Annonce
Alarm 112

Birte blev ringet op af en overbevisende ''politimand'': - Sent gik det op for mig, at der var noget galt

Birte Holmgaard fra Føns oplevede, at en svindler var så troværdig, at han næsten fik lokket personlige oplysninger ud af hende, Nu vil hun gerne advare andre. Fyns Politi oplever, at denne slags kriminalitet kommer i bølger, og lige nu er der rigtig mange anmeldelser af episoder som denne på Fyn. Foto: Michael Bager
80-årige Birthe Holmgaard fra Føns blev ringet op af en falsk betjent. Hun opfangede svindelnummeret i tide, men vil nu gerne advare andre.

Føns: Tirsdag aften ringede telefonen hos Birte Holmegaard i Føns. Det var fra Fyns Politi. Betjenten, der kaldte sig Rasmus Korsgaard, kunne se, at nogen i Sverige var ved at optage et lån i Birte Holmgaards mands navn. Han ville gerne hjælpe parret og bad derfor om nogle forskellige oplysninger.

- Han spurgte, hvor meget jeg handlede på nettet, hvor mange computere vi har og af hvilket mærke. Det var jo alt sammen uskyldige spørgsmål, siger Birte Holmgaard, der efter en del snak med "betjenten" kunne mærke, at der var noget galt.

Han havde nemlig brugt de første spørgsmål som et røgslør.

Annonce

- Han holdt masken hele vejen. Han var rolig og sympatisk. Først blev jeg forskrækket, da han fortalte, at nogen var ved at optage et lån i Santander Bank i vores navn, og der ville jeg da gerne have ham til at hjælpe mig, men da det skred fremad, lugtede jeg lunten, men der gik længe, siger Birte Holmgaard, der nu kan se, at de første og ufarlige spørgsmål havde været en taktik fra svindlerens side til at få hende til at stole på ham.

- Da vi har snakket i 20 minutter, beder han om mine kontooplysninger. Da jeg så protesterer, er han stadig rolig og sympatisk

- Du får ikke mine kontooplysninger, sagde jeg til ham. Men han svarede roligt, at han jo ville hjælpe os. Selv da jeg igen spurgte til, hvad han hed, og hvor han ringede fra, svarede han roligt. Han gentog sit navn, Fyns Politi, Hans Mules Gade og så videre. Han kunne lige det hele. Men så smækkede jeg røret på, siger en forskrækket Birte Holmgaard.

Vil advare andre

Efterfølgende ringede hun til Fyns Politi, hvor hun fik sine bange anelser bekræftet.

- De svarede, at det var svindel, og at de havde fået tre andre henvendelser om det samme den dag, siger Birte Holmgaard, der nu gerne vil advare andre.

- Jeg er 80 år, og min mand er 87. Svindleren må have kunnet undersøge, at vi er nogle gamle folk.

- Der er én ting, hvor alarmklokkerne nok skulle have ringet noget før. Da han ringede op, spurgte han efter min mand, Mogens. Men han hedder egentlig Lars til fornavn, og det skulle en betjent jo have vidst, siger Birte Holmgaard, der selv kontaktede avisen for at advare andre mod de svindlere, der altså nu har set sig varme på Fyn.

Annonce

Ros til Birte

Det var også det eneste rigtige at smække røret på. Det roser politikommissær Carsten Dichmann Birte Holmgaard for. Og han kan kun bekræfte, at der de senere dage har været flere forsøg på bedrageri på Fyn.

- Den historie er så rammende for, hvad der foregår. Det er det, der hedder kontaktbedrageri, og vi oplever tit, at de finder frem til folk ved simpelthen at søge på gammeldags navne. Der er nok ikke så mange små børn, der i dag døbes Birte, forklarer Carsten Dichmann, der inden for de sidste par dage har haft 12 henvendelser af denne karakter på Fyn.

- De prøver at få forurettedes tillid ved at "small talke". Når de så føler, at der er tillid, så spørger de efter personlige oplysninger. Det er en rigtig lusket måde at gøre det på, og det er fuldt bevidst, siger han.

Annonce

Giv aldrig oplysninger væk

Det eneste, man egentlig kan gøre, at er advare andre - præcis som Birte Holmgaard her har gjort, fortæller Carsten Dichmann og uddyber:

- Der er ingen, fra politiet, der ringer til folk privat og spørger om kontooplysninger. Heller ikke Skat, heller ikke fra kommunen eller fra banken. Derfor skal alarmklokkerne ringe. Man må aldrig give de oplysninger væk over telefonen. Det næste spørgsmål, Birte Holmgaard ville have fået, hvis hun havde givet sine kontooplysninger, var om hun ville oplyse adgangskoden til sit Nem ID, fortæller han.

Hos Fyns Politi kan man se, at de 12 henvendelser fra de sidste dage er med den præcis samme fremgangsmåde. Det kan muligvis være samme gerningsmand.

- Havde han fået adgang med Nem ID, så havde han haft alle de oplysninger, han skulle bruge. Det kunne være til databedrageri, overførsel af penge, misbrug af kreditkort, eller som muldyr til hvidvask af penge. Det hele hænger sammen. Det er stort, og det er desværre ret udbredt, siger politikommissæren.

Hvis du oplever forsøg på det, der kaldes kontaktbedrageri, skal du melde det til politiet. Det kan du også gøre via politiet hjemmeside. Siden hedder "Anmeld økonomisk svindel på nettet" på politi.dk.

Annonce
Erhverv For abonnenter

19 måneder var nok: Nystartet vognmand sælger sin virksomhed efter et år med voldsom vækst

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Gymnasiefest gik galt, da adskillige elever faldt og blev mast under koncert med prisvindende sanger: 'Det var ikke et sikkert sted at være'

Navne For abonnenter

Lyt eller læs: Ritta var ikke som folk flest - heller ikke i døden: Vennerne skrev farvel på kisten, og hun fik sin aske i en rød VB-urne

Vejle

Vejle er omdannet til en labyrint for fodgængere: - Vi har måske været for optimistiske med gravetilladelserne, siger afdelingsleder

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

Villabrand i Rødekro: Beboer behandlet for mulig røgforgiftning

Erhverv

Chris begyndte med tre brugte biler på en grusplads: Nu sælger han biler for millioner af kroner

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Erhverv For abonnenter

De brølende 70'ere: Mere end 30 mister jobbet: Virksomhed lukker efter 45 år

Leder For abonnenter

Molbo-historie koster 1,5 millioner skattekroner: Først skulle valget til ældrerådet ikke holdes, men så greb byrådet ind, så nu er der 21 ældre at vælge imellem

Vejle Boldklub For abonnenter

Fantastisk Grytebust, et slagkraftigt angreb og 4-4-2: Det lærte vi af VB's knusende pokalsejr

Annonce