Annonce
Billund

Billund Kommune vil opkøbe og nedrive grimme huse

Det er især i mindre landsbyer, at gamle og faldefærdige huse kan skæmme bybilledet. Et udvalg har fået til opgave at udpege og forhandle om køb af de grimmeste huse i Billund Kommune, og det har foreløbig ført til, at to huse er blevet købt og snart vil blive revet ned. Arkivfoto: Morten Pape.
Et udvalg har fået til opgave at udpege kommunens grimmeste huse og forhandle med ejerne om eventuelt køb. Huse i Vorbasse og Filskov er allerede blevet købt, og de vil inden længe blive revet ned.
Annonce

Billund Kommune: De allermest faldefærdige og grimme bygninger i kommunens småbyer kan snart være på vej mod at blive fjernet. Et udvalg under Landdistriktsrådet har fået til opgave at finde frem til huse, der er i en sådan stand, at de med fordel kan fjernes, og få gang i en dialog med ejeren om et eventuelt køb. Kan parterne nå til enighed, kan Billund Kommune købe ejendommen og efterfølgende rive den ned.

- Udvalget laver det opsøgende og forberedende arbejde, men det er kommunen, som køber ejendommen. Det er en anliggende for økonomiudvalget, fordi det er kommunale penge, fortæller Ole Gram, der sammen med Kurt Kirkegaard, Kristian Hansen og Dennis Refshøj udgør udvalget.

Annonce

Opsporer huse

Arbejdet med at fjerne de allergrimmeste bygninger har to formål. Dels handler det om at give de enkelte lokalområder et æstetisk løft, men det har i lige så høj grad fokus at hæve den generelle boligstandard. Ingen mennesker skal bo i huse, der er faldefærdige eller fyldt med skimmelsvamp og/eller rotter, og håbet er derfor, at nogle af de huse, der falder ind under denne kategori, kan blive grebet og revet ned.

- Vi kan opspore de huse, som der trænger til at blive gjort noget ved, og vi kan tage en indledende snak med ejeren og på den måde sandsynliggøre muligheder, fortæller Ole Gram.

Det har udvalget allerede gjort i to tilfælde, hvor huse er blevet købt og i nærmeste fremtid vil blive fjernet. Det drejer sig om ejendomme beliggende i henholdsvis Filskov og Vorbasse.

- Det har i begge tilfælde været tvangsauktioner, og det vil nok være hyppigt forekommende. Men der er heller ikke noget i vejen for, at en ejer af en ejendom henvender sig til os og spørger, om vi vil købe den, siger Ole Gram.

De otte lokalråd, der eksisterer i Billund Kommune, har været med til at lave en liste over boliger, der kan komme i betragtning til at blive købt og nedrevet. Firemandsudvalget vil derefter søge dialog med ejerne, og hvis ejeren er villig til at sælge, kan en forhandling komme på tale.

Annonce

Økonomien er stram i år

Det er usikkert, hvor mange penge der præcis kan bruges på at købe de gamle huse og rive dem ned. Den gamle landdistriktspulje er blevet nedlagt, og i stedet findes nu en pulje med navnet ”bysanering, bredbånd og kondemnering”. Den er på knap 3,5 millioner kroner, men da det er penge, som de ivrige nedrivere skal dele med de, der gerne vil have bedre bredbånd, er det usikkkert, hvor mange penge der bliver til hver.

Politikerne skal i de kommende uge bokse om næste års budgetter, men om ekstra penge til opkøb og nedrivning bliver en del af et kommende budget, har borgmester Ib Kristensen (V) ikke noget bud på.

Hvor stort tænker du, at behovet for opkøb og nedrivning af grimme huse er?

- Det er svært at sige. Men hvis der er et behov for det, vil det betyde utrolig meget for yderområderne, hvis vi kan få nogle af de faldefærdige huse væk, siger borgmesteren, som ikke vil stille garantier for, at der er flere penge på vej til området.

- Økonomien er stram i år, så vi skal overveje meget, om vi skal gøre noget som dette, hvis vi så skal spare andre steder, siger Ib Kristensen.


Vi kan opspore de huse, som der trænger til at blive gjort noget ved, og vi kan tage en indledende snak med ejeren og på den måde sandsynliggøre muligheder.

Ole Gram
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Smittetrykket er fortsat bekymrende højt: Se de nyeste coronatal for Vejle her

Annonce