Annonce
Billund

Billund Lufthavn håndterer mere gods end nogensinde før: 2021 blev et rekordår for fragt - og der kan være mere vækst på vej

Coronakrisen og de dertilhørende restriktioner har gjort, at langt færre mennesker har rejst med fly. Til gengæld går det bedre end nogensinde for Billund Lufthavn, når det handler om transport af fragt, hvor der i 2021 blev sat rekord. Arkivfoto: Jacob Schultz.
Mens passagertransporten fortsat lider på grund af coronakrisen og diverse restriktioner, går det i Billund Lufthavn bedre end nogensinde før med hensyn til godstransporten. I 2021 blev der håndteret mere gods end nogensinde før.

Billund: Målt på antallet af passagerer har det forgangne år for Billund Lufthavn igen været slemt præget af covid-19, men på andre områder melder lufthavnen om et rekordår. Aldrig tidligere har den lokale lufthavn håndteret så meget fragt, som det var tilfældet i det netop overståede år. Mere end 77.000 tons fragt blev i løbet af 2021 håndteret i Billund Lufthavns cargocenter, hvilket er den højeste mængde nogensinde.

Også i 2019 blev der sat rekord på luftfragten, mens coronapandemien i 2020 betød opbremsning af mængden af luftfragt.

- Det betød, at vi oplevede en nedgang i, hvor meget fragt vi havde, især til eksport. På den anden side steg importen med værnemidler fra Asien, fortæller Kaspar Andreas Nissen, som er markeds- og ruteudvikler på fragtsiden i Billund Lufthavn.

Annonce

Vi forventer vækst i 2022 og 2023, hvorefter vi måske vil forvente mere moderate vækstrater, når trafikpropperne i havnene og på motorvejene igen vil begynde at tø op.

Kaspar Andreas Nissen, marked- og ruteudvikler, Billund Lufthavn

Mange af de fly, der sendte værnemidler til Danmark, valgte at lande i Billund Lufthavn og sikrede dermed lidt aktivitet i en tid, hvor der ikke var mange passagerer at flyve med.

Værnemidler skulle flyves ind

Det er kun omkring halvdelen af den luftfragt, som går igennem Billund Lufthavn, som også flyver herfra. Cirka den anden halvdel bliver pakket til luftfragt i Billund, hvorefter fragten på lastbiler bliver kørt til større lufthavne i blandt andet København, Frankfurt og Amsterdam, hvorfra den bliver læsset på store langdistancepassagerfly.

31.000 fly startede eller landede

  • I løbet af det forgangne år startede eller landede 30.995 fly i Billund Lufthavn. Det er lidt færre end coronaåret 2020, men markant færre end rekordåret 2019, hvor knap 57.000 fly lettede eller landede i Billund.
  • 1,36 millioner mennesker rejste i løbet af året gennem lufthavnen, hvilket er en stigning på 46 procent i forhold til coronaåret 2020. Der er dog fortsat et godt stykke vej op til 2019-tallet, hvor 3,7 millioner mennesker rejste igennem Billund Lufthavn.

At den samlede mængde af luftfragt i 2020 gik den forkerte vej, selvom der var mange værnemidler, der skulle flyves til landet, har flere årsager.

- Det var et mix af, at markedet og forskellige produktionsapparater gik i stå. Men det skyldtes også, at en stor del af luftfragten flyver rundt på langdistancepassagerfly. Da man ikke måtte rejse, stoppede mange fly, og så var der ikke meget kapacitet. Det er vi ikke så mærket af i Billund, da vi ikke har langdistancepassagerfly, men meget af det luftfragt, som vi kører ud til andre lufthavne, skulle også flyve langdistance, fortæller Kaspar Andreas Nissen.

Annonce

Forventer vækst i 2022

Både håbet og forventningen er, at fremgangen inden for luftfragt kommer til at fortsætte i indeværende år. Optimismen bygger blandt andet på, at mange trafikknudepunkter – både motorveje og havne – oplever logistiske udfordringer og derfor ikke har fuld kapacitet. Dermed bliver mere gods skubbet over til luftfragten.

- Det er derfor, vi forventer vækst i 2022 og 2023, hvorefter vi måske vil forvente mere moderate vækstrater, når trafikpropperne i havnene og på motorvejene igen vil begynde at tø op, spår Kaspar Andreas Nissen.

Annonce
Navne For abonnenter

Lægerne sagde, hun var for ung til at dø, men de kæmpede forgæves: Anja døde med sønnen Christian ved sin side

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

8. klasse møder Gert: 'Jeg kender flere, der er døde her, både af stoffer og alkohol, og det er noget, man ikke lige glemmer'

Hedensted For abonnenter

Flere investorer klar: Men sportel-visionen træder fortsat vande uden tidsplan

Vejle

Når turen kommer til Vejle: Sådan vil man løse parkeringsudfordringerne

Erhverv

Niels dropper sit 25-års jubilæum og lukker firmaet på grund af kronisk sygdom: Nu vil han cykle til Prag

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Kultur For abonnenter

Rockklubben har talt: To kvinder rendte med guldet i musikåret 2021

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Alarm 112 For abonnenter

Vejle i 70'erne: Kvinde mistede livet, da hun ramte skolebus med 45 elever

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Vejle

Opfordring til at droppe demonstrationer blev benzin på bålet: 'Nu vil vi tale endnu mere med pressen og sætte endnu flere skilte op'

VEJLE For abonnenter

Marc Oliver mistede sin fireårige datter, da hans kæreste rejste til udlandet og sendte ham en skæbnesvanger besked: Nu har han udgivet et album, hvor han synger om savnet af sin lille pige

KLUMME

Provsten kæmper stadig med mors gode råd: 'Hold dig nu til sandheden, Børge!"

Annonce