Annonce
Egtved

Birgit åbner og lukker hver dag udstillingen om Egtvedpigen - og det har hun gjort i 39 år

Birgit Skov går hver morgen over til Egtvedpigens Grav for at låse op til udstillingshuset, og om aftenen går hun hen og låser igen. Det har hun gjort i 39 år nu. Foto: Yilmaz Polat
I 39 år har Birgit Skov hver morgen åbnet og hver aften lukket udstillingshuset ved Egtvedpigens Grav i sommerhalvåret. Hun sikrer samtidig, at der altid ser ordentligt ud.

Egtved: Fra palmesøndag til og med skolernes efterårsferie er der hver dag åbent i det lille udstillingshus ved Egtvedpigens Grav fra klokken ni om morgenen til klokken 20 om aftenen. Om natten er der altid låst af, så ubudne gæster ikke i ly af natten kan stjæle effekter fra huset.

Det er Birgit Skov, der hver dag i hele sommerperioden låser op og låser af. Hun bor skråt overfor på Egtved Holt, så det kræver bare en ganske kort gåtur at gå derhen og hjem igen.

- Der skal være åbent fra 9-20, men kan jeg se, at der kommer nogle før det, så går jeg gerne lige over og åbner før. Og om aftenen, hvis jeg kan se, der går nogle rundt og hygger sig herovre, så venter jeg med at gå over og låse af. Det spiller jo ikke nogen rolle for mig, siger hun.

Sådan har hun gjort nu i 39 år, lige siden udstillingshuset blev bygget.

- Jeg gik til håndbold dengang, og på en eller anden måde var min daværende håndboldtræner med ind over planerne for huset, så han foreslog, om det ikke var noget for mig at åbne og lukke. Tjo, det kunne jeg vel godt, husker hun.

Annonce

Jeg holder øje med, at stedet hele tiden tager sig pænt ud, når de mange turister kommer forbi.

Birgit Skov

Holder øje med stedet

Hun får løn for et kvarter hver morgen og et kvarter hver aften for ulejligheden. Desuden får hun en times løn om ugen for at gøre rent og holde udstillingshuset pænt.

- Jeg går også rundt og samler op, hvis der ligger cigaretskodder eller affald. Folk er søde til at rydde op efter sig, men lidt ligger der alligevel ind imellem og flyder. Det får jeg smidt i skraldespanden, fortæller Birgit Skov.

Mangler der foldere med informationer om Egtvedpigen, giver hun VejleMuseerne besked. Det samme, hvis der eksempelvis trænger til at blive klippet græs.

- Jeg holder øje med, at stedet hele tiden tager sig pænt ud, når de mange turister kommer forbi, forklarer hun.

Birgit Skov møder jævnligt nogle, når hun åbner eller lukker huset eller gør rent. Det giver mange små, hyggelige snakke, som hun nyder meget.

- Der kommer mange udenlandske turister, men selvom jeg ikke taler nogen fremmedsprog, så finder vi alligevel også ud af at snakke lidt, siger hun.

Bliver gerne ved

De små hyggelige samtaler er en af grundene til, at hun efter 39 år stadig synes, det er fint at åbne og lukke hver dag i sommerhalvåret.

- Jeg bliver gerne ved, så længe jeg er frisk og rask og bor her lige skråt overfor. Det ville ikke kunne betale sig at sende nogen fra Vejle herud morgen og aften hver dag med al den transporttid, mener hun.

Hvis det nye besøgscenter, som VejleMuseerne planlægger at etablere ved Egtvedpigens Grav, bliver bygget, vil der formentlig ikke længere være brug for hendes hjælp.

- Der er sikkert en plan for noget automatik, der kan låse op og låse, gætter Birgit Skov, som synes, planerne for det nye besøgscenter ser meget spændende ud.

Det er dog ikke ens betydende med, at hun undlader at holde øje med stedet.

- Så kan jeg måske nøjes med lige at kigge over én gang om dagen - bare for lige at tjekke, at alt er, som det skal være, siger hun med et grin.

Birgit Skovs to katte Tarzan og Simba følger meget gerne med, når hun skal over til Egtvedpigens Grav og låse op om morgenen. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce