forlig jer nu, I skabhalse - vi behøver ikke mere underholdning

Navne

To Vejle-kokke kæmper om samme titel: Felix går fra at være tv-vært til at bedømme gourmet-retter med østers

Annonce