Annonce
Billund

Billund Kommune blander ældre og psykisk syge - og det fungerer

I forgrunden ses Katrine Hansen Holm, som er sygeplejerske og gruppeleder på Engbo, og som oplevede det som en succes at få en ny gruppe ind på plejecentret. En af de nye beboere var 33-årige Anja Pedersen, der ses i baggrunden. Foto: Jacob Schultz
Da det viste sig svært at fylde alle pladser på Engbo, begyndte Billund Kommune også at henvise personer med psykiske udfordringer til plejecentret i Stenderup-Krogager. Det har fungeret i en lille by, og nu er spørgsmålet, om samme model kan fungere i Grindsted.

Stenderup-Krogager/Grindsted: Både ældre og psykisk sårbare har haft værelser på Engbo, plejecentret i Stenderup-Krogager. Engbo er på vej til at lukke, men planen er, at det grundlæggende skal fungere på samme måde på Sydtoften i Grindsted.

For det har fungeret.

- Mit personale har været fuldstændig fantastisk til at gribe det her og har løftet opgaven til UG, siger Jan Jørgen Petersen, områdeleder for plejecentre og bosteder.

Også udvalgsformand Robert Terkelsen (V), Katrine Hansen Holm, sygeplejerske og gruppeleder på Engbo, og Anja Pedersen, der har været en af beboerne på Engbo, betegner forsøget som en succes.

Annonce

Kunne ikke fylde pladserne

På Engbo har der været 10 korttidspladser, der især er for ældre, der for eksempel bliver udskrevet fra sygehuset, men som har brug for ekstra hjælp. De kan så få en korttidsplads, indtil de er klar til at komme hjem igen, eller kommunen har fundet en varig plejehjemsplads.

Engbo lukker

  • Engbo har været et plejecenter med seks plejehjemspladser og 10 korttidspladser.
  • På det seneste har cirka fire korttidspladser været til personer med psykiske problemer. Det hedder "cirka", fordi det er blevet håndterer fleksibelt. Nogle gange har der været færre end fire, og der har også været tidspunkter med fem.
  • De faste plejehjemsbeboere er allerede flyttet til andre plejecentre, og 1. maj lukker stedet helt, når korttidspladserne rykker til Sydtoften.
  • Det er endnu ikke besluttet, hvad bygningerne skal bruges til fremover.

Psykisk sårbare kan også have brug for et midlertidigt sted at bo, hvor der er noget personale, men det har ikke været muligt i Billund Kommune. Enten kunne de få en plads på et midlertidigt bosted i en anden kommune, eller også kunne de få støtte i deres eget hjem. Da der var ledige korttidspladser på Engbo, blev det derfor besluttet at reservere cirka fire pladser til psykiatrien.

Annonce

Fortsætter i Grindsted

Helt besluttet er det ikke, fortæller Jan Jørgen Petersen, men det er meningen, at modellen med at blande grupperne fortsætter, når kommunens 16 korttidspladser samles på Sydtoften i Grindsted.

Ideen er, at korttidspladserne er for alle, der har behov, uanset om det skyldes et brækket ben eller en psykose. Jan Jørgen Petersen fortæller også, at der er nogle tanker om at lade sig inspirere af højskoler, når det nye tilbud skal designes. Der skal løbende laves hold, der passer til den gruppe borgere, der er der på et bestemt tidspunkt. Hvis flere bøvler med skulderen for eksempel, så kan det eksempelvis være et hold, hvor man træner i at lave mad trods de fysiske udfordringer.

- Vi vil gerne lave noget nyt, når vi nu har chancen, siger han.


Mit personale har været fuldstændig fantastisk.

Jan Jørgen Petersen


Anja Pedersen er meget skeptisk over for, om kommunen kan skabe det samme i Grindsted som i Stenderup-Krogager.

- På Sydtoften kan de ikke lave det på samme måde. Det bliver for stort, siger hun.

Jan Jørgen Petersen og Katrine Hansen Holm tror til gengæld, at nogle ting vil være bedre i Grindsted, fordi der er en større personalegruppe med flere kompetencer. Der er for eksempel ansat socialpædagoger på stedet, fordi der er en afdeling for ældre udviklingshæmmede.

Men de er også begge åbne om, at der kan være ulemper ved at flytte tilbuddet.

- Nogle har problemer i deres liv, og så er det godt at blive trukket ud og komme lidt væk fra hovedbyen. Så er der mere ro. Det er selvfølgelig noget, vi skal have kigget på på Sydtoften, hvis det viser sig, at det er der, de her pladser kommer til at være, siger Jan Jørgen Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce