Annonce
Vejle

Sølvmønterne vælter op af jorden: Vejle nærmer sig superligaen for møntskatte

Overblikket over antallet af sølvmønter, der er fundet som en del af Uhrhøjskatten gik tabt i løbet af tirsdagen. Her er indholdet af blot en af poserne. Foto: Leif Baun
Sølvmønter i hundredvis er fundet de sidste to dage på Uhrhøj. Alt tyder på, at VejleMuseerne er i gang med at udgrave den hidtil næststørste møntskat fra 1400-tallet.

Uhrhøj: Hvis man lukker øjnene lyder det som juleaften ved kasseapparatet i Bilka, mens febrilske kunder haster varer forbi stregkodelæseren. Vi befinder os dog ikke i det store varehus. Vi er på Uhrhøj. Men det er juleaften. For arkæologer. Og det har det været både mandag og tirsdag. Bip-lydene skyldes ikke kasseapparatet, men en metaldetektor, der tæller sølvmønter fra årtierne omkring år 1400.

Faktisk vil bipperiet slet ingen ende tage. Arkæolog Anders Horsbøl Nielsen ryster på hovedet og griner. Han er helt holdt op med at holde tal på fundet. Nu nøjes man med at tælle poser fyldt med mønter. Hans kollega, Dorthe Horn Christensen, lader rutineret graveskeen danse over mønterne, der sidder fast i den tunge ler. Hun holder tre omkringstående beskæftiget ved at række dem små lerklumper, hvor mønt og muld skal skilles.

Uhrhøjskatten er fordoblet på en uge.

Annonce

1,3 kilo sølv eller deromkring

Arkæologerne har konstateret, at der er 20 procent kobber i sølvmønterne. Ved at skrue op for indholdet af uædelt metal, kunne datidens magthavere devaluere deres valuta. I et vist omfang uden at blive opdaget. Det var Erik af Pommeren berygtet og forhadt for at gøre. Han var på sin side sur over, at hans undersotter ikke ville vide af kongens mønt men foretrak datidens "euro'er" fra hansestæderne.

Der er indtil nu fundet op mod 1600 mønter på Uhrhøj. De vejer en knivspids over et gram pr. styk. Trækker vi så de 20 procent kobber ud, er der fundet omkring 1,3 kilo rent sølv på Uhrhøj. Indtil videre.

Fundet er danefæ og ender på Nationalmuseet, som også afgør, hvad der skal betales som godtgørelse for fundet.

Nummer næststørst?

I sidste uge brugte vi citater som "once in a lifetime", "det sker aldrig igen for mig" og "fuldstændig vanvittigt". I denne omgang må vi hellere nøjes med fakta, for lige nu er der ingen ende på Uhrhøjskatten. For en uge siden var der lige over 800 mønter plus en klump, der kunne indeholde et trecifret antal mønter. Nu er der formentlig over 1600, heraf to indholdsrige klumper, der ikke er undersøgt. Hvor man i sidste uge kunne placere skatten som i hvert fald femtestørst fra denne periode, kan den nu være næststørst. Kun Svendborgfundet med over 3800 mønter synes at være uden for rækkevidde.

- Det er vist ud over alting for os alle sammen, siger Dorthe Horn Christensen.

Detektorfører Jim Dølby har heller ikke været med til noget lignende i de snart otte år, hvor han har gået med metaldetektor. Han er hentet ind af museet for at undersøge området. Han har fundet snesevis af løse mønter lidt nede i jorden med sit udstyr til omkring 20.000 kroner. Men når han kommer til en klump af mønter, så stopper han og tilkalder museet, for at man kan grave forsigtigt ud, især hvis der er rester af stof ved mønterne. Det er sket både mandag og tirsdag.

Nu går han rundt lidt i baggrunden. Og bipper. På et tidspunkt kommer han med tre af de næsten 600 år gamle sølvmønter. På enhver anden dag var der blevet råbt hurra og udvekslet high-fives. Men ikke i dag. De ryger bare ned i en af poserne. Alt bliver en vane - også at pille sølvmønter, når man runder de 1200... eller var det 1400?

Ingen grænse for fundet

- Lige nu har vi ikke nogen afgrænsning på fundet. Det er som om, der har været jordskred, og der er flyttet rundt med lerlagene, måske også da der blev kørt stabilgrus på stien, konstaterer Anders Horsbøl Nielsen.

Der er fundet stof to steder med 10-20 meters afstand, formentlig fra de poser, mønterne har ligget i, da de blev gravet ned. Om det er en persons kapital eller flere skatte er uvist lige nu. De kan være lagt ned sammen og spredt med omrodning af jordlagene.

Der er mange uvisheder. Men sikkert er, ifølge Anders Horsbøl Nielsen, at vi har ikke hørt det sidste til Uhrhøjskatten.

Uhrhøjskatten vises i denne og næste uge i Spinderihallerne. Fra torsdag ventes en stor del af de nyfundne mønter at være med i udstillingen.

Her har arkæolog Dorthe Horn Christensen lirket en størreklump af mønter op. Som noget særligt indeholder den også stumper af rødt stof, måske fra den sæk, mønterne blev gravet ned i for små 600 år siden. Den skal undersøges hjemme på museet. Foto: Leif Baun
Sådan så noget af tirsdagens fund af sølvmønter på Uhrhøj ud. Alt det "rustne" er sølvmønterne, der ved luftens påvirkning irer på grund af kobberindholdet. Foto: Leif Baun
Der var intens stilhed og fokus, mens udgravningen nærmede sig den ene af de to større klumper af sølvmønter, der blev fundet tirsdag - foruden mange enkelt fund, der blev "set" med metaldetektor. Fra venstre ses arkæologerne Dorthe Horn Christensen og Anders Horsbøl NIelsen samt detektorfører Jim Dølby til højre. Foto: Leif Baun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

69-årig kører ind i bil fra campingplads

VB

VB-træner: Vi skabte nok til at vinde

VB

VB skuffede med uafgjort efter rædselsstart

Annonce