Annonce
Erhverv

BID er et bud på et bedre Jelling

Det er blandt andet på BID-møderne, at Hollænder-ugerne er opstået. Arkivfoto: Leif Baun

Godt og vel en gang i måneden mødes Vejle Kommune med foreninger, forretningsdrivende, boligejere og andre Jelling-interesserede for at udvikle byen. Men hvorfor er det netop de her møder, der skal redde handelslivet i Jelling? Det giver manden bag BID Danmark her et svar på.

Jelling: Det er ikke nemt at drive restaurant, butik eller café i de mindre og mellemstore danske byer. Heller ikke i Jelling. Stor konkurrence om kunderne og en stadig voksende nethandel er blandt truslerne, så der skal hele tiden tænkes nyt og ud af boksen for at holde fast i kunderne og gerne også lokke nye til.

Til det formål er Vejle Kommune med i et såkaldt BID-samarbejde, som de har startet i selve Vejle og i centerbyerne - herunder også Jelling.

BID står for Business Improvement Districts og er et samarbejde mellem det private og det offentlige, hvor man i fællesskab forsøger at udvikle byen. Det er altså kommunen, der sætter sig sammen med foreninger, butiksindehavere, ejendomsejere, restaurationer og andre, der kunne have interesse i at være med.

Bliv klogere på BID

I denne uges udgaver af Vejle Amts Folkeblad kan du blive klogere på BID-samarbejdet i Jelling.I dagens udgave fortæller manden bag BID, Mikkel Niess, om konceptet, og i de kommende dage kan du blandt andet læse om, hvorfor Kræs og Café Sejd er med i samarbejdet.

Næste BID-møde i Jelling er på torsdag klokken 19 i Gormshallen.

Mikkel Niess har startet BID Danmark, hvor han blandt andet har været med til at opstarte ni BID-samarbejder i Vejle Kommune. Han er desuden bestyrelsesformand for CityVejle og har over 20 års butikserfaring primært fra forskellige Føtex-varehuse rundt i Danmark. Arkivfoto: Martin Ravn

Jelling er unik

Samarbejdet er ikke nyt - det har været i gang i over et år i Jelling. Men det er stadig ukendt for mange, hvad formålet egentlig er med BID.

Det har nogle af de medvirkende på de månedlige møder i hvert fald givet udtryk for, og avisen har derfor spurgt Mikkel Niess, der har startet BID, om, hvorfor samarbejdet er en god ting for Jelling:

- Hidtil har man haft en handelsstandsforening og en masse andre foreninger hver for sig, men med BID får vi samlet alle i byen. Og så er Jelling unik, fordi der er et velbesøgt museum i Kongernes Jelling. De er også med i BID, så vi kan arbejde sammen om at få aktiveret turisterne, siger han og nævner Hollænder-ugerne som et eksempel på noget, der er opstået gennem BID-møder.

Her havde man netop mulighed for på tværs af byens mange ildsjæle mulighed for i fællesskab at kigge på, hvilke aktiviteter man kunne lave, og hvad man sammen kunne gøre for at øge omsætningen.

- I de små centerbyer som Jelling har man typisk en handelsstandsforening, der kæmper hårdt og derfor har brug for nye kræfter - med BID kommer der ny energi, og man kan finde flere ildsjæle. Og så er det fede i Jelling, at der også er helt almindelige borgere med, fordi de interesserer sig for byen. Fordelen er så, at når man får en god idé her, så er der 20-30 stykker til at lytte og måske en håndfuld, der er klar til at gribe idéen. Så kan den nemmere blive ført ud i livet, siger Mikkel Niess.

Annonce

Plads til flere

Vejle Kommune har sat en pose penge af til BID-projekter, som Jelling-gruppen kan søge til diverse aktiviteter. Som udgangspunkt er der 75.000 kroner til rådighed. Derfor er det ikke penge, men tid og engagement, der kræves af dem, der er med i samarbejdet. Og derfor har Mikkel Niess også en opfordring til, at flere melder sig på banen.

- Det kræver, at man vil byen og har lyst til at hjælpe. Og det kræver, at man byder ind og deltager aktivt. Der er dog ikke altid noget at lave, men det er også vigtigt, at man bare er med til møderne og kan byde ind. Pointen i det hele er, at jo flere, der er med i det, jo mindre er der at lave for hver person, siger han.

Næste BID-møde er på torsdag i Gormshallen, og det starter klokken 19. Man opfordres til at melde sig på via Vejle Kommunes hjemmeside, men man kan også bare møde op.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Nyt system skal forhindre, at lastbilerne kiler sig fast under Højbanen: Nu frygter Ingelise og Robin, at deres vej bliver ekstra hårdt ramt

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

1400 hemmelige adresser kan være i omløb: Vejle Kommune mistede USB-stik med 92.425 borgeres oplysninger på valgdagen

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Give

Den gamle præstegård udstykkes: Nu er der to grunde til salg i "indviet" jord

Vejle

Tårnhøj smitte i Vejle Kommune kort før pressemøder: Ét sogn nærmer sig bekymringsgrænse

Sundhedsstyrelsen opgiver at bremse Omikron: Slut med isolation for nære kontakter til nære kontakter 

VEJLE For abonnenter

Delux Pizza & Kebab i Å-Centret er lukket: Nu kommer der et nyt spisested, og det er for de lækkersultne

Erhverv

Ejner Hessel A/S overtager importen af Mercedes-Benz-lastbiler

VEJLE

Borgmesteren fik kæden om halsen - men noget var helt anderledes ved gårsdagens ceremoni

Se med lige nu: Sundhedsmyndighederne giver status på corona-situationen

GAMLE DAGE

Da aviskrigen rasede i Vejle: Den ene Venstre-avis endte med at tage livet af den anden Venstre-avis

forside For abonnenter

Det går op og det går ned - få overblikket: Her er ugens regnskaber fra Vejle Kommune

Vejle

Trods kritiske røster på Facebook: DGI Huset holder fast i sangaften for 1100 gæster torsdag

Annonce