Annonce
Erhverv

BioMar udvider kapaciteten med 25 procent

- Vi lever lige så meget af at sælge tillid som af at sælge foder, siger BioMars direktør Anders Brandt-Clausen. Foto: Mikael Lund

I løbet af det næste års tid skal fiskefoderfabrikken i Brande udvides med en ekstra produktionslinje.

Brande: Fiskefoderproducenten BioMar har så småt taget hul på en udvidelse af fabrikken på Mylius-Erichsensvej i Brande. En ny produktionslinje skal forøge produktionskapaciteten med 25 procent fra de nuværende 120.000 tons til 150.000 tons årligt.

Den nye produktionslinje forventes at stå klar til ibrugtagning i efteråret 2019, og den skal etableres, mens resten af fabrikken er i drift.

Det oplyser BioMars administrerende direktør siden august 2016, Anders Brandt-Clausen. Og selvom kapaciteten altså udvides med en fjerdedel, betyder det ikke, at fabrikken vokser nævneværdigt i omfang: De nødvendige ekstra kvadratmeter og bygninger kan så at sige "klemmes ind" i det eksisterende bygningskompleks.

Annonce

Specialiseret

Grunden til, at BioMar har valgt at forøge kapaciteten i netop Brande, er, at fabrikken har specialiseret sig i højkvalitetsfoder til ørreder og laks.

Eksporten af højtydende yngelfoder til søsterselskaber er i stigning, og desuden forventet virksomheden vækst på egne markeder.

Kunsten er at producere foder der altid giver en stabil performance og holde en stabil pris til kunderne. Det kræver meget viden om råvaren, forklarer Anders Brandt-Clausen, der ikke er bleg for at erkende, at BioMar ikke altid er billigst på markedet for ørredfoder - men at virksomhedens målsætning er, at deres kunder skal tjene flest penge ved at benytte BioMars foder.

- Vi lever lige så meget af at sælge tillid som af at sælge foder, formulerer han det og uddyber:

- Det er kommunikationen, der gør forskellen - det handler meget om mennesker.

Ikke mindst derfor har man samlet en håndfuld medarbejdere i gruppen Biofarm, som har til opgave at supportere kunderne og hjælpe dem med at optimere foderstrategi, udstyr og vandparametre. Selve salget håndteres af andre medarbejdere.

Centralt laboratorium

Ingredienserne i ørredfoderet er vidt forskellige, lige fra fra marine råvarer som fiskemel og fiskeolie over vegetabiler som rapsolie, hvede og soja til biprodukter som fjerkræmel, fjermel og blodmel - alt sammen gode protein- og fedtkilder, der sammensat på den rigtige måde giver fiskene de helt rigtige vækstbetingelser og dermed dambrugsejerne den største indtjening.

Hos BioMar har man konstant fokus på, at de forskellige ingredienser ikke altid er 100 procent ensartede, så de bliver løbende testet på virksomhedens laboratorium for at sikre et ensartet foder og ensartet ydelse på foderet. Alt produceret foder bliver også her gennemtestet for at sikre, at det lever op til kundernes forventninger.

Laboratoriet er blevet udvidet markant indenfor de seneste år. Her testes og eksperimenteres der dels for at udvikle nye og endnu mere effektive opskrifter på ørredfoder, dels for at kunne fastholde prisen: Hvis en råvare stiger i pris, forsøger man at erstatte den med andre, billigere alternativer, men kun, hvis facit bliver det samme eller bedre.

- Den viden og kompetence, vi har i Brande med produktion af højtydende højværdifoder, gør, at vi profitabelt kan bibeholde produktion i Danmark, og tiltroen til os i Brande med investeringen i en ny produktionslinje er beviset på fremadrettet tillid fra vores ejere, siger Anders Brandt-Clausen.

I forvejen er de fineste foderenheder fra fabrikken blot 0,5 millimeter i diameter - det svarer omtrent til fint strandsand - men i fremtiden med den nye produktionslinje skal man helt ned på 0,4 millimeter. Alt i alt kommer det til at kræve en investering i omegnen af 100 mio. kr., men så skulle fabrikken i Brande også være i stand til at absorbere den fremtidige vækst, vurderer Anders Brandt-Clausen - aktuelt er man meget tæt på at udnytte produktionskapaciteten maksimalt.

Lystfisker

Anders Brandt-Clausen kom til BioMar for ca. fem år siden som kommerciel direktør med ansvar for salg, kundeservice og logistik fra en stilling hos Hjem-Is. Udover en forkærlighed for lystfiskeri havde han ikke den store indsigt i hverken fiskefoder eller dambrug, men om man sælger is eller ørredfoder gør ikke nødvendigvis den helt store forskel:

- Det handler om at have de bedste løsninger for vores kunder, siger BioMar-direktøren, der betegner sig selv som "generalist" med en positiv utålmodighed, der kan være med til at få rykket på tingene - det, der skal skabe fremdriften.

- Der skal ske noget, slår han fast, og den store afveksling i jobbet passer ham fint. BioMar er en del af BioMar Group, som målt på omsætning er det klart største af børsnoterede Schouw & Co.'s datterselskaber. Ikke desto mindre oplever Anders Brandt-Clausen en stor grad af selvbestemmelse, og han er glad for at være en del af virksomhedens ledergruppe, som han roser for at være enormt løsnings- og projektorienterede. Også virksomhedens øvrige ansatte betegner han som "fantastisk gode og dedikerede folk", og at Ikast-Brande Kommune år efter år af Dansk Industri bliver kåret som kommunen med landets bedste erhvervsklima forstår han til fulde.

- Vi har en god dialog med kommunen, som er meget lydhøre, siger han.

I Brande har BioMar nu 125 ansatte, men det tal kommer til at stige med minimum 5-6 personer i produktionen - og muligvis også flere andre steder i huset, når den nye produktionslinje tages i brug.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Ny vej er afgørende for Kvickly

Give

7-Eleven går med mod madspild

Annonce