Annonce
Vejle

Birgitte Laasby blev næste fotograf

Birgitte Laasby var en meget aktiv fotograf. Her er det Maskinfabrikken Goldbækdal fra 1936, som hun har foreviget. De første bygninger blev opført 1895. I 1928 blev en fremstilling af sporcykler etableret i bygningerne. Fra 1980 var der VVS-firma. I 1996 blev alle bygninger nedrevet efter opkøb af Bonus Energy. Der blev etableret et lille anlæg af goldbækdal søen og mølleslusen, som er det eneste der er tilbage efter maskinfabrikken. Læg mærke til en lille "fadæse" i skyggerne, nemlig silhuetter af Birgitte og hendes kamera.
Efter Alma Nathalie Bøgh's exit fra fotograf-faget kom en ny kvindelig fotograf på banen i Brande. Det var Birgitte Laasby, der var født den 17. september 1884 Hørup sogn, Lysgaard herred, Viborg Amt. Ifølge kirkebogen som Birgitte Pedersen Laasby og hun var dermed jævnaldrende med Alma Bøgh. Birgitte Laaby var datter af Peder Jensen Laasby og Ane Katrine Laursen. - Birgitte er svær at følge via folketællinger og kirkebøger, men hun har en storesøster, Maren Birgithe Pedersen Laasby, Hørup sogn, som var født den 27. oktober 1882. Birgitte var tjenestepige i 1901, som 17-årig, hos Birgittes mors bror, købmand Morten Laursen, Blegind sogn og hans hustru Kjerstin Marie Jensen, fortæller formanden for Lokalhistorisk Forening i Brande, Jens-Christian Kjær. Før Birgitte Laasby kom til Brande kom hun fra et fotoatelier i Torvegade 5, Løgstør, som hun drev fra ca. 1907 til 1912. Hvor hun er uddannet som fotograf vides ikke, men Jens-Christian Kjær vurderer, at det sker mellem ca. 1901 og 1907.
Birgitte Laasby blev den fotograf, der virkede længst i faget i Brande. Hun blev samtidig den sidste af en lang række kvindelige fotografer.

Almindelig tendens

I atelieret i Løgstør afløser Birgitte en kvindelig fotograf og bliver afløst af en anden kvindelig fotograf, hvilket var en næsten almindelig tendens, da også Sophie Mentze afløste en kvindelig fotograf i Brande 1912. - 1912 har længe stået som skæringspunktet mellem Alma Bøgh og Birgitte Laasby, og måske skal vi lade den stå som sådan. I så fald dropper Alma ud af faget op til et år før sit giftermål, og måske er hendes "syv-årige fotoforretning" startet lidt før. Under alle omstændigheder, så er overdragelsestidspunkterne flydende, når vi ikke kender de helt nøjagtige fakta, siger Jens-Christian Kjær. Et af arkivets vinterbilleder er fra Brandlundvej mod Brande, der er dateret til ca. 1912. Det anses for at være Birgitte Laasby's billede, da vinteren jo strækker sig over 1912-1913. Laasby billedproduktion vidner om en aktiv karriere, forstået på den måde, at hun ikke kun fotograferede i sit atelier. Et eksempel herpå er fotografiet fra Maskinfabrikken Golbækdal fra 1936. Birgitte Laasby flyttede atelieret fra Storegade 14 over Borgaards forretning til Storegade 11a. Hun fik opført huset med bolig over forretningen. I 1925 blev det bygget som nabo til Apoteket, der lå på hjørnet af Storegade og Godsbanegade.
Sådan så Brandlundvej ud i vinteren 2012-2013 set gennem fotograf Birgitte Laasbys objektiv. Hun kom meget rundt i området med sit kamera i de 38 år, hun var fotograf i Brande.
Annonce

38 år som fotograf

Birgitte Laasby var aktiv i Dansk Kvindesamfund og dets formand fra 1937 til 1942. Brande's afdeling blev oprettet i 1908, men blev opløst igen 1914. Den genopstod dog den 10. oktober 1919. Laasby er den fotograf i Brande, som har virket som fotograf længst. Det blev til hele 38 år, og med Birgitte Laasby ender en periode af lutter kvindelige fotografer i Brande. Det startede med Anne Nielsen fra Lem, Ringkøbing fra 1888 til 1892, over Sophie Mentze fra 1897 til 1904, over Kamile Knudstrup fra 1904 til 1906, via Alma Nathalie Bøgh fra 1906 til 1912 og altså til sidst med Birgitte Pedersen Laasby fra 1912 til 1951. Birgitte Laasby døde kort tid efter overdragelsen til Poul Lund den 7. juni 1953 på Brande Sygehus og hun blev begravet i Hørning i juni. - Det er også en periode, hvor kvindelige fotografer i det hele taget, er stærkt med til at udvikle fotografens håndværk. For mange af disse fotografer var det muligheden for et kreativt job, men også et selvstændigt og selvforsørgende erhverv, mener Jens-Christian Kjær.
Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Storfamilien Junkers tag er styrtet ned i regnvejret: - Tingene bliver nemmere af, at vi ikke sætter os ned og er kede af det

Sydjylland For abonnenter

Ny anholdelse i stor narkosag: Ung mand mistænkes for indsmugling af 22 kilo amfetamin og salg for 71.000 kroner

Alarm 112

To cafégæster mistede deres mobiler: Udenlandske tricktyve på spil

Alarm 112

Nedrevet køreledning: Togtrafikken er gået i stå mellem Jylland og Fyn

Alarm 112

Slam! sagde det: Lastvognen var for høj til broen: Lyskryds sat ud af kraft

Børkop For abonnenter

Regnen var centimeter fra at ødelægge Danmarks smukkeste vandmølle: ‘Vi har råbt op om det siden 2017, men der sker ikke noget’

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Sydjylland

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Vejle

Silende regn er skiftet til byger: Højvandsvagten stod op klokken tre i nat for at tjekke en vigtig ting

Vejle For abonnenter

Vejlenserne bider til: Burgeren er vigtigere end klimaet i en uge, hvor højvandsvagten sover med gummistøvlerne på

Vejle Boldklub

VB-træner Peter Sørensen er fortsat uden sejr; vi har spillet til mere, end vi fik

Annonce