Annonce
Trekantområdet

Biograf modtager stort skulderklap for sit arbejde: Får ekstra støttekroner til at vise film for

Biografdrektør Mette Balsby kan glæde sig over, at Det Danske Filminstitut har bemærket, at biografen har succes som hele landsdelens kulturhus, der samler mange omkring smalle film, som kun i mindre grad finder vej til de tradtionelle premierebiografer. Foto: Søren Gylling
Det Danske Filminstitut har valgt at støtte Nicolai Bio med det højeste beløb hidtil. Årsagen er, at midtbybiografen har succes med at vise smalle film for mange mennesker.
Annonce

Kolding: Samtidig med at Nicolai Bio gør klar til at genåbne, kan den lokale biograf glæde sig over, at støtten fra Det Danske Filminstitut er vokset.

Hvert år uddeler instituttet støttekroner til de såkaldte kunstbiografer, der har speciale i at vise nogle af de smalle film, der normalt ikke finder vej til de store premierebiografer. Og Nicolai Bio har fået forøget sit årlige beløb med 25.000 kroner, så den samlede støtte nu lyder på 300.000 kroner.

- I et budget som vores betyder 25.000 kroner virkelig meget i forhold til at få enderne til at mødes. Og støtten betyder, at vi fortsat kan satse på at skaffe rigtig mange arthousefilm til Kolding, siger Mette Balsby, der er direktør for biografen i midtbyen.

11 af slagsen

Ud af de 11 officielle kunstbiografer ligger de fire i Jylland, seks på Sjælland og en enkelt på Fyn.

Nicolai Bio er alene om at dække det sydøstlige Jylland og har sine nærmeste kollegaer i Esbjerg og Odense.

Annonce

Populære film

Biografen er rigtig god til at tiltrække arthousefilm, og det afspejler sig også i velviljen fra filminstituttet. For at få del i puljen er det således et krav, at mindst to tredjedel af biografens udvalg består af såkaldte kunstfilm, men hos Nicolai Bio ligger andelen på knap 90 procent. Og det er vel at mærke film, som publikum gerne vil se.

- Sidste år var første gang, hvor 75 procent af alle vores gæster gik ind til arthouse-titler. Det fortæller, at vi har fået fodfæste, og at folk har vænnet sig til, at man sagtens kan se lidt anderledes film, der ikke nødvendigvis er med dansk eller engelsk tale, siger Mette Balsby.

Annonce

Flere om pengene

At støtten er vokset, er lidt af en overraskelse, medgiver Mette Balsby. Antallet af kunstbiografer i Danmark er nemlig vokset med tre til 11 i alt, samtidig med at den samlede pulje uforandret lyder på to millioner kroner.

- Vi har været meget spændte på, om det ville påvirke os negativt, når flere skulle deles om den samme pose penge, men heldigvis skete det ikke, tværtimod, siger Mette Balsby.

I begrundelsen for det pæne beløb nævner Det Danske Filminstitut blandt andet, at Nicolai Bio er et aktivt og engageret sted, som både fungerer som lokalbiograf og kulturelt samlingssted. Kunstbiografernes primære opgave er at vise de lidt smallere film, der er med til at skabe et mangfoldigt filmudbud i biograferne herhjemme.

- Gang på gang bliver vi overrumplede over, at de umiddelbart smallere film opnår et stort publikum, som det blandt andet var tilfældet i 2019 med den sydkoreanske Oscar-vinder "Parasite" og den sønderjyske hjemstavnsfortælling "Onkel", da de begge solgte rigtig mange billetter hos os, siger Mette Balsby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce