Annonce
Billund

Billund har masser af job men kun få selvstændige

Marianne Witte hjælper iværksættere i kommunen. Arkivfoto: Martin Ravn
Billund Kommune havde i 2018 en af de laveste ledighedsprocenter i Billund. Kommunen ligger dog også i bund på antallet af nystartede virksomheder.

Billund Kommune: 137 gange blev der i 2018 oprettet en ny virksomhed i Billund Kommune.

Det viser en undersøgelse fra Dinero. Ser man på, hvor mange virksomheder det er i forhold til antallet af borgere i kommunen, placerer Billund sig 4. sidst i landet. Kun i Vejen, Nyborg og Ringkøbing-Skjern kommuner er der færre nystartede virksomheder.

Tallet ærgrer hos Billund Erhvervsfremme, hvor man har det som målsætning at få flere iværksættere.

- Vi vil gerne have en masse virksomheder, som kan gøre området mere interessant, lyder det fra Marianna Witte, erhvervsrådgiver i Billund Erhvervsfremme.

Annonce

Nye virksomheder

I Billund Kommune blev der startet 8,9 virksomheder pr. 1000 borgere i 2018.

Det er 4. færrest i landet.

Vejen ligger nederst med 8,4 nystartede virksomheder pr. 1000 borgere, mens der blev startet flest i Gentofte med 21,8 virksomheder pr. 1000 borgere.

Dinero har kigget på nyregistrerede anpartsselskaber (ApS), enkeltmandsvirksomheder, interessentskaber (I/S), iværksætterselskaber (IVS) eller personligt ejet mindre virksomheder (PMV).

Flere bud

Hun har flere bud på, hvorfor der er ikke er flere, som hopper ud i at være selvstændig:

- Vi har nok ikke så mange iværksættere, fordi vi har så lav en arbejdsløshedsprocent. Det er ikke, fordi vi mener, at iværksætteri kun kommer fra folk, der ikke har arbejde. Men det er klart, at hvis man har et fedt job med masser af udfordringer, tænker man lige lidt mere over at springe ud som selvstændig, siger Marianne Witte og tilføjer:

- Jeg har taget noget af min uddannelse til erhvervsrådgiver i en større by, og der var de, jeg mødte, noget mere risikovillig, end de jeg møder i Billund. Vi er lidt mere jyder, og vi er lidt mere eftertænksomme, og det tror jeg sådan set er godt.

Hun henviser til, at Billund Erhvervsfremme ofte anbefaler at tage det lidt langsommere og sikre sig, at produktet passer godt til markedet, og måske først at starte virksomheden op på "hobbybasis" ved siden af fuldtidsarbejdet eller studiet.

- Så er risikoen er ikke særlig stor, og det snakker vi ofte meget om: Det er vigtig, at virksomheden er bæredygtig, så de ikke kommer ud i økonomiske problemer. Så kan de starte op og prøve produktet af hos kunderne, før de rigtig går i marken. Det tager lidt mere tid, men det må gerne tage tid at etablere sig.

Mere proaktive

I Billund Erhvervsfremme er man dog også gået mere offensiv til værks, for selv at gøre mere for iværksættere:

- Vi skal være mere synlige, så flere bliver interesseret i at komme forbi og pitche en ide, så vi kan hjælpe og guide flere. Vi har valgt en mere proaktiv tilgang, og vi har været ude og snakke med vores banker, revisorer og advokater, som så kan henvise til os, når de møder en, som gerne vil være selvstændig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

Vejle

Folk er alt fra bange og vrede til lettede: Kommunen præsenterer podcast med coronaoplevelser

Annonce