Annonce
Jelling

Birgitte Vind: Man kan læse togproblemet på en anden måde

Sådan her kan stationen ved Billund Lufthavn komme til at se ud. Birgitte Vind ser gerne, at lufthavnen kobles på tognettet, men det giver kun mening, hvis strækningen Vejle-Struer bliver elektrificeret, og der kommer dobbeltspor mellem Vejle og Jelling, så rejsetiden ikke bliver længere. Illustration: Billund Lufthavn
Birgitte Vind vil have dobbeltspor mellem Vejle og Jelling og en elektrificering af Vejle-Struer-strækningen, som vil betyde, at Billundbanen ikke giver længere rejsetid på fire minutter.

Jelling: Hvis en Billundbane bygges ud fra planerne i regeringen og Dansk Folkepartis infrastrukturplan - som i øvrigt ikke bliver gennemført inden et folketingsvalg - så betyder det fire minutters længere rejsetid mellem Jelling og Vejle, da togene skal afvente krydsning i Grejsdalen.

Sådan behøver det dog ikke at være, mener Birgitte Vind, byrådsmedlem i Vejle Kommune og folketingskandidat for Socialdemokratiet.

- Det er ærgerligt, hvis Billundbanen skal bygges på den præmis, men jeg er heller ikke sikker på, at jeg vil købe præmissen. Man kan gøre det på en anden måde, siger hun og uddyber:

- I den bedste af alle verdener bliver Billundbanen samt banen fra Vejle til Struer elektrificeret, og der kommer dobbeltspor mellem Jelling og Vejle. Der er faktisk blevet gjort klar til det på strækningen, hvor man ved renoveringen af nogle af broerne har gjort sådan, at der kan komme to spor. Det handler jo om, hvorvidt man vil optimere togdriften, og det er der ikke noget, der tyder på, at den nuværende regering vil, siger hun.

Birgitte Vind (S) køber ikke præmissen om, at Billundbanen skal koste passagerer mellem Vejle og jelling fire minutter mere i rejsetid. Hvis man prioritere en elektrificering af banen samt et ekstra spor, så er der ingen ekstra rejsetid. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Der skal el på banen

Birgitte Vind mener, at debatten om infrastrukturen er blevet unuanceret, og at man har glemt de oprindelige planer om at elektrificere de danske jernbaner. Idéen om Billundbanen har gjort, at planerne for Vejle-Struer-strækningen er blevet glemt af vejen, men det ene udelukker ikke det andet.

- Vejle Kommune er en af de største ejere af Billund Lufthavn, så som kommune har vi en interesse i, at det er en stor international lufthavn. Man skal kigge på, hvad der er godt for lufthavnen, og der har vi en efterhånden gammel plan om, at den skal kobles på tognettet, siger Birgitte Vind.

- Men hvis man ikke vil elektrificere Billundbanen og strækningen mellem Vejle og Struer, så er det lige før, at det er ligemeget. Vi kan jo ikke fortsætte med at bygge togbaner som for 150 år siden, siger hun og kalder det en katastrofe, hvis man ikke elektrificerer tognettet.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce